Lummavad kaadrid: Kasari luhal pakuvad silmailu kevadine üleujutus ja lindude ränne

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Loodusesõpradel on veel viimane võimalus tänavu nautida imelist vaatepilti Kasari luhal – kohas, mis on mõneti teenimatult jäänud Soomaa kuulsuse varju, kuid kus elamused ei jää millegi poolest Riisa kandist saadavaile alla.

Matsalu rahvuspargis asuvale Kasari jõe alamjooksule jääb ligikaudu 4000 hektari suurune luht, mis on oluline osa jõeäärse ala elustikust. Tegemist on Põhja-Euroopa suurima luhaga.

Kevaditi on tulvaveed peaaegu kogu luha üle ujutanud ja alad pakuvad pelgupaika avamaalindudele. Sel ajal peatuvad seal suurte parvedena tuhanded luiged, haned, ujupardid ja kurvitsalised. Piirkonnas pesitsevad toonekured ja haigrud.

Matsalu kaitseala serval elav, ligemale 20 aastat üle riigi linnuvaatlusretki korraldanud ning loodusturismiettevõtet Estonian Nature Tours juhtiv Marika Mann, kes vaatemängu igal aastal imetlusega jälginud, ütles, et üleujutust näha soovijail avaneb selleks veel viimane võimalus, sest veetase oli kõrgeim nädalapäevad tagasi ning nüüd tasapisi langeb.

Kuigi tänavune suurvesi ei ole läbi aastate sugugi kõrgeima veetasemega, märkis Mann, et lausvett igal aastal luhal siiski ei näe. Samuti nimetas ta selleaastast vaatemängu eriliselt ilusaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles