Jaanus Liivak: "Madalamate liigade mängud ongi tihtilugu kirglikud!"

Iisaku meeskonna peatreenerit Jaanus Liivakut püüavad rahustada mängu kohtunikud Andrei Teetlok ja Toomas Nõmmiste. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik
Erik Gamzejev
Copy

Ligi pool tuhat inimest saalis möirgamas ja pasunaid puhumas, väljakul käib nii kirglik võitlus, et kohtunik peab kolm mängijat riietusruumi eemaldama, platsile vilksatab mõneks korraks ka olümpiavõitja Gerd Kanter, lõpuks tuleb kodumeeskonna võit − selline ongi üks õige unistuste play off'i mäng ja seejuures polegi nii tähtis, kas see toimub meistriliigas või teises liigas, kus Iisaku alistas reede õhtul Keila. 

Reede õhtul sai Iisaku korvpallimeeskond, millel ametlikuks nimeks Reinar Halliku korvpallikool/Expertline, 91:69 jagu Keila korvpallikoolist, mida juhendab otsekohese sõnapruugiga ajakirjanik Peep Pahv, ja viigistas veerandfinaalseeria mängud 1:1. 

Kirglik heitlus 

Mäng oli tegelikult märksa pingelisem ja närvesöövam, kui lõppskoori põhjal eeldada võiks. Avamängu kaotanud Iisakul polnud taganeda kusagile ja avaminutitest peale võetigi Jõhvi spordihalli täis tribüünide ees mänguohjad enda kätte. Kui Iisaku poolehoidjate pasunad korraks vaikima jäid, pääsesid kohe mõjule kümmekonna Keila fänni ergutushüüded ja nende klubi lipp lainetas hoogsalt kogu mängu jooksul. 

Kohtunik Toomas Nõmmiste jahutab siin Keila treeneri Peep Pahvi ja Reinar Halliku meeli.
Kohtunik Toomas Nõmmiste jahutab siin Keila treeneri Peep Pahvi ja Reinar Halliku meeli. Foto: Matti Kämärä

Keila korvpallikooli noored ei lasknud siiski otsustavat vahet pikka aega sisse. Kolmanda veerandi keskel oli Iisaku edu vaid neli punkti 54:50, kuid seejärel hakkas vahe järjekindlalt suuremaks kärisema ning viimasel veerandil murti vastane lõplikult maha − kui mängida jäi veidi üle viie minuti, oli edu juba 20 punkti. 

Veidi rohkem kui minut enne kohtumise lõppu, mil mängu saatus oli juba klaar, puhkes platsil rüsin, mille tagajärjel eemaldas kohtunik platsilt kolm mängijat. Keila poolelt pidi riietusruumi lahkuma Margus Pahv vastase tõukamise eest, Iisaku meeskonnast aga Ülar Sala ja Artur Saariste, kes tahtsid varumeeste pingilt tormata platsil puhkenud konflikti lahendama ja ületasid seejuures äärejoone, mis reeglite kohaselt toob kaasa eemaldamise. 

Kõik kolm mängijat peavad järgmisel neljapäeval Keilas toimuva veerandfinaalseeria otsustava kohtumise vahele jätma.

Mängu kangelaseks sai Andrus Lehismets, kes viskas Iisaku kasuks 23 punkti ja võttis 9 lauapalli.
Mängu kangelaseks sai Andrus Lehismets, kes viskas Iisaku kasuks 23 punkti ja võttis 9 lauapalli. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Iisaku parim oli võidumängus ohtralt teravusi loonud Andrus Lehismets, kes viskas 23 punkti ja võttis 9 lauapalli. Vastased tegid tema peatamiseks 9 viga. Ligemale 25 minutit mänginud Reinar Hallik tõi 13 punkti ja andis viis resultatiivset söötu. Gert Dorbeku arvele jäi 12 punkti. Keila meeskonna parimana viskas Andre Reinart 23 punkti.

Dorbek: korvpall hakkab jälle meelde tulema

Iisaku eest teise mängu pidanud Gert Dorbek, kes mängis aastaid Eesti koondises ja jõudis ka EMi finaalturniirile, kuid lõpetas mullu profikarjääri ja polnud üheksa kuud palli kättegi võtnud, tõdes, et reedene mäng Jõhvis oli tal juba korvpalli moodi.

"Esimene mäng Keilas ei olnud mul väga korvpalli moodi. Ei saanud suurt midagi aru. Täna oli juba grammi võrra parem," sõnas ta, lisades, et Reinar Hallik käis talle nagu uni peale, et ta veerandfinaalideks tema meeskonnaga liituks. "Kuidas ma sõbra hätta jätan − tulen ikka ja aitan. Ma ei tea muidugi, kui palju ma nüüd aitasin."

Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter näitas Jõhvi publikule, et ka korvpall pole talle sugugi päris võõras spordiala.
Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter näitas Jõhvi publikule, et ka korvpall pole talle sugugi päris võõras spordiala. Foto: Mati Kämärä

Kahel korral mõneminutilise sutsakaga platsil käinud Gerd Kanter sai kohtumise lõpus kolm vabaviset teha ja pani saali rõkkama, kui kolmandal üritusel pall ka korvirõnga läbis ja olümpiavõitja oma esimese punkti Eesti korvpalli teises liigas kirja sai. "Kettaheites olin ka kolmanda katse mees," muigas Kanter. "Ega ma korvpallivirtuoos ei ole, aga olen siin meeskonnas, et aidata tõmmata nendele mängudele rohkem tähelepanu, ja tribüünide järgi tundub, et see on õnnestunud nii Jõhvis kui ka Keilas. Usun, et võidust saadud positiivne emotsioon kandub kolmandasse mängu üle ja tuleb esimese mängu sarnane tagasivägine andmine."

Gerd Kanter oli platsil ka sel hetkel, kui puhkes rüsin, mida olümpiavõitja jälgis talle omase stoilise rahuga. "Pole sellist asja varem kogenud, et ise platsil olles samal ajal kõvaks tõukamiseks ja rüselemiseks läheb. Aga eks see tule sellest, et kui lõpus läheb mäng ühele poole ära, siis teistes kasvab frustratsioon. Kohtunikud oleks võib-olla pidanud seda ennetama ja maha suruma. Eks see lõpp natuke inetuks läks," leidis ta.  

Tuleb elu ja surma peale mäng

Keila meeskonna treener Peep Pahv  sõnas, et kogu mängu iseloom oli pingeline. "Meie mängijatele tundus võib-olla, et neile tehakse liiga, ja eks see tekitaski närvilisust," arutles ta. 

Pahv oli seda meelt, et kaotus tuli mitte niivõrd Iisaku väga heast, kuivõrd Keila kehvast mängust. "Nemad ei murdnud meid, me ise andsime mängu ära oma lolluste ja viletsa kaitse, väga kehva visketabavusega ja mängudistsipliinist mitte kinni pidamisega. Vastased viskasid väga hästi, aga nad poleks tohtinud nii palju vabalt viskele saada," sõnas ta.

Samas leidis ta, et kuna veerandfinaalseeria seis on viigis, siis midagi katastroofilist veel ei ole. "Oma väikeses mikromaailmas, mida Eesti teine liiga on, tuleb nüüd elu ja surma peale mäng," ütles ta neljapäeval Keilas toimuva kolmanda kohtumise kohta. 

Iisaku peatreener, samuti Eesti koondises mänginud Jaanus Liivak kiitis seevastu vastaseid. "Keilal on tublid poisid, pressivad hirmsat moodi. Nad on treenitud punt, käivad, ma arvan, et viis korda nädalas koos, meie ehk paar korda. Täna oli hea, et saime distsipliini paika ja tegutsesime kaitses hästi," tõi ta välja võidu põhiteguri. 

Tema nimetas seeria otsustavat kohtumist Keilas karukoopasse minekuks. "Kired läksid juba siin üles. Madalamates liigades ongi intriige ja kirge mängus rohkemgi kui meistriliigas. Võidunälg on nii suur," rääkis ta, tõdedes, et ilma kahe põhimängija Ülar Sala ja Artur Saaristeta on Iisakul otsustavas mängus raske, kuna pink on niigi lühike. "Aga mis teha, ajame paar noort veel välja ja peame oma asjad ära tegema." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles