«Roaldi nädal» toob ekraanile vääriti mõistetud ja valehäbiga ümbritsetud tabuteema toitumishäiretest!

Elu24
Copy

Täna kell 20:00 jagavad Kanal 2 reportaažisaates «Roaldi nädal» ajakirjanik Roald Johannsoniga oma emotsionaalseid lugusid toitumishäirete all kannatavad naised. Julged naised räägivad avameelselt, kuidas nad sattusid söömishäirete küüsi ning miks muutus nende suhe toiduga ebanormaalseks.

Moodne ajastu on tõuganud väga paljud tüdrukud söömishäirete küüsi. Viimastel aastatel on söömishäiretest saanud noorte naiste vaimse tervise häire. Seda teemat ümbritseb aga sageli valehäbi ja vääriti mõistmine. Haiglaslik näljutamine või ülesöömine, lakkamatu mõtlemine toidust või kehakaalust ei ole kerglane kapriis vaid võib halvimal juhul lõppeda surmaga.

Tänases saates kohtub Roald Johannson kolme naisega, kes on toitumishäiretega pidanud pikka ja rasket võitlust.

21-aastase Katre elus on olnud aegu, kui ta on kogu päeva jooksul ära söönud vaid ühe porgandi. Katre ei kohanenud oma teismeeas muutuva kehaga ja temas tekkis vastupandamatu soov olla ideaalses kehas ideaalsete mõõtudega. See päädis aga eluohtliku alakaaluga.

«See, mida haige mõistus suudab välja mõelda, on tegelikult suht hirmutav,» meenutab Katre teismelisena toiduga skeemitamist.

Agneli haavus endise peigmehe tehtud märkusest tüdruku kehakaalu kohta nii, et praktiliselt lõpetas söömise ja sportis end oimetuks. Pärast pool aastat kestnud näljutamist haaras teda aga metsik õgimistung. «Ma võisin isegi unes näha toitu,» meenutab Agneli.

Roald kohtub ka tuntud selgeltnägija Alisaga, kellele samuti pole söömishäired võõrad. Alisa sai kodust kaasa  ebanormaalse suhtumise toitu, mis oli ka tõenäoliselt põhjuseks, miks teda täiskasvanuna haaravad ülesöömishood. 

Roald Johannson uurib, kuidas on võimalik, et haige lähedased midagi ei märka ja et haige isa enda probleemi ei näe ega tunnista?

Silmiavav reportaaž «Roaldi nädal: Toitumishäired» on Kanal 2s täna kell 20:00, kohe pärast «Reporterit».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles