Vaata otsepildis Haapsalu linnuse muuseumi taasavamist

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Postimees vahendab 27. juunil otseülekannet Haapsalu linnuse muuseumi taasavamise tseremoonialt.

Ürituse juhatab sisse Vox Clamantise kontsert toomkirikus, millele järgneb peapiiskop emeeritus Andres Põderi kõne. Seejärel toimub avatseremoonia ning tutvumine muuseumiga.

Ligi kaks aastat kestnud konserveerimis- ja rekonstrueerimistööde tulemusena on peatatud pealinnuse lagunemine. Loodud on kaasaaegne muuseumikeskkond ja avatud pääs ruumidesse, kus see varem puudus. Ühe olulise uuendusena on muuseumialal arvestatud erivajadustega külastajatega - 90% muuseumi territooriumist on ratastooliga läbitav, eri korrustele pääseb liftiga ja korruste vahel on mugavamaks liiklemiseks kaldteed.

Uuenenud muuseumis on olulisel kohal linnuse enda ajalugu. Tutvustatakse nii linnuse ehituslugu kui ka Haapsalu linna sündi ja esimesi sajandeid. Haapsalu oli keskaja riigi pealinn ning selle käekäiku esitatakse läbi Saare-Lääne piiskopkonna valitsejate ja siinsete elanike.

Ekspositsioon linnuse kahel korrusel pakub põnevat avastamist nii arhitektuuri, sõjanduse kui ka kultuuri ja poliitika huvilistele. Selleks, et toonast aega paremini mõista, saab külastaja ise käed külge panna - katsetada, kuidas töötasid keskaegne värava langevõre ja tõstesild, kuidas tehti püsirohtu, proovida selga turviseid ja palju muud.

Pealinnus on saanud juurde ainulaadse arhitektuurse lahenduse - müüri siseküljel kulgeva müüritee. See lubab külastajal kogeda ja vaadata ruumi erinevatelt tasanditelt, annab vaated merele ja linnale, viib sinna, kuhu muidu ei satuta.

Uuenenud Haapsalu linnus avab uksed 28. juunil ning muuseum jääb külastajatele avatuks aasta ringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles