Video ja galerii: Patareis avati näituseala «Kommunism on vangla»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Eesti Mälu Instituut avas täna pikalt suletuna seisnud Patarei vanglas kommunismi ideoloogiat ja rahvusvahelisi kuritegusid ning hoone ajalugu tutvustava näituseala «Kommunism on vangla». Postimees tegi avamisürituselt otseülekande.

Näituseala hõlmab ligi 1200 ruutmeetrit hoone idatiivas, kus on säilinud ehtne vanglainterjöör ning vangide jalutusboksid hoovis.

Avamisel peab avakõne Eesti Vabariigi õiguskantsler Ülle Madise, näitusealast ja tulevasest rahvusvahelisest muuseumist räägivad Eesti Mälu Instituudi juhatuse liikmed Meelis Maripuu ja Sandra Vokk, sõna saavad justiitsminister Raivo Aeg, välisminister Urmas Reinsalu, Kristian Kirsfeldt loovbüroost Velvet ja Katharina Hochmuth Saksamaa Sotsialistliku Ühtsuspartei Diktatuuri Uurimise Sihtasutusest.

Näitleja Jaak Prints loeb ette Nõukogude okupatsiooni ajal poliitilistel põhjustel Patareis vangistatud Eesti inimeste mälestusi. Loominguline kollektiiv «Eeter» esitab heliteose «Siberi lapsed» (algselt loodud samanimelise näituse jaoks). Esineb Tallinna Kammerkoor.

«Näituseala lähtub Patarei mitmekihilisest ja traagilisest ajaloost. Tuhandete süütute vangistamiseks kasutasid seda Nõukogude Liidu kommunistlik režiim ja lühemat aega Saksamaa natsionaalsotsialistlik võim. Eesti inimestele on Patareist saanud kommunistliku terrori sümbol. Näituse eesmärk on laiemalt teadvustada kommunistlike režiimide inimvaenulikkust ning toetada Tallinna rannaäärse ala kujunemist haridus- ja kultuurikeskuseks,» ütles Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Sandra Vokk.

Patarei näituseala tutvustab kommunismi ideoloogiat ja kuritegusid Eestis ja maailmas. Muuhulgas näeb näitusel vangistatud juudi kunstniku Solomon Gershowi pildijäädvustusi Gulagist, okupatsiooniaegse Patarei vangi rasket argipäeva ning Patarei ajalugu alates selle rajamisest 19. sajandil.

«Minevikule keskenduv näituseala on tegelikult tuleviku teenistuses, kuna vabaduse ja inimväärikuse väärtust oskame täielikult hinnata vaid siis, kui maailmas tuntakse süvitsi neid eiranud ideoloogiaid ja režiime,» ütles Vokk.  

14. mai üritus on kutsetega. Näituseala on külastajatele avatud alates 15. maist kuni oktoobri alguseni.

Näitus on Patareisse rajatava Rahvusvahelise Kommunismiohvrite Mälestusmuuseumi ja teaduskeskuse esimene etapp. Enne muuseumi valmimist on Patarei näituseala külalistele soojematel kuudel avatud.

Tallinna Keskvangla ehk rahvapäraselt Patarei vangla või ka lihtsalt Patarei on Tallinna lahe ääres asuv hoonekompleks, mida kasutati aastatel 1919-2005 vanglana. Kompleksi põhiosa oli algselt kindlusehitis Kalaranna fort. Tallinna Patarei merekindlus on klassitsistlik kaitserajatis, mis kuulub Euroopa arhitektuuripärandisse ning on ühtlasi kommunismi ning natsismi ohvrite mälestusmärk, Eesti Vabariigi märtrite vastupanu sümbol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles