Uus-Meremaa mošeeründaja teatas kavatsusest internetis (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus-Meremaa võimud hoidusid pikalt avaldamast täna kahes Christchurchi linna mošees toimunud rünnakus surma saanute arvu, kuid lõpuks teatas riigi peaminister Jacinda Ardern, et kokku hukkus tulistamistes 40 inimest. Hiljem teatasid võimud veel üheksa inimest hukkumisest.

Üks rünnak toimus Deansi avenüül asuvas Masjid Al Noori mošees ja teine Linwoodi avenüül asuvas Linwood Masjidi mošees. Tulistamine algas reedese palvuse ajal ning meedia andmeil kõlasid esimesed lasud Masjid Al Noori mošees umbes kell 13.45 (Eesti aeg kell 2.45).

Pealtnägijad rääkisid, kuidas ohvreid tulistati lähedalt ning arvatakse, et hukkunute seas on ka naisi ja lapsi.

«Teame nüüd, et Deansi avenüül asuvas mošees kaotas elu 41 inimest ja Linwoodi mošees kaotas elu seitse inimest. Christchurchi haiglas ravi saanud 40 inimesest üks suri. Seega on nüüd selles kohutavas juhtumis surma saanud isikute arv 49,» lausus Christchurchi politsei juht Mike Bush ringhäälingu ABC vahendusel.

Politsei andmeil on haiglaravil 48 inimest, kuid nende seisundit ei täpsustatud.

«On selge, et seda saab nüüd pidada vaid terrorirünnakuks,» lausus peaminister Ardern. «Meile praegu saadaolevail andmeil näib, et seda (rünnakut) oli planeeritud põhjalikult.»

«Leitud on kaks kahtlusaluste sõidukite külge kinnitatud lõhkeseadeldist ning need kahjutustati,» lisas peaminister.

Politsei täpsustas hiljem, et mõlemad lõhkekehad leiti ühest autost. Tema sõnul tegid sõjaväelased ühe neist kahjutuks ja teise kahjutustamine on pooleli.

Ründaja teatas kavatsusest internetis

Enne mošeedes toimunud rünnakuid ilmus teade rünnakuplaanist veebikeskkonda 8Chan, mille kasutaja nimega Brenton Tarrant kirjutas, et rünnak kantakse üle voogedastusena.

Ründaja postitas sinna juurde ka lingi Facebooki lehele ja tema avaldatud islamivastasele manifestile.

Umbes pool tundi pärast postituse ilmumist teatati Christchurchi kahes mošees massitulistamisest. Mees edastas tapatööst 17-minutilise otsevideo, mille jaoks kasutas kiivri külge paigutatud veebikaamerat.

Tarrant kirjutas enne rünnakuid, et võtab tapmiste eest vastutuse. Kasutaja profiilipilt 8Chani keskkonnas oli sarnane kasutaja Twitteri profiilipildiga. Rünnakule eelnevatel päevadel oli kasutaja jaganud Twitteris pilte relvadest.

«Noh, mehed, on aeg lõpetada internetitrollimine ja liikuda edasi tegelikus elus sõnumi edastamiseni. Ma korraldan rünnaku ja ründan neid sissetungijaid ja kannan rünnaku otseedastusena Facebookis üle. Selle aja peale, kui te seda loete, olen ma juba otse-eetris,» kirjutas arvatav ründaja 8Chanis.

«Kui ma rünnakust eluga ei pääse, siis head aega, jumalaga ja näeme Valhallas!» lõpetas kasutaja 8Chani postituse.

Ründaja kirjutas, et kavandas rünnakut kaks aastat.

Tulistamiste tõttu tõstis valitsus Uus-Meremaa ohutaseme madalalt kõrgele.

Masjid Al Noori mošees viibinud Ramzan rääkis ajakirjanikele, et enne rünnakut valitses pühakojas täielik vaikus, sest palvus oli just algamas.

«Nagu see on ikka enne teenistuse algust, sa oleks võinud kuulda nõela kukkumist,» kirjeldas ta hetke enne, kui ründaja tule avas. «See algas pearuumis... Ma olin kõrvalruumis, nii et ma ei näinud, kes tulistas, aga ma nägin inimesi jooksmas ruumi, kus mina olin, ma nägin inimesi, kes olid verega kaetud ja osa inimesi lonkas. Sel hetkel sain aru, et asi oli tõesti tõsine.»

Ründaja saabus Austraaliast

Bushi sõnul esitati mõrvasüüdistus ühele hilistes 20. eluaastates mehele, kes viiakse Christchurchi kohtu ette homme hommikul. Teadaolevalt on tegu Austraalia kodanikuga.

Tema sõnul peeti sündmuskohtade juures kinni veel kaks inimest, kes olid samuti relvastatud. Ka nende seotus juhtunuga on alles väljaselgitamisel, lisas Bush.«Kinni peeti veel kolm inimest. Usume, et üks nendest inimestest, kes oli relvastatud ja sündmuskohal, ei pruukinud olla selle intsidendiga seotud,» lausus Bush.

Politsei teataski hiljem, et kinnipeetutest ühte ikkagi ei peetud juhtunuga seotuks.

Rünnaku eest vastutuse võtnud Austraalia kodanik avaldas 74-leheküljelise immigrantidevastase manifesti, milles ütles, et on 28-aastane valgenahaline austraallane, kes tuli Uus-Meremaale vaid rünnakut kavandama ja selleks harjutama. Kirjutises selgitas mees, et pidas rünnakut terroriaktiks.

Terrorist kandis vähemalt ühte rünnakutest internetis üle. Politsei on palunud inimestel salvestist mitte jagada.

Ühel sotsiaalmeediakontol avaldati ka pilte poolautomaatsest tulirelvast, mis oli kaetud ajalooliste isikute nimedega. Paljud nendest isikutest olid seotud moslemite tapmisega.

Laskemoon pildil, mille postitas Twitterisse Christchurchis mošeerünnaku korraldanud austraallane.
Laskemoon pildil, mille postitas Twitterisse Christchurchis mošeerünnaku korraldanud austraallane. Foto: SOCIAL MEDIA / Twitter/ REUTERS / Scanpix
Arvatav asutraallasest ründaja filmis endast enne tulistamist video, kus oli näha tema kõrval istmel kolme relva.
Arvatav asutraallasest ründaja filmis endast enne tulistamist video, kus oli näha tema kõrval istmel kolme relva. Foto: AP/Scanpix

Ka Austraalia peaminister Scott Morrison kinnitas, et Christchurchi linnas tulistas inimesi paremäärmuslasest vägivaldne terrorist, kes oli sünnijärgne Austraalia kodanik. Peaminister keeldus rohkem üksikasju täpsustamast ning rõhutas, et uurimist juhivad Uus-Meremaa võimud.

«Paljud tulistamisest otseselt puudutatud inimesed on Uus-Meremaale tulnud sisserändajatena, nad võivad olla isegi siin põgenikud... Nemad on osa meist. Inimene, kes nende vastu vägivallaakti toime pani, ei ole seda,» rõhutas Uus-Meremaa peaminister Ardern.

Lilled Uus-Meremaa pealinnas Wellingtonis Masjidi mošee juures.
Lilled Uus-Meremaa pealinnas Wellingtonis Masjidi mošee juures. Foto: Marty Melville / AFP / Scanpix

Politsei ütles kõikidele Uus-Meremaa moslemitele, et nad ei läheks täna, islami pühal päeval mitte mingil juhul mošeesse.

Uus-Meremaa politsei evakueeris Dunedini linnas inimesed ühe kinnistu juurest, mida võimud seostavad sellest 350 kilomeetri kaugusel asuvas Christchurchis toimunud mošeerünnakuga.

«Ettevaatuse eesmärgil evakueeriti (kinnistu) vahetus läheduses asuvatelt kinnistutelt kõik inimesed,» teatas politsei.

Kriketitiim pääses napilt rünnakust

Rünnakust pääses napilt Bangladeshi kriketimeeskond, kes tuli Christchurchi Uus-Meremaa vastu mängima. Mängijad olid bussiga lähenemas Hagley Parkis asuvale Masjid Al Noori mošeele, kui tulistamine algas.

Mängijad kuulsid laske, astusid bussist välja ja jooksid lähedalasuvale Hagley staadionile, kus kohtumine Uus-Meremaaga toimuma pidi.

«Nendega on kõik korras, kuid nad on vaimselt šokis. Palusime meeskonnal püsida hotellis,» lausus meeskonna pressiesindaja.

Massitulistamised on Uus-Meremaal haruldased. Riik karmistas relvaseadusi ja piiras ligipääsu poolautomaatsetele tulirelvadele 1992. aastal kaks aastat pärast seda, kui üks vaimselt häiritud mees lasi Aramoana linnas maha 13 inimest.

Samas saavad kõik üle 16-aastased uusmeremaalased taotleda tulirelvalitsentsi ning selle saamiseks tuleb neil läbida turvakoolitus. Litsents lubab neil osta ja järelevalveta kasutada pumppüsse.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles