Purjuspäi inimese surnuks sõitnud tuntud rallisõitja sai pika vangistuse (4)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus mõistis purjuspäi autoga kiirust ületanud, inimese surmaga õnnetuse põhjustanud ning sündmuskohalt põgenenud tuntud rallisõitja Jaak Tammeka enam kui viieks aastaks vangi.

Kohus tunnistas Jaak Tammeka süüdi liiklusnõuete rikkumises, mille tagajärjel hukkus üks inimene ja teine sai eluohtlikke vigastusi.

Kohus karistas Tammekat liitkaristusena seitsme aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega. Kuna kohus lahendas kriminaalasja lühimenetluses, tuleb karistust vähendada ühe kolmandiku võrra. Seega jääb lõplikuks karistuseks viie aasta ühe kuu ja kümne päeva pikkune vanglakaristus.

Tammeka karistuse mõistmisel arvestati, et tema alkoholijoove ületas oluliselt kriminaalse joobe piiri. Kriminaalne joove algab alkoholisisaldusest 0,75 mg/l kohta väljahingatavas õhus ehk 1,5 promillist.

Kohus luges karistust kergendavaks asjaoluks Tammeka siirast kahetsust ning kahju vabatahtlikku heastamist. Samas arvestati ka liikluskorra kaitsmise huvisid. Politsei avalduste kohaselt on alkoholijoobes autoroolist tabatud juhtide arv suur ning oht sellest ühe näitena on Tammeka juhtumi näol realiseerunud.

Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Traagiline õnnetus juhtus mullu 28. augusti õhtul Harjumaal Kuusalu vallas Kuusalu-Leesi tee 14. kilomeetril, kus Jaak Tammeka juhitud Mercedese mikrobuss põrkas kokku Hyundai sõiduautoga. Kiirust ületanud raskes joobes Tammeka kaotas Mercedese üle kontrolli ja sõitis vastu Hyundaid, mis ootas kõrvalteel parempööret.

Hyundais olnud kaasreisija sai kokkupõrke tagajärjel surma, tema kõrval istunud autojuhi viis kiirabi haiglasse. Tammeka otsustas aga abi kutsumata sündmuskohalt põgeneda.

Ligi tund hiljem tabati sündmuskohalt põgenemises kahtlustatav 35-aastane endine rallisõitja politseikoera abiga paari kilomeetri kaugusel metsast.

Jaak Tammeka oli 90ndate lõpus ja uue aastatuhande alguses lootustandev rallisõitja, kes võitis erinevaid tiitleid noorteklassides. Eelmisel aastal visati ta välja JR Racing Tammeka ridadest ning liitus Villu spordiklubiga. Ta on teinud kaasa ka Tallinna talveralli, kuid katkestas.

Tema isa Joel Tammeka kogus kuulsust 1980ndatel, kui ta kuulus Nõukogude Liidu parimate hulka. Selle tõestuseks on mitmed klassivõidud maailma ja Euroopa meistrivõistlustel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles