EKRE ministrikandidaat vaidlusest maksu- ja tolliametiga: langesin töökiusamise ohvriks (29)

Andres Einmann
Copy

Konservatiivse rahvaerakonna kandidaat väliskaubanduse ja IT-ministri ametikohale Kert Kingo selgitas intervjuus Postimehele, et tema kohtuvaidlus maksu- ja tolliametiga on seotud töökiusamisega, mille ohvriks ta langes. Kuna vaidlus on jõudnud riigikohtusse, tulevane minister asja sisust enne kohtulahendit lähemalt ei räägi.

Kas kaalusite kaua ettepanekut asuda ministriametisse?

Kaua on suhteline mõiste. Mingi aeg kaalusin loomulikult, väga vastutusrikas ametikoht ja vastutust nõudev otsus.

Millal ettepaneku saite?

Ma ei oska seda päevapealt öelda, see oli eelmisel nädalal, aga ma tõesti ei oska päeva mainida.

Ka tunnete ennast eesootavas ministriametis tugevalt, on teil IT-valdkonnas kogemusi?

IT-valdkonna kogemuste kohta oskan niipalju öelda, et ma olen töötanud kriminaalpolitseis uurijana ja ma tegelesin IT-kuritegude uurimisega, nii te ma olen natuke sügavamalt vaadanud seda teemat. Nii palju võin öelda, et teadmine ja tunnetus on olemas.

Mis asjaoludel te uurija kohalt lahkusite, meedias on juba kirjutatud, et teid vabastati ametist?

Ei, uurija kohalt, politseist ei ole mind vabastatud. Sealt ma olen omal soovil lahkunud. Inimene soovib erinevaid väljakutseid lihtsalt. Siis ma kandideerisin maksu- ja tolliametisse tööle ja sinna ma sain. Ma rõhutan, et politseis töötades oli mu teenistusleht täis ainult kiitusi ja ergutusi.

Maksu- ja tolliametis töötades karistati teid 20-protsendilise palga vähendamisega ja see õnnestus teil edukalt vaidlustada. Palun selgitage, millega oli täpsemalt tegu?

Ma ei saa seda väga pikalt seletada, sest me oleme jõudnud selle vaidlusega riigikohtuni ja järgmisel kuul peaks tulema otsus. Teemaks on väga laialt levinud töökiusamine, mille ohvriks mina langesin. Ma ei ole küll ainuke juhtum seal. Sellest hakkas see asi  pihta, töökiusamise etapid on täiesti olemas ja see on see, mille eest ma võitlen.

Kas olete kindel, et teil selliseid luukeresid kapis ei ole, nagu teie eelkäijal väliskaubandus- ja IT-ministri ametis, kelle ametiaeg jäi väga lühikeseks?

Vaadates meedia käitumist, siis ma ei saa sellist asja praegu öelda. Ei tea, mida nüüd jälle välja mõeldakse või välja tuuakse.

Igal juhul olete puhta südametunnistusega ja teil pole midagi karta?

Mina ei ole riigiametites töötades rikkunud seadust, seda ma tean.

Olete jõudnud oma töövaldkonnaga tutvuda ka, millised plaanid teil on ministriametis?

Ma ei ole saanud sellega tutvuda. Ma olen kursis, mis selles valdkonnas on ja millised asutused selle ministri valdkonda kuuluvad, aga nende tegevusega saan ma alles hakata ennast kurssi viima. Enne seda ma ei sa hakata siin midagi kommenteerima, kui mul ei ole juurdepääsu ja ülevaadet, mida on tehtud, kuidas on tehtud ja mis eesmärgid on saavutatud.

Mida te arvate e-valimistest?

Arvan e-valimiste kohta seda, et ei ole nad piisavalt läbipaistavad. Kuna terve riigi suund on ikkagi läbipaistvale asjaajamisele, siis e-valimiste suur kitsaskoht ongi see, et nad ei ole järelkontrollitavad ja nad ei ole läbipaistvad, mis tekitabki inimestes palju umbusku ja kahtlusi. See on kindlasti teema, millega tuleks tegeleda.

Mida e-valimistega konkreetselt tegema peaks? Eksperdid väidavad, et protsess on ka praegu läbipaistev ja tulemusi saab kontrollida.

See kõik on kontrollitav ainult mingi etapini. Me teame ju seda, et pärast tähtaega, kui on võimalik valimisi vaidlustada, hävitatakse kõik andmed. Aga iga valdkonnas kehtib üldjuhul see reegel, et iga asja peaks olema võimalik taasesitatavas vormis taas esitada vajadusel. Aga e-hääletuse puhul seda aspekti praegu lihtsalt ei ole.

E-hääled hävitatakse sarnaselt paberhäältega. Valimiskomisjon on selgitanud, et kaht hääletamisviisi koheldaks võrdselt ja see ongi e-häälte hävitamise põhimõte. Kas teie hinnangul tules hakata edaspidi säilitama nii e-hääli kui ka paberhääli?

Ma nii ei ütleks, aga me saame väita, et praegu ei ole e-hääletamise protsessid ja toimingud piisavalt läbipaistavad. Inimesed ei saa sellest aru, kuidas see täpselt käib. Tuleb kindlasti mingi audiitorkontroll teha ja lasta ka välisekspertidel üle vaadata, et need kahtlused hajutada.

Iseenesest te e-hääletamise vastu ei ole, vaid leiate, et seda tuleb teha lihtsalt läbipaistvamalt?

Ma praegu ei leia põhjendust öelda, et see on täiesti välistatud tegevus. Ma kindlasti ei ütle praegu, et e-valimised ei sobi. Selleks peaks ikka väga mõjuv põhjus olema.

Kuidas ajakava on? Millal lähete koos peaminister Jüri Ratasega Kadriorgu presidendi juurde ja millal saab teist minister?

Minu andmetel ei ole praegu veel ajakava paika pandud.

Mart Helme: Kingo polnud nõus tegema seadusega vastuolus olevat otsust

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme ütles rahvusringhäälingule, et tema andmetel ei olnud Kingo nõus tegema otsust, mida temalt nõuti, kuid mis tema hinnangul oli seadusega vastuolus.

Helme sõnul võttis Kert Kingo veenmine, et ta asuks EKRE väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaadiks mõnevõrra aega.

«Ta ei kippunud väga, sest ta oli sisse elanud riigikogus ja see oli natuke ootamatu talle. Tema kõige tugevam külg on see, et ta on praeguses Eesti hüsteerilises olukorras sama tugevate närvidega, kui teie ees seisev persoon,» ütles EKRE juht.

Helme sõnul on esmaspäeva õhtul plaanitud kohtumine, kus peaminister Jüri Ratasel on võimalik Kingoga vestelda ning loodetavasti kinnitatakse uus minister ametisse käesoleva nädala jooksul.

Kommentaarid (29)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles