Blogi ja fotod: riigikogu andis Jüri Ratase uuele valitsusele heakskiidu (65)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sai täna riigikogult heakskiidu valitsuse moodustamiseks. Volituste andmist toetas 55 saadikut, vastu oli 44 saadikut.

Ratas ütles täna riigikogu ees peetud kõnes, et ühiskonnas on esindatud palju erinevaid väärtusi, kuid need ei tohiks olla omavahel konfliktis ja omavahel ei tohiks konfliktis olla ka inimesed. «Seisame ka edaspidi sidusa ja tugeva ning kasvava rahvaarvuga riigi eest ning toetame kohalikku elu nii Tallinnas ja Tartus, Kärdlas ja Kanepis kui Rakveres ja Ruhnu saarel. Seejuures pöörame enam tähelepanu ennekõike neile, kes ka enim abi vajavad,» lubas Ratas.

Peaministrikandidaat tõi välja koalitsiooni peamised prioriteedid: «Soovime üheskoos, kogu ühiskonna toel ehitada peresõbralikku Eestit, mille ühiskond on sidus, mille majandus on edukas ja teadmistepõhine, mida valitsetakse tõhusalt ning mis on vaba ja kaitstud,» ütles ta. «Eesti jätkab kindlalt senisel välis- ja julgeolekupoliitilisel kursil, mille oluline osa on meie kuulumine Euroopa Liitu ja NATOsse. Lähtume välis- ja julgeolekupoliitikas Eesti rahvuslikest huvidest, riiklikust suveräänsusest ning rahvusvahelisest õigusest, järgides rahvusvahelisi kokkuleppeid ja ÜRO põhimõtteid,» rääkis Ratas. Ta ütles, et Eesti on demokraatlik õigusriik, kus on tagatud olulised väärtused, inimõigused, sõnavabadus ja isikuvabadused. «Me peame austama kõiki Eestimaal elavaid inimesi, nende vaateid ja arvamusi ning igaühel peab olema võimalus ennast teostada,» sõnas Ratas.

Pärast kõne esitamist vastas Jüri Ratas pikalt, kolm tundi ja 40 minutit riigikogu liikmete küsimustele. Paljud Ratasele esitatud küsimused puudutasid EKRE kaasamist valitsusse, samuti mitmete EKRE poliitikute väljaütlemisi nii vähemuste, meedia kui ametnike kohta. Riigikogu istungist võttis osa 99 saadikut ning puudus kaks saadikut, Erkki Keldo ja Aivar Sõerd.

Kell 13.00 kogunesid riigikogu ette ka meeleavaldajad. «Jüri Ratase koalitsioonilepingu hääletamine riigikogus 17. aprillil on viimane võimalus avaldada oma meelsust loodava IKE koalitsiooni suhtes ja mõjutada saadikute hääli,» teatasid liikumise «Jah vabadusele!» eestvõtjad. 

Kuna järgmisel nädalal riigikogu istungeid ei toimu, siis tõenäoliselt annavad Ratase ministrid riigikogu ees ametivande 29. aprillil.

Esmaspäeval riigikogult volitusi küsinud Reformierakonna esimees Kaja Kallas ei saanud riigikogu toetust. Poolthääli andis 45 ja vastu oli 53 riigikogu liiget, kaks saadikut otsustasid hääletusel mitte osaleda.

Kommentaarid (65)
Copy
Tagasi üles