Avo Viiol: ma pole võimeline seda võlga tasuma (11)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurkapitalile üle poole miljoni euro võlgneva Avo Viioli suhtes alustatakse pankrotimenetlust.
Kultuurkapitalile üle poole miljoni euro võlgneva Avo Viioli suhtes alustatakse pankrotimenetlust. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kultuurkapitali endine tegevjuht Avo Viiol, kes aastaid tagasi kultuurkapitalilt 8,5 miljoni krooni riisumise eest süüdi mõisteti, ütles kolmapäeval Viru maakohtus, et pole võimeline tasuma seda summat, mis talt kohtuotsusega välja mõisteti. 

"Ma ei ole võimeline sellist summat maksma," rääkis Viiol kohtus. Tema sõnul on tal olnud raske periood, kus ta on pidanud oma lähedasi hooldama ning ei saanud seega kodust välja. Samuti süüdistas ta ajakirjandust endavastastes rünnakutes.  

Eesti Kultuurkapital esitas käesoleva aasta märtsis Viru maakohtule avalduse Avo Viioli pankroti välja kuulutamiseks. "Avo Viiol riisus aastatel 1999 kuni 2002 tegevdirektorina ametiseisundit kuritarvitades omastamise teel talle usaldatud ja tema korralduses olevat Eesti Kulutuurkapitali vara kokku 8 521 910 krooni ulatuses. Väidetavalt mängis ta selle raha maha kasiinos, sõnas kultuurkapitali esindaja Terje Eipre.

Avo Viiol vastu oli algatatud 2012 aastal täitemenetlus, mille aluseks oli kriminaalasjas tehtud kohtuotsus. Tänaseks on kohtutäituril õnnestunud võlausaldaja ligi 545 780 euro suurusest nõudest rahuldada vaid 5326 eurot.

Eipre ütles, et Viioli ainsaks väärtust omava varaks on Kultuurkapitalile teadaolevalt osalused äriühingutes OÜ Viru Äriteenindus ja Julius Consult OÜ. Viiol on neis mõlemas juhatuse liige, kuid võlausaldajal ega  täituril äriühingute turuväärtusele võimalik hinnangut anda, sest viimased majandusaasta aruanded pärinevad 2016 aasta kohta. "Täitemenetluse jooksul pole täituril õnnestunud võlgnikule kuuluvaid osasid tänaseni realiseerida," sõnas Eipre.

Eipre sõnul on võlgnik kõiki asjaolusid arvestades maksejõuetu ning tema maksejõuetus ei ole ajutise iseloomuga. Ta lisas et pankrotimenetlus on ainus võimalus veel raha tagasi võita. Ta ei arvanud ka, et pankrotimenetlus võiks raugeda, sest sellisel juhul peaks võlausaldajal puuduma huvi protsessiga edasi minna ning pankrotihalduri tasusid maksta. "Kultuurkapital on valmis seda kulu kandma," sõnas ta.

Kohus teeb lähiajal lahendi Viiolile ajutise halduri määramise kohta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles