Vaba Akadeemia loeng: Hardo Pajula «Sõjakad valuutad» (1)

Postimees
Copy

Postimees teeb reedel otseülekande Tartus toimuvalt Vaba akadeemia loengult, kus Hardo Pajula räägib, mida on meil möödunud sajandi rahandussõdadest natsionalismi ja autarkia uue esiletõusu taustal kõrva taha panna.

«19. sajandi alguses kujundas rahandusmaailma vaimset atmosfääri liberaalse kodanluse internatsionaalne patsifism,» võib lugeda kvalifikatsiooni kaotanud majandusteadlase Hardo Pajula vestekogumikust «Majanduslik inimene ja poliitiline loom».

«1870-ndate aastate keskel leiab aset otsustav pööre natsionalismi ja autarkia suunas. «Mitte kuskil polnud see muutus nii terav ja ometi nii vähe teadvustatud kui rahandussfääris», kirjutab [Karl] Polanyi, «rahvusvahelise koostöö egiidi all olid keskpankade näol vahepeal valmis ehitatud uue natsionalismi alistamatud bastionid.»
20. sajandi majandusajalugu on paljuski nende rahanduskindluste vaheliste sõdade ajalugu.»

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba akadeemia on möödunud aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles