Ene-Liis Semper: indiviidi üksildusest suurem probleem on terve inimliigi väljasuremine (6)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Postimehe arvamusliidrite lõuna, mille teemaks oli üksindus. Kunstnik ja lavastaja Ene-Liis Semper rääkis indiviidi üksinduse asemel hoopis eksistentsiaalsemast üksinduse probleemist. Nimelt jääb inimkond liigina üksi, kui keskkond on hävinenud ning teadlaste poolt kindlalt lubatav väljasuremine juhtub. 

«Olen ühes absoluutselt kindel. Kui toimub kuues väljasuremine ja kõik maailma liigid hävivad, siis ma ei näe ühtegi varianti, kuidas inimene suudaks kesta edasi, kui keskkond, mida ta vajab oma eluks, kaob,» ütles Semper.

Ta lisas, et tavapärases mõistes üksindus, kus inimene on kaotanud lähedased või kes on võõramaalane tundmatus keskkonnas, on täiesti arusaadav, aga ellujäämise seisukohalt on ülimalt oluline, et tegeleksime liigi üksinduse probleemiga.

Väljasuremise puhul pole Semperi sõnul küsimus, kas ta peab seda tõenäoliseks.

«Ma rääkisin ühe paleontoloogiga, kes ütles, et loomulikult see on fakt. Kõik maailma teadlased teavad seda. Ja ta ütles, et loomulikult on see inimesena minu praeguse elu seisukohast veidikene nukker, aga teadlasena on huvitav olla selle protsessi otseseks tunnistajaks,» lisas ta.

Vaata lähemalt videost!

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles