VIDEO. Maastikupõlengute tõttu on Tai õhk praegu maailma mürgiseim

Copy

Sõdurid, tuletõrjujad ja kohalikud elanikud võitlevad Tai põhjaosas maastikutulekahjudega, mis on tekitanud sedavõrd ulatusliku õhusaaste, et mitme päeva kestel on Chiang Mai provints olnud kõige mürgisema õhuga piirkond maailmas.

Sel nädalal kerkis provintsi keskuses Chiang Mai linnas saasteosakeste hulka arvestav õhusaaste indeksi 480ni, seejuures peetakse ohtlikuks iga näitu üle 300.

Täna hommikul aga oli näiteks Ching Mai linnast natuke põhjapool väikeses Mae Sa piirkonnas indeksi näit koguni 799.

Selle nädala hakul käis Põhja-Tais olukorraga tutvumas ka riigi peaminister Prayuth Chan-ocha, andes riigiametitele korralduse leevendada olukorda nädala jooksul, fookusesse võetakse 1900 paika kokku üheksas provintsis.

Tai valitsus on juba saastest rängalt mõjutatud piirkonna elanikele jaganud välja kaks miljonit maski.

Näomaskis inimene Chiang Mai iidse palee juures.
Näomaskis inimene Chiang Mai iidse palee juures. Foto: SOE ZEYA TUN / REUTERS / Scanpix

Parasjagu toimub Põhja-Tais Chiang Rais Kagu-Aasia riikide rahandusministeeriumite ja keskpankade ametnike mitmepäevane kohtumine, kus osalejatele on Tai riigipanga teatel samuti välja jagatud saaste eest kaitsvad maskid.

Sudu põhjustab Tais probleeme igal aastal, sest Chiang Mai ülikooli teadlaste sõnul põletatakse põllumajandusmaa puhastamiseks piirkonnas metsa. Küll aga on probleem tänavu tavaliselt hullem, sest põlluharimishooajaga kaasneb põud, mis on tekitanud maastikupõlenguid, lisaks on mitmel pool põletatud metsa ebaseaduslikult.

Metsapõlengute suits Chiang Mai provintsi kohal.
Metsapõlengute suits Chiang Mai provintsi kohal. Foto: SOE ZEYA TUN / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles