Fotod ja video: kohus karistas Keskerakonda varjatud rahastuse eest suure rahalise karistusega (15)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy

Harju maakohus kinnitas täna riigiprokuratuuri ja Keskerakonna kokkuleppe, mille kohaselt tunnistas partei end süüdi varjatud rahastuse vastuvõtmises. Kokkuleppe kohaselt mõistis kohus Keskerakonnale karistuseks 275 000 euro suuruse trahvi, millest kohe tuleb tasuda 25 000 eurot.

Ülejäänud 250 000 euro suurune karistus jääb erakonnal täita tingimisi ning seda ei nõuta Keskerakonnalt välja, kui ta ei pane aasta ja kuue kuu jooksul toime uut kuritegu.

25 000 eurot peab Keskerakond tasuma ühe aasta jooksul igakuisete maksetena. 11 kuu jooksul peab erakond tasuma riigi tuludesse igakuisete maksetena 2080 eurot ja viimasel kuul 2120 eurot.

Kohus mõistis Keskerakonnalt teise astme kuriteo eest välja ka 810 eurot sunniraha, mis tuleb tasuda 30 päeva jooksul pärast kohtuotsuse jõustumist.

Keskerakonda esindasid kohtus juhatuse liikmed Enn Eesmaa ja Jaak Aab.

18. juunil tunnistas ettevõtja Hillar Teder, et rahastas 2014. aastal varjatult Keskerakonda. Pärast Tederi antud ütlusi rahuldas kohus prokuratuuri taotluse ja lõpetas tema kriminaalasja oportuniteediga. Teder pidi kohtu otsusega tasuma kriminaalmenetluse lõpetamise eest riigi tuludesse sunniraha 200 000 eurot.

Teder tunnistas kohtus, et 2014. aastal rahastas ta varjatult Keskerakonda, et saada endale linnavalitsuselt soodsat otsust. Teder soovis 2015. aastal Kadriorus Tallinnaga vahetada maad, millele vastutasuks pakkus ta 275 000 euro suurust laenu. 

Teder lubas anda laenu Paavo Pettai firmale Midfield, et sellega saaks tasuda Keskerakonna reklaamiarveid. Kohtus ütles Teder vastuseks prokurörile, et mõistis 2015. aasta 19. jaanuaril toimunud kohtumisel Tallinna linnapea Edgar Savisaarega, et temalt küsitakse altkäemaksu. Kui temalt küsiti, kas siis lepiti altkäemaksu tingimused kokku, siis Teder tunnistas seda. «Nii tuleb välja jah, ja seda tuleb kahetseda.»

«Minu lubadus oli anda Paavo Pettaile laenu, et ta saaks tasuda Keskerakonna reklaamiarveid. Teine pool oli maadevahetuse menetluse käimalükkamine Tallinna linnavalitsuses,» rääkis Teder kohtus. Tederi sõnul ootas ta selle menetlemist, kuid talle tuli eitav vastus.

Tederi sõnul rääkis laenust tema. Selleks, et maadevahetuse protsess käima lükata, soovitas paberid linnavalitsusse tuua toonane Keskerakonna finantsdirektor Kalev Kallo. «Ega ma rohkem Kalloga pärast seda, kui linnavalitsusse avalduse viisin, ei rääkinudki. Kui palju see Savisaarega oli kokku lepitud, seda ei tea. Aga ettepanek see avaldus tuua, tuli temalt (Kallolt - toim.). Ta teadis, et see oli minu soov,» rääkis Teder.

Teder kinnitas, et koostas avalduse ise, leppis kohtumise linnavalitsuses kokku ise ja viis selle avalduse ise ka ära. Tederi sõnul polnud selle avalduse koostamisega Kalev Kallo otseselt seotud. Samas ütles Teder, et väidetavalt oli Kallo talle maininud, et on teemat arutanud kahe abilinnapeaga.

Tederi sõnul polnud Retail Real Estate'i ja Midfieldi vahel sõlmitud laenuleping fiktiivne ning see raha ei pidanud jääma ei Midfiledile ega Keskerakonnale, vaid oli kokku lepitud, et Paavo Pettai maksab selle raha tagasi siis, kui saab Keskerakonnalt raha.

Kui Tederilt küsiti, miks sammus ta avaldusega otse linnapea juurde, ütles mees, et polnud muud varianti. «Võib-olla praegu on, aga tol ajal polnud teistega pointi rääkida, siis oli vaja, et keegi need linnapea juurde viiks. Kallol oli lihtsam seda viia Savisaare juurde kui minul.»

Ühtlasi tegi kohus juuni keskel määruse, millega eraldas juriidilise isikuna kohtu all oleva Keskerakonna materjalid eraldi menetlusse, kuna partei avaldas soovi minna riigiprokuratuuriga karistuse osas kokkuleppele.

Mullu detsembri lõpus tegi riigikohus otsuse, millega Edgar Savisaar vabastati tema tervisliku seisundi tõttu kohtu alt.

Riigiprokuratuur süüdistas Savisaart Tallinna eelarvevahendite kasutamises enda ja Keskerakonna huvides ehk omastamises suures ulatuses, samuti neljas altkäemaksu võtmises, rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastu võtmises. Keskerakond oli kohtu all juriidilise isikuna.

Savisaarele altkäemaksu andmises süüdistatuna on kohtu all veel ettevõtjad Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin ja Vello Kunman.

Tallinna linnavolikogu endist esimeest ja praegust riigikogu liiget Kalev Kallot süüdistab prokuratuur kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele ning Savisaarele altkäemaksu vahendamises süüdistati ekspoliitik Villu Reiljani.

Omastamisele kaasaaitamises süüdistatavana oli kohtu all ka Põhja-Tallinna linnaosavanema endine asetäitja Priit Kutser, kuid tema suhtes lõpetati menetlus oportuniteediga.

Kohtuprotsess algas Harju maakohtus 2017. aasta 12. juunil, kui kõik süüdistatavad kinnitasid, et nad ei tunnista end süüdi. Vaid kohtu all olnud ekspoliitik Villu Reiljan võttis süü omaks ning tema osas lahendas kohus süüasja kokkuleppemenetluses.

2017. aasta oktoobris kinnitas maakohus Reiljani altkäemaksu vahendamise kriminaalasjas riigiprokuratuuriga sõlmitud leppe, mille järgi pidi Reiljan karistusena maksma riigile veidi üle 33 000 euro.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles