Loksa linnapea sünnipäevakõnet takistas venelaste vihkaja (18)

Elu24
Copy
Loksa linn.
Loksa linn. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Laupäeval tähistati Loksa linnaväljakul linna 26. sünnipäeva. Rõõmsal sündmusel sattus üks tõrvatilk meepotti, kui linnapea kõne ajal tuli lavale mees, kes kuulutas oma võõraviha.

Laupäeval toimus Loksal Loksa linna päev, millega tähistati linna 26. sünnipäeva ja 390 aasta möödumist Loksa esmamainimisest. Üritus oli eestikeelne.

Uhkel kogupereüritusel, mis kestis terve päeva, pidas kõne ka Loksa keskerakondlasest linnapea Värner Lootsmann, kes esitas sama teksti nii eesti kui vene keeles. Piduliku kõne lõpus anti üle aukirjad ja kingitused Loksa kaunimate kodude omanikele.

Loksa linna päev 2019.
Loksa linna päev 2019. Foto: Reklaampilt

Just sel hetkel tuli lavale mees, kes küsis algul viisakalt, kas võib vahele segada. Vastust saamata hakkas ta mikrofoni rääkima, et kuigi Lootsmann oli lubanud auhinnad anda eestlastele, kutsuti lavale vaid vene nimedega loksalased.

Tegelikult kutsuti auhinnasaajad lavale hoopis aadresside, mitte nimede järgi: nimed ütlesid kaunite kodude omanikud linnapeale alles laval.

«Kas ta oskab isegi aitäh öelda eesti keeles?» päris kõnet seganud mees, kui linnapea parasjagu aukirja ühele naisterahvale üle andis, ning küsis korduvalt, kus eestlased on. «Siin on kõik eestlased,» vastas linnapea rahulikult.

Olukorra lahendasid lõpuks kaks turvameest, kes mehe lavalt minema toimetasid, kuid enne veel jõudis ta teatada mikrofoni, et «99,9 protsenti vihkab teid (Lootsmanni) kui linnapead».

Lootsmann olukorda ei kommenteerinud, vaid lõpetas aukirjade üleandmise ja lahkus lavalt.

Statistikaameti andmetel on Loksal 2018. aasta seisuga 2568 elanikku. 2011. aasta rahvaloenduse ajal elas linnas eestlasi vaid 30,6 protsenti, venelasi aga umbes 57%.

Loksa linna päev kestis laupäeva hommikust hilise ööni. Toimus laat ja jumalateenistus, esinesid ansamblid Vennaskond ja The Tuberkuloited ning muuhulgas söödi 26. sünnipäeva puhul 26-meetrist võileiba. Õhtu lõpetas võimas ilutulestik.

The Tuberkuloited, Loksa linna päev, 24. august 2019.
The Tuberkuloited, Loksa linna päev, 24. august 2019. Foto: Elu24

74-aastane Lootsmann on Loksa linnapea olnud 2010. aastast saati. Lootsmann on endine riigikogulane ning olnud 1990. aastatel ka Tallinna linnavalitsuse liige ja Nõmme linnaosa vanem.

Loksa linnapea Värner Lootsmann.
Loksa linnapea Värner Lootsmann. Foto: Toomas Huik/Postimees/Scanpix Baltics

2009. aasta oktoobris vabastati Lootsmann Harju maavanema ametist, kuna sõitis muuhulgas ringi narkokurjategijalt konfiskeeritud maasturiga, kirjutas Postimees toona. Lootsmann kaebas valitsuse selle otsuse eest kohtusse, aga jäi kaotajaks.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles