Fotod ja videod: roosiaeda kogunesid parimad lõpetajad (1)

Kerttu Kirjanen
, suvereporter
Copy

Presidendi roosiaeda Kadriorus täna kogunenud parimad lõpetajad rääkisid Postimehele oma tulevikuplaanidest ja tõid välja, et noorte seas on hinnas aina enam reaalainete õppimine.

President tunnustas täna roosiaias tublisid üldhariduskoolide, kutsekoolide ja kõrgkoolide parimaid lõpetajaid. Kokku kutsuti 600 noort.

Vihmasest ilmast heitumatud noored kuulasid president Kersti Kaljulaidi kõnet ning noogutasid mõtlikult kaasa, kui teised lõpetajad oma tarkusi jagasid. Kõnedes mainiti oma unistuste poole pürgimise olulisust, kiideti meie head koolisüsteemi ning räägiti vanemast generatsioonist.

Üks kõneleja ütles, et oluline on küsida vanavanematelt elulisi tarkusi, sest vanem generatsioon kaotab paratamatult meiega kontakti. Kui mõne aja pärast tekib vajadus jõuda juurteni, võib olla aga juba liiga hilja.

Koolilõpetajatega rääkides selgus, et kõige populaarsemaks erialaks noorte seas on nende arvates füsioteraapia ja arstiteaduskond. «Pigem on populaarsed reaalained ja praktilised alad,» arvas Tartu Ülikooli lõpetanud Eda-Riin Leego ning lisas, et tema eriala ilmselt väga populaarne pole. Leego lõpetas Eesti ja Soome-Ugri keeleteaduse eriala. Tartu Ülikoolis folkloristika eriala lõpetanud Airika Harrik ütles, et endiselt on noorte seas populaarne ka psühholoogia.

Eesti Maaülikoolis geodeesia ja maakorralduse eriala magistriastme lõpetanud Sandra Simson usub, et kõige olulisem, mis tema koolist kaasa sai, on erialased tutvused, mis hilisemas elus kasuks tulevad. Presidendi kutset roosiaeda peab Simson suureks tunnustuseks.

Noor lõpetaja lisas, et haridussüsteemi ta ei muudaks, küll aga suhtumist. «Juba varakult üritatakse noori ära raamida, öeldes, et matemaatikas peab olema tugev, kuid humanitaarained nii kõrgelt ei hinnata.»

Roosiaeda presidendi koolilõpetajate vastuvõtule kutsumisel kehtis tänavu kaks põhimõtet: esindatud olid kõik Eesti koolid ja teiseks said lisakohti õppeasutused, kus medaliga, kiitusega või cum laude lõpetajaid on varem rohkem olnud. Parimate lõpetajate valimine usaldati õpetajatele ja koolijuhtidele, kes arvestasid õpi- ja muid tähelepanuväärseid tulemusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles