PM UKRAINAS. Kuidas aitab NATO Ukrainat sõjas Venemaaga? (8)

Copy
Ukraina politsei eriüksus lahendamas pantvangikriisi Lääne-Ukrainas toimunud õppusel Rapid Trident.
Ukraina politsei eriüksus lahendamas pantvangikriisi Lääne-Ukrainas toimunud õppusel Rapid Trident. Foto: Erik Tikan

Lääne-Ukrainas Javorivi treeningkeskuses lõppeb homme rohkem kui kaks nädalat kestnud NATO õppus Rapid Trident 2019. Aastate jooksul osalejate arvult jõudsalt kasvanud õppusest võtab osa kokku 3700 kaitseväelast erinevate NATO liikmesriikide ja partnerite kaitsejõududest.

Õppuse keskmes on just Ukraina kaitseväelased, keda on osalejate seas 3200. Ukrainlastele pakub Rapid Trident võimalust tegutseda külg külje kõrval ameeriklastega kuulsusrikka ajalooga 101. õhudessantväediviisist.

Heidutusele, koostalitlusvõimele ja Ukraina vägede arendamisele keskenduva õppuse stsenaariumi kohaselt saabusid alale vaenulikud üksused, kelle vastu tuli esmalt pidada viivituslahinguid ning seejärel asuda kaitsesse, edasine tegevus sõltus juba ülemate otsustest. Vägesid juhib Leedu-Poola-Ukraina ühisbrigaad.

USA 101. õhudessantväediviisi 2. brigaadi erinevate pataljonide võitlejatest kokku pandud üksus Task Force Carentan veab hetkel Javorivis treeningmissiooni, mille eesmärgiks on välja õpetada Ukraina kaitseväelasi ning arendada sealset treeningkeskust.

Ehkki Ida-Ukraina rindejoonest ollakse Javorivis umbes 1000 kilomeetri kaugusel ja lahingtegevusse ei sekkuta, leidis Task Force Carentani juhtiv kolonelleitnant Robert Tracy, et ameeriklaste abi Ukrainale on kriitilise tähtsusega.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles