Video ja galerii: Pariisi meeleavaldus kiskus tuliseks, soovitakse taaselustada kollavestide liikumist (1)

Copy

Pariisi politsei kasutas laupäeval pisargaasi ja vahistas üle 100 demonstrandi meeleavaldustel, mille eesmärk on puhuda uuesti elu sisse suuresti vaibunud kollavestide protestiliikumisele. 

Märulipolitsei lasi pisargaasi käiku protestijate rühmade vastu Champs-Élysées'l ja selle ümbruses, Saint-Lazare´i metroojaama ja Madeleine´i väljaku juures, kus võimud on sel nädalavahetusel meeleavaldused ära keelanud. 

Paljud meeleavaldajad ei kandnud kollaseid helkurveste, mille järgi mullu novembris alguse saanud liikumine oma nime sai. 

Kella 2 pärastlõunal olid korrakaitsjad vahistanud 106 meeleavaldajat, teatas politsei peakorter, lisades, et mõned vahistatuist kandsid haamreid ja bensiinikanistreid. 

«Meid koheldakse nagu kurjategijaid,» ütles üks end Brigitte´iks nimetanud protestija. 

«Mida me teeme? Me koguneme lihtsalt selleks, et öelda, et ei tule ots otsaga kokku. Meeleavaldus ei ole suunatud ainult presidendi vastu, see on kogu süsteemi vastane,» lausus üks nimetuks jääda soovinud naismeeleavaldaja. 

Võimud olid saatnud laupäevasteks meeleavaldusteks Pariisi tänavatele üle 7000 politseiniku kartusest, et kollavestid ja nende radikaalne tiib võivad üritada sekkuda kliimaaktivistide marssi. 

Lisaks olid võimud keelanud protestimise Champs-Élysées'l ja teistel südalinna tänavatel, kus meeleavaldajate radikaalsed toetajad on varasematel kordadel hakanud luksuspoode ja restorane rüüstama.

Laupäeval toimuvad Prantsusmaal ka iga-aastased Euroopa muinsuskaitsepäevad, mille raames avatakse paljud ühiskondlikud ja erahooned külastajatele.

Kollavestide liikumine algas 10 kuu eest protestiks president Emmanuel Macroni poiitika vastu, mida süüdistati tavainimese huvide eiramises.

Iganädalased protesid sundisid Macroni mitmetele järeleandmistele, valitsus eraldas palgatõusuks ligi 17 miljardit eurot ning kärpis madalama sissetulekuga inimeste makse.

Suve jooksul rahutused vaibusid, kuid laupäeval on taas kavas väljaastumine. See peab näitama, kas liikumine kogub uut jõudu või hääbub.

Macron kutsus reedel protestijaid rahu säilitama ja ütles, et ehkki «on hea, et inimesed end väljendavad», ei tohiks nad häirida samuti laupäevaks kavandatud kliimaprotesti ega kultuurisündmusi.

Pariisi politseiülem Didier Lallement ütles, et Pariisis pannakse meeleavalduste ajaks välja 7500 politseinikku. Sama palju oli korravalvureid tänavatel detsembris ja märtsis kollavestide protestide kõrghetkel.

Protestijate juht Jérôme Rodrigues nimetas aktsiooni «ilmutuslikuks demonstratsiooniks» ja ütles, et Pariisi tuleb palju inimesi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles