«Punane sekund» osa 4: kaua lubame haigetel autojuhtidel surma külvata (2)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanal 2 saatesarja «Punane sekund» neljandas osas uurib saatejuht Madis Kimmel autojuhi terviseseisundist põhjustatud ränkade tõestisündinud liiklusõnnetuse tagamaid.

Terviseseisundile vaadatakse tihti läbi sõrmede, kuni käes on õnnetus, milles keegi viga saab või hukkub. Kas laseksite viia oma lapsed trenni juhil, kes on just sisse võtnud unerohtu või kes vaarub infarkti äärel? Reaalne elu näitab, et nii see paraku Eestis tihtipeale läheb.

Analüüsitakse hukkunuga juhtunud liiklusõnnetust, kus tõenäoliselt juhi terviseseisundi tõttu keset maanteed seisma jäänud autole sõitis tagant otsa teine masin. Selgus, et juhil oli haigus, mis peaks talle juhtimisõiguse välistama, kuid see oli tekkinud pärast viimase tervisetõendi väljastamist.

Alles möödunud aasta augustis juhtis aga Narvas liiklusõnnetus, kus terviserikke saanud eakas autojuht sõitis teelt välja ja hukkus. Mõni kuu varem juhtus sarnane õnnetus Setomaal. Antslas sõitis 63-aastane naine otsa kolmele kõnniteel jalutanud poisile, kellest üks hukkus. Need on vaid mõned näited, kus terviserikke saanud autojuhid on kaotanud kas iseenda elu või põhjustanud teiste surma.

Nende juhtumite põhjal tekib oodatud küsimus, kas kontroll juhtide terviseseisundi üle peaks olema Eestis karmim  - kas juhtimisõigust võiks ära võtta ka tervisetõendi kehtimise perioodil. Saates vaatame, mida arvavad sellest ettepanekust näiteks perearstid.

Juhtide kehvast tervisest põhjustatud liiklusõnnetusi analüüsivad Jõhvi politseijaoskonna välijuht Annika Elm, maanteeameti liiklusohutuse strateegialoome juht Alo Kirsimäe, perearstide seltsi juht Le Vallikivi ja liikluspsühholoog Gunnar Meinhard.

Saade on Kanal 2 eetris juba täna õhtul kell 20.30.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles