Video ja pildid: Washington valmistub Trumpi suurejooneliseks paraadiks (2)

Copy

Tankid Washingtoni linnasüdames, valjud hävituslennukid ja president Donald Trumpi kõne Lincolni memoriaali juures. Täna tähistatakse Ameerika Ühendriikide iseseisvuspäeva Trumpi lubaduse kohaselt läbi aegade kõige suurejoonelisemalt, kriitikute sõnul on tegemist osaga Trumpi valimiskampaaniast.

Ameerika Ühendriikide president on hävitamas üht järjekordset normi ja muutmas traditsiooniliselt mitte-poliitilise iseseisvuspäeva poliitiliseks seades end koos sõjaväeparaadiga tähelepanu keskmesse, kirjutas uudisteagentuur AFP.

«Meie 4. juuli tähistamine Lincolni memoriaali juures saab olema tõsiselt suur. Sellest saab suurejoonelisim sõu,» kirjutas president eile Twitteris. 

Järgnevates säutsudes lisas Trump, et Ameerika Ühendriikide majandus ja sõjavägi on maailma võimasaimad ning lükkas ümber kriitika, et sõjaväeparaadi korraldamine on asjatu kulu.

Trumpi ego on nii suur, et ta korraldab 4. juulil tähelepanuvajadusest tingitud kampaaniaürituse.

«Need lennukid on meie omad, need piloodid on meie omad, lennujaam on vahetus läheduses, ainus mida vajame, on kütus. Me omame neid tanke. Ilutulestik annetatakse,» kirjutas Trump.

Quinnipiaci ülikoolis töötav meedia ja popkultuuri ekspert Rich Hanley ütles, et tavaliselt kannab 4. juuli iseseisvuspäev endas rahvusliku vaherahu rolli.

«See on päev, mil inimesed saavad oma polariseeruvad erinevused kõrvale asetada ja heisata lipu ilma poliitilistesse aruteludesse laskumata,» sõnas Hanley. «Järgmisel päeval lähevad nad eluga tavapäraselt edasi.»

Ent sel aastal paistab olukord olevat teistsugune.

Kohaliku aja järgi kell 18.30 (Eesti aeg kell 1.30 öösel) alustab president esmakordselt omataolist üritust nimega «Auandmine Ameerikale», mille raames esineb Trump kõnega, näidatakse sõjaväe varustust ja korraldatakse ilutulestikusõu. Üritusel istub esireas Ühendriikide sõjaväe juhtkond.

Washingtoni linna kohal peaks lendama lennuk Boeing 747 ja hävitajad F-35. 

Tankid jõudsid Ühendriikide pealinna juba mõne päeva eest ja kuigi esialgne plaan nägi ette nende liikumist Washingtoni tänavatel, otsustati teede rikkumise vältimiseks need üksnes vaatamiseks välja panna.

Ent tähelepanu keskmes ei saa olema relvad, tankid ega ilutulestik, vaid president Trump.

Ühendriikide iseseisvuspäev on omanäoline püha, sest on küll äärmiselt patriootlik, ent vaba tavapärasest vabariiklaste ja demokraatide võitlusest ja vaidlustest. Oma olemuselt on see tsiviilne, mitte sõjaline. 

Presidendi kõne ja sõjaväeparaadi korraldamine sellisel päeval ähvardab riiki iseseisvuspäeval tugevalt polariseerida. Kohati nähakse tänaseid sündmusi kui Trumpi teise ametiaja kampaaniaüritust.

Trumpi toetajad kogunesid Washingtonis juba eile.
Trumpi toetajad kogunesid Washingtonis juba eile. Foto: Olivier Douliery / EMPICS Sport

«Trumpi ego on nii suur, et ta korraldab 4. juulil tähelepanuvajadusest tingitud kampaaniaürituse ja kõik teavad seda,» ütles senaator Chuck Schumer.

Ürituse vastased soovivad Washingtoni tuua kurikuulsa beebi-Trumpi õhupalli, samuti levivad sotsiaalmeedias üleskutsed boikoteerida Trumpi tänast üritust. Paljude jaoks on eelkõige vastumeelne see, millise kulu ürituse korraldamine kaasa toob.

Viimati toodi beebi-Trumpi õhupall tänavatele Iirmaal Dubinis. 
Viimati toodi beebi-Trumpi õhupall tänavatele Iirmaal Dubinis. Foto: AIDAN CRAWLEY / EPA

«Selmet tegeleda probleemidega nagu näiteks veteranide kodutuks jäämine, raiskab ta raha oma ego suurendavale paraadile, mille eesmärk on seada ta isiklikult tähelepanu keskmesse,» ütles demokraat Julian Castro. «Milline raharaiskamine.»

Trumpi jaoks saab esinemine Lincolni memoriaali juures kahtlemata olema midagi, mis kogu maailma silmad temale naelutab. Tegemist on ajaloolise kohaga, kus näiteks pidas oma kuulsa «Mul on üks unistus» kõne inimõiguste aktivist Martin Luther King. 

Inspiratsiooni sõjaväeparaadi korraldamiseks sai Trump Prantsusmaalt. Nimelt osales ta president Emmanuel Macroni kutsel 2017. aastal Pariisis Bastille' päeva sõjaväeparaadil, mis talle suur muljet avaldas. 

Prantsusmaa paraadist innustununa kavatses Trump korraldada suurejoonelise paraadi mullu 11. novembril, mil tähistatakse veteranide päeva, aga ligikaudu sada miljonit dollarit maksma pidanud üritusel ei lastud selle kalliduse tõttu aset leida. Tänane iseseisvuspäeva üritus on tagasihoidlikum versioon esialgsest plaanist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles