Saepuru lendab, puud langevad: raiespordi meistrivõistlused said hoo sisse

Lenel Karu
, reporter
Copy

Täna algasid Salla Kuursaalis Eesti raiespordi meistrivõistlused, kus täna võisteldi puu langetamises ning homme ootab ees veel neli ala. Terad löövad välkuma nii Eesti kui välismaa parimad raiesportlased. 

Eesti Raiespordi meistrivõistlused tõmbavad joone alla xCUT CUP võistlussarjale, kuid mängivad olulist rolli ka edasipääsuks 2020. aasta Serbia maailmameistrivõistlustele. Täna ja homme lähevad omavahel vastamisi 47 osalejat, nende hulgas Soome parim Jukka Perämäki, Läti meister Gatis Brencis ning Eesti legendaarsed nimed Jarro Mihkelson, Sulev Tooming, Anto Laas, Taavi Ehrpais ja Helvis Koort.

Allpool saab videost aimu, milline näeb välja maailmatasemel puude langetamise finaal.

Mart Kelk, kes on xCUT CUP võistlussarjale projektijuht, ootab homset võistluspäeva suure põnevusega ning näeb sündmusel olulist mõju Eesti metsanduse populariseerumisele. «Mina ise olen väga põnevil. Seis on tihe, võistlejaid palju, metsanduse turustamise võtmes on sündmus samuti väga oluline,» ütles Kelk. Tema hinnangul käib Eesti meistritiitli nimel kõva rebimine, võitjaks saab tulla vaid üks ning konkreetset nime on raske ennustada. Kelk lisas, et vanameistritele lisavad konkurentsi uued raiesportlased, näiteks tõusev täht Peeter Mitt või Ralf Elfenbein. 

Iga sentimeeter võib saada otsustavaks

Täna alustati puu langetamisega, kus võistlejatel tuli 13-meetrine mast tabada võimalikult lähedale puust 10 meetri kaugusele paigaldatud suunatikku. Eesti 2013. aasta Taavi Ehrpais ei jäänud oma tulemusega niivõrd rahule ning saatuslikuks kujunesid vaid mõned sentimeetrid. «Mul endal ei läinud langetamine piisavalt hästi, 44 sentimeetrit mööda tüvetipust. Kui tegemist on mastidega, siis on seda natuke liiga palju.» Ta hindab Eesti konkurentsi järjest kõrgemaks. «No kui vaadata Soome koondist, kes ka täna-homme kohal on, siis neil ei ole kaasas juunioreid ega naisi. Meil on see-eest mõlema puhul näited olemas. Viimase 5-7 aastaga on tulnud juurde palju uusi tegijaid. See, kes täna tahab maailmameistrivõistlustele pääseda, peab pingutama, sest juhuse hooleks midagi ei jäeta.» Ehrpais ise hindab viiest alast oma tugevaks küljeks kombineeritud järkamist ning on homseks võistluspäevaks valmis. 

Raiespordis võetakse traditsiooniliselt mõõtu viies alas: puu langetamine, saeketi vahetus, kombineeritud järkamine, täpsussaagimine ja laasimine.
Raiespordis võetakse traditsiooniliselt mõõtu viies alas: puu langetamine, saeketi vahetus, kombineeritud järkamine, täpsussaagimine ja laasimine. Foto: Aldis Toome

Homme võetakse mõõtu veel neljal alal: saeketi vahetus, kombineeritud järkamine, täpsussaagimine ja laasimine. Kõik alad on välja kasvanud metsanduse igapäevastest tegevustest ning aitavad kaasa kutsehariduse edendamisele Eestis. Pealtvaatajatele jagub homme põnevust tervelt neljal platsil korraga, kus üheks raskeimaks alaks hindab Kelk täppissaagimist. «Sae puhul loeb tunnetus, veel on seal vaja õnne. Täppissaagimises teed ju lõiget pimesi ja kui palgi all paiknevasse plaati lõikad, ongi kõik läbi.» Olulist rõhku pannakse kõikide alade juures ohutusnõuetele, et fookuses püsiks kvaliteet ja professionaalsus. «Kui saag on mängus, on asi ikkagi ohtlik. Ja kui oled täpne, ei riku oma tegutsemisega kvaliteetset materjali, mida metsast tuuakse.» 

MM-le pääseb Eesti koondises viis sportlast

Raiespordi maailmameistrivõistlused leiavad aset 2020. aastal Serbias, kuhu Eesti koondist pääseb esindama viis inimest: kolm profi klassist, üks juunior ja üks naisvõistleja. Kelk ütles, et kõige raskem on valida just kolme osalejat profi klassist, sest konkurents on tihe ja figureerivad ligi kaheksa nime, kelle seast valik teha tuleb. «Eesti meistrivõistlused täna-homme on väga tähtis etapp. Järgmisel aastal on võistlusi küll tulemas, kuid nendes enam vigu teha ei tohi, muidu võib Serbiast suu puhtaks pühkida. Kokku läheb arvesse neli paremat tulemust, seega on iga võistlus uus võimalus end parimast küljest näidata,» selgitas Kelk. Eesti koondis käis maailmameistrivõistlustel osalemas viimati 2004, kui saavutati võistkondlikult 6. koht.

Foto: Foto: Aldis Toome

Kelk selgitas, et raiespordis on oluline pidev ettevalmistus aastaringselt, sealhulgas tuleb palju üksinda harjutada, sest treenerit koos treeningkavaga uksel ei oota. «Nii nagu mõni läheb õhtul jooksma, võtab raiesportlane sae kätte. Oluline on see õige tunnetus kätte saada ning kui vaja, siis ka talvel harjutada. Kui kevadel võistlused tulevad ja alles aprillis sae pealt tolm ära pühkida, siis tulemust ei tule,» kommenteeris Kelk.

Mitte üksnes meeste ala 

Täna võttis puu langetamisest osa veel Karina Riive, üks naiste esindajatest Eesti raiespordis. «Tänane langetamine on kõigist viiest raiespordi alast minu lemmik ning läks igati hästi. Kolmkümmend sentimeetrit mööda, mis on poiste sõnul väga hea tulemus,» ütles Riive. Ta alustas raiespordis Luual alles jaanuaris, aga on möödunud kuude jooksul kiiresti arenenud. «Kui ma alustasin ja saagi ei tundnud, oli eksimusi rohkem. See on spordiala, kus iga valeliigutus toob miinuspunkti. Võistlustel peab mõnikord ootama tunde, et vaid loetud minutiteks või sekunditeks oma oskusi näidata. Siin käib ikka pidev närvide mäng,» rääkis Riive. Ta on oma treeneri Sulev Toominga käe all muutunud optimistlikuks ning soovib pürgida Serbia maailmameistrivõistlustele. Eestis on võistlejaid naiste hulgas vähe, kuid maailmas on Riive sõnul ala järjest populaarsem ka õrnema soo esindajatel. 

Karina Riive on üks väheseid Eesti naisi, kes raiespordiga võistlustasemel tegeleb.
Karina Riive on üks väheseid Eesti naisi, kes raiespordiga võistlustasemel tegeleb. Foto: Aldis Toome

Ajakava homme, 24. august (Rakvere keskväljakul):

09:00 – 15:00 - väljaku alad

                      saeketivahetus

                      täpsussaagimine,

                      kombineeritud järkamine

15:00 – 16:00   lassingen

16:00 –            autasustamine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles