Kuidas valmistuvad Florida elanikud laastavaks orkaanihooajaks? Kohalikud räägivad Elu24-le ohtudest ja oma hirmudest (1)

Elu24
Copy
29-aastane Katy on viimased 15 aastat elanud Florida osariigis ning hakkab üha enam orkaanihooajaga harjuma.
29-aastane Katy on viimased 15 aastat elanud Florida osariigis ning hakkab üha enam orkaanihooajaga harjuma. Foto: Erakogu

Floridas elav kirjanik Katy Cacolice (29) ja pereema Giselle Medina (29) jälgivad hirmuga ilmauudiseid. Millise jõuga tabab Bahamas õudu külvanud orkaan Dorian USA idarannikut, kus nad elavad? Naiste kodukohas on majade aknad kinni löödud, poed toidust tühjaks ostetud ja transport peatatud - kuid kas neist ettevalmistustest piisab?

29-aastane Katy on vabakutseline kirjanik, kes on elanud Florida osariigis viimased viisteist aastat. Ta elab Poinciana asulas ühe pere majas koos ema ja õega. Katy kodust idarannikuni umbes 128 kilomeetrit. 

Pärast Floridasse kolimist on Katy aastate jooksul orkaanihooajaga üha enam harjunud. «Kui me Floridasse kolisime, tähendas orkaanihooaeg üksikuid, kergemaid troopilisi torme,» meenutab ameeriklanna, kuid lisab, et viimase paari aasta jooksul on olnud üha suuremaid orkaane. 

«Irma 2017. aastal on siiani kõige hullem orkaan, mille oleme pidanud üle elama,» tunnistab Katy emotsionaalselt. Teadaanded Irma saabumisest algasid varakult, seega oli Katy pere nii valmis kui võimalik ning nende plaan oli oodata orkaani möödumist kodus. 

Katy meenutab, et meteoroloogid ei suutnud Irma liikumist täpselt prognoosida, ning korraga oli see ootamatult otse Florida kohal. «See oli kõige raskem öö minu elus - kuulates seda 290 km/h liikuvat tuult ja lootes, et meie maja ei jää vee alla, või mingi puu majja ei kuku,» kirjeldab Katy hirmuäratavat ööd 2017. aastal ja lisab: «Veel kaks aastat hiljem meenuvad mälestused sellest ööst, mis täidavad mind paanikaga.»

Õnneks pääsesid Katy ja tema pere ja naabrid Irma hävitustöödest kergelt. «Läheduses paiskusid ümber vaid mõned puud ja elektripostid,» meenutab ta.

Florida osariigis Poinciana asulas on maja aknad Doriani saabumiseks metallplaatidega kaetud.
Florida osariigis Poinciana asulas on maja aknad Doriani saabumiseks metallplaatidega kaetud. Foto: Erakogu

Orkaaniteadaanne kui tavauudis

Teadaanded orkaanide kohta edastatakse elanikele tavaliselt telekas ning sotsmeedias kohalike uudiste ja ilmateadete kaudu. «Need on kui tavalised uudised,» kommenteerib Katy. «Kõik on sel ajal muidugi ka veidi ärevil ning proovivad valmistuda selleks, mis iganes nende poole liigub. Sellegipoolest proovitakse eluga enne orkaani saabumist lihtsalt edasi minna,» lisab Katy.

Floridas algavad orkaaniettevalmistused tavaliselt siis, kui see jõuab Bahama või Puerto Rico saarte kohale. «Enamasti varuvad kõik kütet, toitu ja vett. Aiamööbel tuuakse tuppa, autod pannakse garaaži, aknad lüüakse laudadega kinni või kaetakse metallplaatidega. Kindlustuse jaoks teevad inimesed oma majast pilte ja videosid, et hiljem orkaanikahjustusi tõestada,» loetleb Katy kõige olulisemaid asju, mida orkaani saabumise eel tehakse. 

Ameeriklanna lisab, et üldjuhul on orkaanidega kaasnev paanika vahelduv. «Kõige rohkem ärevust tekitavad aeglaselt liikuvad orkaanid, just sellised nagu Dorian,» tunnistab Katy, kuid täpsustab, et etteaimamatud orkaanid, mis muudavad järsku suunda, teevad paljud nende osas ka skeptiliseks. «Lisaks tehakse vahel olukorra üle nalja,» kuid ameeriklanna arvates on see pigem pingete maandamise eesmärgil.

Doriani ootel kinni kaetud maja Florida osariigis Poincianas.
Doriani ootel kinni kaetud maja Florida osariigis Poincianas. Foto: Erakogu

Evakuatsioon on väga raske

Pärast hoiatust läheb elu kuni orkaani saabumiseni tavapäraselt edasi. Elanikud jälgivad uudiseid, käivad koolis ja tööl. Mõnikord oodatakse orkaani saabumist mõni päev, teinekord kulub selleks terve nädal.

Vaikselt liikuva Doriani pärast kuulutati erakorraline seisukord kõigis Florida osariigi maakondades välja juba 29. augustil. Idaranniku maakondadele anti eelmisel nädalal ka evakueerimiskorraldus. Evakuatsioon on siiski iga inimese enda otsustada. «Evakuatsioon on tegelikult väga raske,» tõdeb Katy, kelle sõnul ei mõisteta seda isegi paljudes USA osariikides, kus orkaanidega kokku ei puututa. Tema sõnul eeldavad paljud, et on lihtne haarata kaasa kõik, mis sul on, täita auto kütusepaak ja lihtsalt minna.

Tegelikkus on palju keerulisem. «Kui Dorian Bahama saartele jõudis, tühistasid lennufirmad reisid, rongid lakkasid töötamast, bussid lõpetasid sõitmise. Kiirteed täitusid autodega ning tekkisid liiklusummikud,» kirjeldab Katy hiljutisi sündmusi seoses orkaani liikumisega Florida osariigi suunas. Lisaks sellele olid enne Doriani saabumist varjupaigad kiirelt täis, hotellid tõstsid hindu ning nendel, kellel on koduloomad, ei olnudki muud valikut, kui koju jääda.

Florida osariigis Poinciana naabruskonnas asuv järv, mille veetase võib Doriani saabudes hakata tõusma.
Florida osariigis Poinciana naabruskonnas asuv järv, mille veetase võib Doriani saabudes hakata tõusma. Foto: Erakogu

Orkaanihooaja suurimad raskused

Kuigi Katy proovib säilitada rahu ning vältida paanikat, ei ole see alati lihtne. «Ärevus tekib, nagu ma juba mainisin, kõige enam just aeglaselt liikuvate orkaanide suhtes,» kommenteerib Katy ja lisab, et tema kõige suurem hirm orkaaniga seoses on üleujutus. «Meie naabruskonnas on mitu järve, mille veetase orkaaniga tõuseb ja ma kardan veekahjustusi, mis sellest võivad tekkida.»

Lisaks on ettevalmistused orkaanihooajal kulukad, seda enam, kui orkaan liigub aeglaselt. «Varud saavad enne otsa, vahel on raske uuesti nende järgi minna, ka rahalistel põhjustel.» Samas on Katy perekonnal orkaanihooaegadel vedanud ning nad on ettevalmistustele kulutanud 90 kuni 300 eurot. «Mõne jaoks, olenevalt maja ning perekonna suurusest, võivad ainuüksi orkaani jaoks tehtavad ettevalmistused maksma minna tuhandeid.»

Dorian jõudis Florida osariigi lähistele eile ning seetõttu oli enamik poode, koole ja teisi asutusi suletud. Dorian käis üle Bahama saarte viienda kategooria orkaanina, kuid nõrgenes enne Florida idarannikust möödumist. Siiski liigub orkaan kuni kolmapäevani Florida ja ka Georgia osariigi rannikule ohtlikult lähedal.

Näinud palju orkaane

Giselle Medina on 29-aastane kahe lapse ema, kes töötab puhkekeskuses ning elab koos perega Floridas, Orlando maakonnas. Nende elukoht on idarannikust umbes 70 kilomeetri kaugusel. Florida osariigis on Giselle elanud peaaegu kogu elu, kuid enne seda elas ta Puerto Rico saarel, kus on samuti orkaanihoonihooaeg.

«Olen üle elanud väga-väga palju orkaane, kuid aastatega on need muutunud järjest etteaimamatuks,» tunnistab Giselle, kes võtab tõsiselt ka kõige väiksemaid torme, sest nendest võivad kiiresti kasvada ohtlikud orkaanid. 

«Dorian oli alguses kõigest väike troopiline torm ja siis kasvas järsku viienda kategooria orkaaniks,» meenutab pereema hiljutisi sündmusi ning lisab, et ta ei kartnud väga, kuna Dorian ei ole tema arvates väga suur torm.

«Irma oli nõrk, kuid hiiglaslik orkaan, mis oli meie kohal mitu päeva,» kirjeldab Giselle 2017. aastal Florida osariiki hävitanud orkaani. Samas on ta mures saarte pärast, mis Doriani teekonnale ette jäid: «Kariibi mere saared, nagu Bahama saareriik, on palju suuremas ohus.»

Orkaan Dorian USA kosmoseagentuuri NASA satelliidipildil
Orkaan Dorian USA kosmoseagentuuri NASA satelliidipildil Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Varud kõige turvalisemas toas

Giselle sai Dorianist teada sõbrannalt, kes saatis talle sõnumi. Vahel saab orkaani saabumisest aimu ka poes osteldes: «Kui sa lähed orkaanihooajal toidupoodi, siis saad kohe aru, et orkaan on tulemas.»

Orkaanihooaja kõige olulisemaks peab Giselle ettevalmistust. «Tuleb varuda vett, osta palju toitu, mis ei lähe raisku, mõned katavad aknad kinni, liivakotid on järsku üle maakonna saadaval. Inimesed otsivad parandamiseks üles kodu kõige nõrgemad kohad,» jätkab ta loetelu ning lisab: «Meie teeme kindlaks, milline on meie kodu kõige turvalisem tuba ja kogume oma varud sinna.»

Kõik, mis kaalub alla 50 kilo tuleb kinnitada, sest on oht, et see võib suure tuulega kellegi aknasse lennata. «Olulised on ka taskulamp ning patareid, hoovist tuleb asjad sisse tuua. Mul on palju taimi, seega see võttis omajagu aega,» toob Giselle välja Doriani-eelsed ettevalmistused. «Panime ka kotid valmis, juhul kui oleksime pidanud kiiruga lahkuma ning pidime leidma lastele tegevust, kuniks orkaan möödus.»

Ettevalmistusele kulub Giselle'i perel umbes 200 dollarit (180 eurot): «Meil on siiani vedanud, kuid olen kindel, et kui maja ostame, siis on kulutused suuremad.» 

Stressi tekitavad äärmused

Kuigi Giselle peab orkaanihooajaks ettevalmistust oluliseks, siis on tema arvates mõned inimesed selles liiga aktiivsed. «Enne, kui orkaan üldse lähedale jõuab, võib kütus otsa saada, inimesed ostavad nii palju pudelivett, et see saab otsa.»

Teisest küljest ei hakka paljud valmistuma piisavalt varakult. «Puhkekeskus, kus töötan, jättis ettevalmistuse praktiliselt viimasele minutile, ning see tekitas minus ärevust ja pingeid,» kurdab Giselle ettevalmistuste negatiivseid külgi. 

Muidugi on ettevalmistuste juures tihtipeale kõige problemaatilisem orkaanide käitumine. «Sa ei saa kunagi kindel olla, mis suunas orkaan liigub, nende teekond muutub pidevalt. Lõpuks on raske mõista, kas orkaan tuleb sinu suunas või ei,» lisab ta lõpetuseks.

Giselle peab oluliseks mainida, et kliimasoojenemine mängib orkaanide puhul suurt rolli, ning oluline on keskkonna eest hoolt kanda. «Soojemad mered ja veekogud tugevdavad orkaane, seega me peame kliimasoojenemise vastu võitlema ja andma endast kõik, et seda vähendada,» rõhutab Giselle. 

Orkaan Dorian

Atlandi ookeanis registreeritud orkaanidest on Dorian tugevuselt teine, jõudes Bahama saarte kohale viienda kategooria tormina. Tuulekiiruseks mõõdeti 297 km/h.

Bahama saartel tõsist hävingut külvanud Dorian taandunus Florida idaranniku lähedusse jõudes teise kategooria orkaaniks. Kuid orkaan oma teekonda mööda USA idarannikut põhja poole ja on kasvanud kolmanda kategooria orkaaniks, vahendab Washington Post

Lisaks Doriani tuulekiirusele, mis on praeguseks 185 km/h, on orkaan ka ulatuslikult kasvanud. Nüüd kardetakse, et Florida rannikust suhteliselt kaugelt möödunud Dorian, võib neljapäevast reedeni tõsisemalt ohustada Lõuna- ja Põhja-Carolina osariikide rannikut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles