Fotod ja video: meremuuseumi koge jõudis oma lõplikku asukohta

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva hommikul tõsteti umbes 700 aasta vanune koge vrakk üle linnamüüri Paksu Margareeta hoovile, kus sellest saab meremuuseumi üks tähteksponaate.

Öösel treileriga linnamüüri äärde jõudnud koge tõstmiseks kulus umbes kolm tundi. Kõige raskem oli koge paika saamine ette nähtud asukohta. Kuna keskaegne hoov on kitsas siis kõigepealt jäid ette seina ääres olnud tellingud.

Kui see probleem oli lahendatud, selgus järgmiseks, et koge alusraamis on üks auk vales asukohas ning see ei ole betooni seest välja ulatuva poldiga kohakuti. Lõpuks saadi ka sellest murest üle ning ennelõunal oli koge vrakk oma asukohas.

Siis võisid oma tööd alustada pakkijad, kes koge kuni ehituse valmimiseni kinni katavad. Kui tulevane kogehall lõpuks valmis saab, hakatakse seal tasapisi temperatuuri tõstma, et sajandite vanune materjal sellega kohaneks. Koge säilitamiseks sobiva temperatuuri saavutamiseks võib kuluda kuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles