VIDEO: USA sõjaväelased harjutasid Filipiinidel meredessanti (2)

Copy

USA sõjalaev, pardal kõrgtehnoloogilised hävituslennukid, osales täna Filipiinide sõjaväeõppusel vaidlusalusel Lõuna-Hiina merel.

Amfiibalus USS Wasp, tekil vähemalt 10 varghävitajat  F-35B, valvas amfiibtankide dessanti Filipiinide randa, mille lähedal asuvad saared, mida nõudleb endale ka Hiina.

USS Wasp.
USS Wasp. Foto: TED ALJIBE / AFP / Scanpix

Dessant oli osa 1. aprillil alanud ja kaks nädalat kestvast ühisõppusest Balikatan. Õppusel osaleb 4000 filipiinide sõdurit, 3500 ameeriklast ning 50 austraallast. 

Õppusega püüab Manila demonstreerida jõudu pärast sadade Hiina laevade hiljutist viibimist Pag-asa ehk Thitu saarte lähedal. 

«Me ei saa julgeolekukaalutlustel USS Waspi ametlikku liikumist avalikustada, aga nad tegutsevad õppusel osaledes Lõuna-Hiina mere piirkonnas,» ütles USA pressiesindaja nooremleitnant Tori Sharpe.

USA dessantsoomukid Filipiinidel.
USA dessantsoomukid Filipiinidel. Foto: TED ALJIBE / AFP

Filipiinid on president Rodrigo Duterte valitsemise ajal suuresti loobunud vastasseisust Hiinaga Lõuna-Hiina mere valduste pärast ning seadnud eesmärgiks kaubandussuhted ja investeeringud.

Eelmisel nädalal nimetas Filipiinide välisministeerium aga Hiina arvukate laevade seilamist Pag-asa saare vetes ebaseaduslikuks. Selle aasta esimeses kvartalis on saare lähistel tuvastatud vähemalt 275 Hiina kala- ja piirivalvelaeva, teatas Filipiinide sõjavägi. Duterte ähvardas Hiinat sõjaliste sammudega, kui ta peaks saari puutuma.

Hiina väidab, et suurem osa Lõuna-Hiina merest kuulub neile, kaasa arvatud naabrite rannikute lähistel asuvad saared. Ehitatud on tehissaari ja sõjalisi rajatisi, mis USA hinnangul võivad tähendada, et teiste riikide laevade ligipääsu hakatakse piirama.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles