Video ja reportaaž: Ämari lennubaasi täitis päevaks reaktiivmootorite mürin ja lennukikütuse hõng (2)

Siim Kams
Copy

Olles end Ämari õhuväebaasi väravas registreerinud, suundusime koos kaitseväelastega bussi peale, mis meid lennuväljale toimetas. Saladuskatte all tehti meile teatavaks, et peatselt asuvad Tallinna lennujaamast teele F-35 hävitajad.

Enne Ämari sissepääsu turvapunktist väljumist küsis meid vastu võtnud kaitseväe pressiesindaja leitnant Taavi Laasik naljatavalt, et kas päiksekreemi ikka panime peale. Alles päeva lõpus jõudis kohale, et see polnud sugugi nali.

Lennuväljale jõudes suundusime terminali, kus meid ootasid ees digilaigus USA merejalaväelased ning hariliku kamuflaažiga õhuväelased. USA õhuväe pressiesindaja luges meile hoiatussõnad peale: teatud nurga alt ei tohi lennukeid pildistada, sest tegemist on hävituslennukite maailma tipptehnoloogiaga.

Kiirel briifingul selgitati, et käimas on Rapid Forge õppused, mille eesmärk oli tugevdada USA vägede valmisolekut ja reageerimisvõimet Euroopas, et toetada NATO liitlaste ühist kaitset ja julgeolekut. USA õhuväe 352. erioperatsioonide õhuväeüksuse pressiesindaja selgitas, et õhuväelased olid õppuste raames harjutamas kiirtankimist (FARP).

Pressiesindaja sõnul kasutatakse kiirtankimist juhul, kui alternatiivseid tankimismeetodid ei ole võimalikud, näiteks ohtlikus piirkonnas. Kiirtankimisel töötavad lennukimootorid ning hädaolukorras on võimalus kiiresti õhku tõusta.

Umbes keskpäeval saime võimaluse intervjueerida Ämari õhuväebaasi ülemat ning USA õhuväe 352. erioperatsioonide õhuväeüksuse esindajat. Pärast intervjuusid pagesime palava ilma eest tagasi lennujaama terminali ning paarikümne minuti pikkuse ootamise järel saime teate, et esimesed lennukid on peatselt kohal.

MC-130J Ämari lennuväljal.
MC-130J Ämari lennuväljal. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Transpordilennuk MC-130J Commando II

  • Lockheed C-130 transpordilennukil põhinev erioperatsioonideks kohaldatud lennuk.
  • Võimeline täitma nii teiste lennukite tankimisülesannet kui täiendama hävitajate relvastust.
  • Maksimaalne kaal õhku tõusmiseks on 74 300 kilogrammi.
  • Maksab umbes 60 miljonit eurot.

Ühise karjana liikusime meile ettenähtud alale. USA õhuväe pressiesindaja rõhutas, et me kindlasti võtaks kaasa müra summutavad kõrvaklapid ning päikeseprillid.

Seadsime end sisse lennujaama kõrvale muruplatsile, fotograafid ja kaameramehed sättisid paika statiivid ning kruttisid aparaatildele otsa õiged objektiivid.

Leitnant Laasik lisas naljatades, et kõik paneks tuules lendlevad kaardid ja ja muu nodi peitu, sest tema ei kavatse kinni maksta sada miljonit dollarit väärt lennukit, kui meist kellegi kaart peaks mootorisse lendama.

Enne lennukite saabumist võtsid positsiooni sisse kaks neoonkollast päästeautot. Kõrgtehnoloogilised päästesõidukid seadsid end sisse lennujaama otsas, võimalikult lähedal kohale, kus lennukid tankimisharjutust läbi viisid.

Kaitseväe päästeauto Elviine Ämari lennuväljal.
Kaitseväe päästeauto Elviine Ämari lennuväljal. Foto: Mattias Allik / Kaitsevägi

Õige pea oli kaugusest näha kahte hiiglaslikku lennukimürakat. Tegemist oli MC-130J tüüpi transpordilennukitega. Metall-linnud lendasid üsna madalalt üle ja kadusid metsatuka taha.

Õige pea oli mootorimürinast kuulda, et lennumasinad on tagasi ning suunduvad maandumisrajale. Lennuki kokkupuutel asfaltiga oli kuulda filmidest tuttavat rataste vilinat.

Peatselt oli aru saada, miks olid sõdurid mitu korda meelde tuletanud, et kõrvaklappe läheb vaja.

Suu ammuli hämmingus ei pannud isegi tähele, et kõrvaklappe polnud peas ja, et transpordilennuk oli meist vaid paarikümne meetri kaugusele jõudnud. Hüpnoosist raputas välja kõrvulõikav lärm nagu keegi oleks üritanud kõrva ääres ketassaega kivi jupitada.

F-35 hävitaja Ämari lennubaasis.
F-35 hävitaja Ämari lennubaasis. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Varghävitaja F-35

  • Inimkonna ajaloo kõige kallim relvasüsteem (iga hävitaja maksab ligi 100 miljonit eurot).
  • Suudab täita hävitus-, luurelennuki kui ka taktikalise pommitaja ülesandeid.
  •  F-35 suudab lennata kiirusega üle 1900 km/h.
  • Lennuki põhirelvastusse kuulub GAU-22/A tüüpi 25mm-kaliibriga neljaraudne Gatling-tüüpi automaatkahur ning kaks õhk-õhk ja kaks õhk-maa tüüpi raketti. 

Esimene lind parkis end lennuvälja läänepoolsesse otsa ning teine jäi terminali lähistele oma korda ootama. Nagu mitmeski sõjafilmis nähtud, langes transpordilennuki lastiruumi luuk ning sealt kihutas välja kaks liivakarva buggy’t ning suured mehemürakad ebaproportsionaalselt väikestel mootorratastel.

Esmalt tõstsid õhuväelased lastiruumist maha vajaliku varustuse ning seejärel hakkasid vedama voolikut, neli meest sakutasid jämeda vooliku paika ning jäid hävitajaid ootama.

Buggy’d ja miniatuursetel mootroratastel mehed seadsid suuna meie muruplatsi nurgale ning hakkasid üles seadma kommunikatsioonivahendeid, mille abil Ämari lennutorni ja pilootidega sidet hoida.

Olime pea tunnikese päikese all küpsenud, kui silmapiirile ilmusid lähenevad hävitajad. Lennukite suunda sai määrata ühes taktis pööravate kaameraobjektiivide järgi.

Saabusid hävituslennukite pièce de résistance, ehk F-35 ründelinnud. Kui varem tundusid transpordilennukite mootorid valjud, siis F-35 olid hoopis teises liigas. Reaktiivmootorite võimast vilinat oli ka läbi kõrvaklappide kuulda.

Pärast maandumist suundusid üllatavalt minimalistliku, kuid elegantse välimusega F-35 ettenähtud kohtadele, üks transpordilennuki kõrvale, lennuvälja otsa, tankima ning teine lennuvälja terminali kõrvale ootejärjekorda.

Terve tankimisprotseduuri aja töötasid nii reaktiiv- kui ka transpordilennukite mootorid. USA õhuväe pressiesindaja sõnul võimaldab see lennukitel ohu korral kiiresti reageerida ning vajadusel õhku tõusta.

F-15E hävitaja Ämari lennubaasis.
F-15E hävitaja Ämari lennubaasis. Foto: Konstantin Sednev

Hävitaja F-15E Strike Eagle

  • Peetakse tänapäeva üheks kõige edukamaks hävitajaks
  • Lennuki lennukaugus ilma õhus tankimata 5600 kilomeetrit
  • Tippkiirus ligi 3000 km/h.
  • Maksumus: 27 miljonit eurot (1998).
  • Hävitajaid on kasutatud Iraagis, Afganistaanis, Süürias, Liibüas ja mujal.

Kui üle muruplatsi uhas mõnus tuuleiil, siis tõi see endaga kaasa lennukikütuse hõngu ja reaktiivmootori taga õhkuvat soojust.

Iga lennuki tankimiseks kulus paarkümmend minutit, kui teine lennuk tangitud sai, oli juba tugevalt tunda, et tekkimas oli eestlasele omane punavalge päevitus.

Pärast tankimist tõusid F-35 mootorite mürinal õhku. Rakse oli hoomata, kui palju aega oli möödunud, kuid tunde järgi umbes tunni pärast saabusid F-15E hävitajad, mis võtsid pärast maandumist sisse samasugused positsioonid nagu eelnevad hävitajad.

F-15E hävitaja kokpitis istuvad piloodid tundusid olevat märksa lõbusamas tujus, kui F-35 puldis istunud mehed.

Kui esimene hävitaja vaikselt vaatlusalast mööda sõitis võtsid mõlemad piloodid sisse erinevaid poose, klassikalisest musklimehe poosist kuni Winston Churchilli poolt kuulsaks tehtud võidu žestini.

Esimese F-15E takimise ajal tulid Ämari lennujaama maanduma ka õhuturbemissioonil olevad Briti Eurofighterid, mis korra maad puudutasid ja siis uuesti kaksikmootorite mürinal 90-kraadise nurga all lendu tõusid.

Kaks Eurofighter Typhoon hävitajat Austrias õhusõul.
Kaks Eurofighter Typhoon hävitajat Austrias õhusõul. Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Scanpix

Ilmselt olid põrgukuuma sülgavad reaktiivmootorid maapinda kärsatanud, sest pärast Eurofighterite õhku tõusmist täitis kogu lennuvälja tugev kärsahais.

Ämari lennubaasist sai kaasa võetud tõeliselt vinge kogemus, ninasõõrmetesse jäi kerge kütusehõng ning nahale maasika-vanilje jäätise taoline jume.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles