Video: liikleja tabas Tartumaa teeservas toimetamas ilvesed (4)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilves.
Ilves. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Viktor Cap / Scanpix

Ilvesed on tagasihoidlikud loomad, ent hea õnne korral õnnestub mõnel inimesel neid ka oma silmaga näha. Eesti Jahimeeste Seltsile (EJS) saatis üks liikleja video ilvestest, kes teeserval oma igapäevatoimetusi tegid.

llvesed õnnestus autoril videole jäädvustada Tartumaal Pala küla lähistel. Tema sõnul toimetasid ilvesed rahulikult kruusatee ääres kuuse all ning loomi sai ta ohutus kauguses mõni minut häirimatult jälgida, kuni nood mööduvat autot silmates sügavamale metsa suundusid. 

Ilvestel kestab veebruaris-märtsis jooksuaeg, mil nad liiguvad tavapärasest aktiivsemalt. Seetõttu võivad nad ootamatult sõiduteele ilmuda ka päevasel ajal. Kuusepuud on ilvestele aga meeltmööda, sest kevaditi aitavad kuuseokkad neil talvekarvadest vabaneda. 

EJS-i nõuanded ohutuks liiklemiseks looduses:

  • Ole eriti tähelepanelik päikesetõusu ja -loojangu eel, mil metsloomadel on loomupäraselt kõrgem aktiivsus. 
  • Liiklusvahendiga metsapiirkonnas liigeldes tasub sõita sellise kiirusega, et looma teele ilmudes saaks sõiduki kiirust turvaliselt vähendada või peatuda. Kui ulukid ületavad teed, siis sõidukijuhil tuleks peatudes lülitada sisse ohutuled, et anda märku kaasliiklejatele.
  • Uuesti tasub liikuma hakata alles siis, kui metsloom on pärast tee ületamist taas metsa sisenenud. Metsloom võib käituda ettearvamatult ja uuesti tuldud teed tagasi liikuda. Samuti tuleb alati arvestada, et ta ei pruugi olla üksi ja mõne aja pärast võib neid veelgi ilmuda.
  • Kui kokkupõrge on toimunud, tuleb helistada Keskkonnainfo lühinumbril 1313. 
Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles