Biplaanide ja reaktiivlennukite šõu pani külmavärinad üle selja jooksma

Aime Jõgi
Copy

Eesti lennupäevade programmi ühed erutavaimad etteasted olid Scandinavian Airshow' vigurlennud biplaanidega THOR ja Fenrir ning kuuest reaktiivlennukist koosneva grupi Baltic Bees sünkroonsed, lausa ahhetama panevad trikid kõrgel taevalaotuses.

Kuus reaktiivlennukit ehk tõlkes Balti Mesilased startisid Ülenurme lennuväljalt ja pakkusid lennumuuseumi territooriumi kohal ligi 50-minutilise sõuga oma värviliste suitsusabadega ka esteetilist naudingut. Lennukid tekitasid kujundeid, ringe, kaari, sikke ja sakke ning lõpuks isegi suure südame.

Loomulikult tegid nad arvutul hulgal surmasõlmi, spiraale ja muid trikke, esitades neid nii grupis kui soolonumbritena, kord reaktiivlennuki nina otse ülespidi hoides ja külgetõmbejõudu mitte millekski pidades, seejärel nina alaspidi maa poole kukkudes kiirusega, mis reaktiivmootori mürina kaugele maha jättis ja päriselt hirmu naha vahele tõi, et ega ometi piloodiga midagi halba juhtunud.

Ja kõike seda sama võtsid ette biplaanidki, ainult väiksemal kiirusel. Eriti riskialdis oli kollaste tiibadega THOR, piloodiks Jacob Holländer.

Lennundusmuuseumi ala oli rahvast täis ja inimesed nautisid nii päikest kui vilus istumist ning loomulikult kirevat lennu- ning soomustehnikat, mida võis leida nii angaaridest kui muruplatsidelt, kuna kohal olid ka õhuväe, kaitseliidu, kaitseväe ja NATO liitlaste tehnika.

Paljudesse lennukitesse ja tankidesse võis sisse ronida ja neis istumist proovida, ka võis ette võtta huvilennu kopteril. Atraktsioone jätkus igas vanuses lastele ja noortele.

Kohal olid näiteks liinilkõndijad ehk slackline'i harrastajad, kellest väga hea tasakaaluga paistis silma 23-aastane Kristin Kalnapenk. Ta on alaga tegelenud kolm aastat ning harrastanud seda palju just Hispaanias elades.

Liinil hoiab tasakaalu ja pääseb kuiva nahaga tiigist üle Kristin Kalnapenk.
Liinil hoiab tasakaalu ja pääseb kuiva nahaga tiigist üle Kristin Kalnapenk. Foto: Kristjan Teedema / Postimees/Scanpix

Lennupäevadele sõitis ta rongiga Tallinnast ning kuna ta varem ei olnud sellele sündmusele sattunud, siis jätkus tal vaimustust ja kiidusõnu kõigele, mida nägi.

Lennupäevad jätkuvad sama kireva programmiga Tartust 16 kilomeetri kaugusel Langel homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles