Fotod ja video: Pirital koguneti Mustakivi tee pikendust arutama, enamik kohaletulnuid on plaani vastu (6)

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Pirita elanikud kogunesid täna õhtul linnaosavalitsusse, et avaldada oma arvamust Tallinna linnavõimude kavandatava Mustakivi tee pikenduse suhtes.

Kohale tulnud inimesed olid südikust täis ja enamik neist on tee-ehituse plaani vastu. Nad soovisid ürituse protokollimist, kuid linnaosavalitsuse esindajate väitel arutelu protokollimist ei vaja. Lõpuks ütles linnaosa vanem Tõnis Liinat, et Pirita linnavalitsuse suhtekorraldaja hakkab protokollima. 

«Miks peaksime meie sellega leppima? Ma käin Ülemistes tööl ja pole ühtegi pikka järjekorda. Sisuliselt ummikud algavad Mustakivi teel,» rääkis üks kohalik elanik.

Imestust avaldati selle üle, et seni ühtegi uuringut ei ole tehtud, kuid ometi alustatakse projekti tellimist ning linnaosavalitsus nagu teaks juba täpselt, kust inimesed sõidavad. Praeguseks ei ole ühtegi uuringut tehtud, kuid nüüd paari päeva jooksul hakatakse tellima. Soovitati ka liikuvusuuringut teha ning seda suuremas pildis, mitte ainult selle planeeritava tee juures. 

«Me oleme siin koos, et arutada sellest, kuidas keegi kuskil on mõelnud midagi. Kas te võiksite öelda, kui pikka teed planeeritakse?» küsis üks piritalane. Selle peale ei osanud Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Reio Vesiallik midagi konkreetset öelda, kui ainult nii: «Ei oska täpselt öelda. Ma pole mõõtnud.» See tekitas saalis imestunuid ohkeid, kuna elanikud pidid esitama küsimusi ja omapoolseid ettepanekuid sellele, kuidas planeeringut muuta sobivamaks. 

«Ma saan aru, et suur jalgpallihall tuleb ning on vaja inimesi Lasnamäelt Piritale saada. Kuid arvestage nende inimestega, kes siin elavad ka,» sõnas väriseva häälega mures naine. Ta sai vastuseks Vesiallikult väga konkreetselt: «Te elate arenevas linnas. Mitte ainult siin ei toimu arengud. Linn areneb ja see on paratamatus.»

Pirita linnaosavalitsuses saab kuni 7. augustini tutvuda Mustakivi tee pikendamise (Narva mnt – Kose tee, koos tehnovõrkude ja jalakäijate sillaga) projekteerimistingimuste eelnõuga. Pärast seda lubas linnaosa vanem, et ka siis arutelud jätkuvad ning pidid olema ametlikud, mitte nagu tänane. Elanikele selline asi aga ei sobinud, kuna endiselt kuulevad nad vastuseks «me ei tea täpselt» ja ühelegi küsimusele nad konkreetselt vastuseid ei saanud. Vesiallik mainis ka elanikele, et on kehtiv vana plaan, mille järgi nad saaksid ehitusega juba alustada, ent nad kutsusid inimesed ikkagi arutelule. 

Pirita-Kose elanik Andres Sang ütles Postimehele, et linnavalitsus on näinud viimasel ajal väga palju vaeva, et elanike usaldust lammutada. Väikese sammuna näitas juba see, et ei soovitud arutelu protokollida. «See on väikene märk, et võidakse teha midaiganes,» sõnas Sang. 

Antud tee ehitusest räägiti ka kümme aastat tagasi, kuid siis olid elanikud selle vastu ja nii ta unustuste hõlma läks, kuniks pool aastat tagasi luges Sang pressiteadet, kus nimetati, et uuesti planeeritakse seda. Täielikult tee vastu ei ole keegi, kuid soovitakse juhtidelt teada täpsemalt, et miks seda vaja on. «Me eelkõige tahame teada, et milleks seda teed on vaja. Et linnavalitsus näeks natukene vaeva, teeks oma kodutööd. Selle ühe teejupiga ei lahene kõik need probleemid ära- seetõttu on see ebausaldusväärne,» selgitas Sang. 

Arutelul korrutas linnaosa vanem mitu korda, et alguses kogub linn kokku elanike arvamused (nii Pirita kui ka Lasnamäe), siis tellib uuringud ning kooskõlastab eskiisi vajalike ametitega. Pärast seda saab linn kuulutada välja hanke projekteerija leidmiseks. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles