Video: vaadake, kuidas šaakal ajas taga meie metsade suurimat looma

Kristo Niglas
, Reporter
Copy

Eile pärastlõunal sattus Matsalus šaakali väljaheiteid otsivale tudeng vaatepildile, kus šaakal ajas taga endast tunduvalt suuremat põtra.

Eesti maaülikooli tudeng Kristjan Põldmaa jahtis parajasti  Matsalu rahvuspargi alal koolitööks šaakali väljaheiteid, kui kuulis oma tiiru lõpul Matsalu külas auto juurde minnes ühtäkki hirmsat kisa. “Jooksin üle põllu hääle suunas ja nägin, kuidas šaakal ajas põtra taga,” rääkis Põldmaa.

Põder ja šaakal liikusid inimese vaateväljast peagi metsa. Veidi aja pärast hiilis kõrkjatest välja teinegi šaakal, kes Põldmaad märgates peitu puges.

Ilmnes, et šaakal ajas looma taga lõbu pärast. “Põdrajahti ei pea šaakal kindlasti, samuti kitsejahti. Kui, siis võib ta murda mõne talle,” selgitas keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Peep Männil.

Segatoiduline šaakal sööb seda, mida kätte saab. Enamasti koosneb tema toidulaud hiirtest ja muudest väiksematest loomadest. Šaakali söömisharjumused sarnanevad kähriku omadega: sobivad ka taimsed saadused. “Lõuna pool kahjustavad šaakalid viinamarja- ja meloniistandusi,” lisas Männil ja täiendas, et seda, mis kõhtu täidab, nad söövadki. Mere ääres otsivad šaakalid eri mereande, mida aga randa uhutakse, näiteks hülgekorjused ja kalad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles