Kuidas kontrollida kellele Sinu valimiste e-hääl anti?

Kuuuurija
, Kuuuurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised.
Riigikogu valimised. Foto: Tairo Lutter

"Kuuuurija" fännipostkasti tuli päris palju kirju inimestelt, kes küsisid Katrin Lustilt nõu, kuidas on võimalik kontrollida ID-kaardiga, kas keegi on elektrooniliselt sinu eest hääle andnud?

"Me saame kontrollida oma tervisekindlustust, hariduskäiku jne, aga selle kohta infot pole," kirjutas Lustile näiteks Kerli Põlvast.

"Kuuuurija" meeskond asus asja uurima ja sai teada, et seda, kas keegi on sinu eest elektroonilise hääle andnud kontrollida ei saagi.

Valimised.ee infotelefonilt saime teada, et peale e-hääletust on võimalik registreeritud häält näha ainult 30 minutit ja seda selleks, et veenduda, kas sul hääl on kohale jõudnud või mitte.

Elektrooniliselt antud kandidaatide tulemusi ei seota isikuliselt ja seega ei ole võimalik kodanikul neid ka hiljem tuvastada.

"Mina selle vastusega rahul ei ole, sest nii ei saagi ju teada, kas keegi on Sinu ID-kaarti kasutanud või mitte," ütles selle peale aga Kerli, "Miks ei võiks olla näha, ID-kaardiga sisse logides, kas seda on tehtud või mitte. Kummaline!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles