Uue valitsuse vastu hääletanud Ladõnskaja-Kubits: tegin seda oma südametunnistuse järgi (26)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa fraktsiooni kuuluva Viktoria Ladõnskaja-Kubitsa sõnul hääletas ta täna riigikogus Jüri Ratasele valitsuse moodustamiseks volituste andmise vastu, et anda signaal EKRE retoorika suhtes.

«Võlgnen teile seletuse, miks hääletasin valitsuse asjus nii nagu hääletasin. Ma hääletasin südametunnistuse järgi ja see otsus küpses nädalate jooksul,» kirjutab Ladõnskaja-Kubits sotsiaalmeedias.

«1. Mida ma ei toeta? Ka sõna on tegu. Minu tänane signaal on suunatud mitte opositsioonile ja isegi mitte koalitsioonile. Tänane signaal on minu kui saadiku vastus ühe konkreetse erakonna retoorikale. Ei tohi ja ei saa halvustada teist rassi, rahvust, sugu, vähemust või ühiskonnaosa. Õigusriik, inimõigused, sõnavabadus on tähtsad. Ja kui keegi teeb kasvõi sõnades liiga, näiteks juudi või vene kogukonnale – kes on mõlemad Eesti ühiskonna osa – ja otsib endale õigustust, siis minul ei jää muud üle kui näidata sellele õigustuste otsimisele punast tuld,» kirjutab Ladõnskaja-Kubits.

«2. Mida ma toetan? Minu maailmavaade on mõistlik konservatism. Ma mõistan miks selline koalitsioon on sündimas. Põhjusi ei ole vaja otsida mitte ainult EKREst vaid ka eelmiste poliitikute tegemata jäetud tegudest. Kindlasti ka sellest, et rahvast pole piisavalt kuulatud. Protestivaimust. Konservatiivse maailmaga suuremas plaanis mitte arvestamisest ja isegi selle mahasurumisest. Ka mina tajusin seda. Ning soovin, et mõistlikud konservatiivsed väärtused oleksid proportsionaalselt rahva suurele toetusele esindatud ka Eesti poliitikas,» selgitas rahvasaadik.

«3. Mis on poliitiline kultuur? Siin ütlen paar sõna Keskerakonna vene tiiva kohta. Sest just nemad ehitasid aastaid rahvusluse hirmule põhinedes oma poliitikat, surudes eestivenelasi isolatsiooni ja nüüd tegid nende häältega seda, millega ise hirmutasid. Mitte maskid ei ole maas, vaid püksid on maas,» leiab Ladõnskaja-Kubits.

«Kallis Eesti, ma armastan Sind mitte vähem kui suured eesti päritoluga patrioodid. Ma töötan selle nimel, et Su rahvus, keel ja kultuur õitseks. Need ei ole lihtsalt sõnad. Need on kaunid eestikeelsed sõnad ja nad on tulvil tähendust. Ning mina, kes ma austan Eesti riiki, märkan ka teisi kogukondi, mis on siin maal esindatud. Sest patriotism ei lähtu teiste väärtuste vihkamisest vaid oma väärtuste armastusest. Ei, oma erakonnast ma ei lahku ja ka Riigikogu fraktsioonist mitte. See on minu erakond ja minu maailmavaade. Ning uskuge mind, puhta südamega tegutsen ka praegu Isamaa nimel,» kinnitab uue valitsuse moodustamisele vastu hääletanud rahvasaadik.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles