«Otse Postimehest»: maaeluminister Mart Järvik maasikamüüjate petuskeemidest

Elo Mõttus-Leppik
Copy

Maaeluminister Mart Järvik rääkis saates «Otse Postimehest» maasikamüüjate petuskeemidest ja sellest, mida saab riik selle vältimiseks ära teha. Saatejuht on Elo Mõttus-Lepik.

Maaeluminister Mart Järvik käis täna hommikul koos veterinaar- ja toiduameti (VTA) ning põllumajandusameti (PMA) peadirektorite ja inspektoritega Balti jaama turu maasikamüüjaid kontrollimas. 

«On tulnud palju telefonikõnesid ja väidetakse, et kui turule tulevad VTA või PMA kontrollid, siis põgenetakse. Tänane reid turul sellist juhtumit ei näidanud,» sõnas maaeluminister otsestuudios.

Küll aga leiti mõned mittevastavused dokumentides, selgitas Järvik. Kahel müüjal ei olnud ette näidata, millisest talust tegelikult maasikad tulevad, oli kirjas ainult kokkuostja.

«Maitselt ta ei olnud igal juhul halb maasikas, aga tekivad kahtlused,» sõnas ta ja lisas, et ametnikud võtsid dokumendid kontrolli ja ka maasikast endist võetakse analüüsid.

Ajakirjaniku küsimusele, kui tihti selliseid reide tehakse vastas minister, et viimase kuu jooksul on neid tehtud kokku 35. «Mingeid kõrvalekaldeid on leitud just päritolumaa osas,» ütles ta.

Järviku kinnitusel on rikkujate protsent aga üldiselt väga väike ja kui reidid jätkuvad, siis usub ta, et rikkujad kaovad üldse. «Ei ole mõtet väikese kasu nimel riskida suurte trahvidega,» sõnas ta.

Üldpilt näitab ministri sõnul, et Eesti toit ja Eesti maasikas on väga kvaliteetne ja hea. «Võin lubada, et kogu hooajakaup, mis praegu saadaval on, on luubi all,» sõnas ta ja lisas, et midagi hullu praegu leitud ei ole.

Juuni alguses riigikontrolli poolt avaldatud toiduauditi osas kommenteeris minister, et ohtliku toidukoguse arvutuses oli viga sees ja ka mõõtemääramatusest saadi valesti aru.

«See kolm viilu mandariini kaaluühikuna ei olnud õige. Selleks, et saada ohtlikku kogust, tuleb, kui nüüd õigesti mäletan, 11,3 kilo mandariine korraga ära süüa,» sõnas ta, kuid lisas, et sellegipoolest hoitakse mitmed riigikontrolli poolt välja toodud probleemid luubi all.

«Lööme lihtsalt korra majja, muud midagi,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles