VIDEOLUGU: Võrumaal meenutati omakandi revolutsionääri ja riigimeest

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Eesti parlamendi eelseisva 100. juubeli puhul süüdati reedel mälestusküünlad kõigi 1919. aastal kokku tulnud Eesti Asutava Kogu liikmete sünnikohtades. Võrumaal pandi sel puhul pärg Vastseliina kihelkonnast Orava vallast Pääväkese külast pärit poliitikule Karl Astile.

1886. aastal sündinud Karl Ast oli mitmekülgne mees, kes 1905. aasta revolutsiooni laines sukeldus poliitikasse, olles vaadetelt sotsiaaldemokraat. Lisaks Asutavale Kogule kuulus ta mitu korda riigikogu koosseisu.

Karl Ast oli ka kirjanik, avaldades oma töid kirjanikunime Karl Rumor all. Nõukogude okupatsiooniaastatel oligi ta eelkõige tuntud kirjaniku, mitte Eesti poliitikuna.

1939. aastal suundus ta pressiatašeeks Eesti saatkonda Stockholmis ega naasnud enam kodumaale. Ta elas veel Brasiilias, Kanadas ja USAs, kus ta New Yorgis 1971. aastal suri.

Asutava Kogu valimised algasid 5. aprillil 1919. See oli esimene Eesti rahva vahetult valitud rahvaesindus. Valimisaktiivsuseks kujunes 70-80 protsenti ja valimisõigus oli mõlemast soost vähemalt 20-aastastel kodanikel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles