Ossinovski: kehv valimistulemus on uskumatu (10)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatide juht Jevgeni Ossinovski ei näe tagantjärele, mida oleks erakond pidanud teistmoodi tegema, et valimistulemus parem oleks. Küll aga on tal ette tuua hulk sotsidest sõltumatuid põhjusi, miks kehvasti läks.

Sotside kehva valimistulemuse pärast nõutakse teie pead. Ma näen, see on teil ikka veel õlgadel. Kuidas on see võimalik?

Jaa, pea on täitsa alles, aga erakonna juhtkond loomulikult vastutab selle tulemuse eest, mis meile kindlasti pettumuse valmistas. Erakonnal on juunis korraline üldkogu, siis teeb erakond järeldused ja tulevikku puudutavad otsused.

Olete mõelnud, et äkki peaks kohe tagasi astuma?

Olen mõelnud, mil viisil peaks erakond edasi minema. Mul on oma nägemus olemas, aga vara on selles rääkida.

Miks nii halvasti ikkagi läks?

See on suhteliselt uskumatu, peab tunnistama. Sotside kampaania oli minu meelest hästi tehtud, tegime kõik, mis suutsime. Kandidaadid tegid ka suurepärast tööd, aga pikemas trendis oli paar sündmust, mis tulemust mõjutas. Mitmed asjad on juhtunud meist sõltumatult. Ebameeldiv ja ootamatu oli Rainer Vakraga seonduv, aga eks selliseid asju ikka juhtub, ega meil ei olnud eriti midagi ette võtta selles olukorras. Mõjutasid ka teised erakonnad, eriti Eesti 200. Aga mida oleks saanud kardinaalselt teistmoodi teha – minul seda vastust ei ole, ja erakonnas ei ole seda kellelgi.

Teile väga suuri etteheiteid ju ei ole – peale alkopoliitika –, aga jookseb läbi argument, et te ei meeldi inimestele. Miks see nii on?

Kas ma ei meeldi teile või?

Täna esitan küsimusi mina. Ma toon ette argumendi, teie lükake see ümber.

Ma ei tea, kes seda väidab. Eks eri inimestele meeldivad eri inimesed. Inimestega palju suhelnuna ei saa ma seda kinnitada. Alkoholipoliitika pole muide paha asi, see on väga hea asi.

Ühte konkreetset põhjust valimistulemuste ebaõnnestumises on raske välja tuua. Üks põhjus on kindlasti Eesti 200, ja see ei ole nii, et ma süüdistan neid, et nad võtsid meie hääled ära. See on osa demokraatiast.

Aga miks te ei suutnud oma valijaid mobiliseerida?

Sest uus ja huvitav erakond on uus ja huvitav. Nii lihtne see ongi. See fenomen on ju kordunud valimistest valimistesse. Peale selle, et nad võtsid meie hääled ära, ei saanud nad veel parlamenti ka sisse. Ja kogu tants käis selle ümber, et kas Reformierakond võidab või Keskerakond, ja siis oli ka selge, et kõige suurema tõenäosusega hakkavad nad koos valitsust tegema.

Barbi Pilvre on välja pakkunud, et Eesti 200 ja sotsid võiks ühineda. Kuivõrd võiks seda arutada?

Jaa, see poleks üldse paha mõte, aga parlamendimatemaatikat see enam ei muuda.

See Vakra asi oli kõige suurem skandaal enne neid valimisi. Kui teie oleksite võtnud selgema seisukoha, siis oleks mõned hääled võib-olla alles jäänud?

Milline see seisukoht oleks pidanud olema?

No see oli ikkagi väga inetu lugu.

Ja milline oli minu seisukoht?

Et ootame ära, las ülikool hindab – see on selline selgrootu jutt ju.

Minu seisukoht oli väga selge: erakonnal ja minul on nulltolerants plagiaadi suhtes. Vakra plagiaadijuhtum ei ole erakonna plagiaadijuhtum.

Ah nii? Ta on ju teie erakonna liige.

Absoluutselt. Kandidaate enam vahetada ei olnud võimalik. Me taunisime ühemõtteliselt plagiaati, mida meil veel oli võimalik teha?

Kus see Vakra üldse on praegu?

Ta ütles, et ta on lapsega kodus.

Ja mis tast saab?

Valija andis talle ju oma hinnangu: Eesti tipp-poliitikas ta lähiaastatel ei jätka.

Kui nüüd ülikool otsustab, et tegemist on plagiaadiga, siis heidate ta erakonnast välja või mitte?

See küsimus on õigustatud inimeste suhtes, kes taotlevad või teostavad riigivõimu. Rainer Vakra tänase seisuga riigivõimu ei teosta. Kas erakonna liikmete hulgas võiks olla inimesi, kes on eksinud akadeemiliste reeglite vastu? Erakond ei tohiks olla organisatsioon, mis karistab vähimaidki rikkumisi sellega, et inimene ei tohi oma poliitilisi veendumusi väljendada.

Ei heida välja, selge. Olete varem viidanud, et parempopulistide esiletõus on põhjus, miks saite vähe hääli. Samas Isamaa juht Helir-Valdor Seeder süüdistab selles just sotsiaaldemokraate. Mis te selle peale ütlete?

Siis võib veel öelda, et tegelikult on süüdi hoopis Reformierakond, sest 17 aastat nende võimu ongi põhjus, miks inimesed on nii pettunud.

Aga nüüd sisuliselt?

Lõpuks on tegemist ju üleeuroopalise epideemiaga. Üksi riik peale soomlaste ei ole suutnud sellega toime tulla. Soomlased saavutasid seda nii, et Timo Soini võeti valitsusse. Arvate, et meie siin oleme geeniused? Olen skeptiline.

Seekord te EKREga ka kuigivõrd ei vastandunud, aga ilmselt nägite kohalike valimiste pealt, et see ei tasu lihtsalt ära.

Ei vasta tõele. Meie jaoks on vaba demokraatia ja liberaalsete väärtuste kaitsmine Eesti tuleviku võtmeküsimus. Ka neil valimistel oli. Viimastel aastatel on vabadus olnud pidevalt kaitseasendis ja pidevalt maad käest andnud pimedale vihale ja hüsteeriale. Kui see neli aastat veel jätkub, siis see on päriselt ohtlik.

Teie kohta tahab ammugi Indrek Saar. Riigikokku sai ta napilt sisse, kuivõrd kujutate teda ette enda asemel?

Eks te küsige tema käest.

Ma olen küsinud, ta ajab üldist juttu vastu.

Eks ta mõtleb. Erakond otsustab seda juunis.

Marina Kaljurand ehk sobiks? Aga tema tahab europarlamenti.

Tahab.

Kuivõrd olete valmis, et te ei saa järgmiseks perioodiks erakonnajuhi mandaati? Mis te siis teete?

Mul on selge nägemus olemas ja ma saan küsimusest aru, aga ma ei saa sellele täna vastata.

Miks?

Sest see ei oleks praegu kohane.

See oleks väga kohane, ma ju küsin.

See vajab natuke mõtlemist ja läbirääkimist.

Valitsusesse ei saa te enam ühegi nipiga, ükskõik, kas tuleb RE-KE või KE-EKRE-Isamaa koalitsioon.

No kolmas variant on ka veel, see kolmikliidu variant on olemas.

Oleksite valmis Kaja Kallasega laua taha istuma, kui ta on teinud esimese ettepaneku Keskerakonnale?

Vaadake, poliitika ei ole abielu. Kui siin keegi räägib, et paha lugu, sotsid ja Isamaa ei saa omavahel läbi – jah, meil on ilmavaatelisi erimeelsusi, aga inimestena saame väga hästi läbi. Poliitika on professionaalne tegevus.

Lihtsalt teete näitemängu?

Ei tee. Me oleme Seedriga suhelnud siis, kui oleme ühte meelt, ja siis, kui oleme eri meelt. Väljapoole võib jääda mulje, et inimesed ei mahu ühte tuppa – muidugi mahuvad.

Te loodate, et RE-KE läbirääkimised lähevad vett vedama…

Ei looda. Ma lihtsalt ütlesin, et teoreetiliselt on kolmas variant ka.

Aga te ei usu, et see teostub?

Ma oleksin suhteliselt üllatunud, kui see kaksikliit sündimata jääb. Reformierakonnale on see mugavusliit, pikemas perspektiivis aga ei pruugi neile kasulik olla. Aga lühikeses plaanis on kindlasti. Küsimus on, kes Keskerakond teise viiuli rolli läheb. On kaalukaid põhjusi seda teha, et valimistejärgsest masendusest üle saada, aga Keskerakonna kampaania põhieeldus kukkus läbi. See eeldus oli, et vene poliitikutel pannakse suu kinni ja Jüri Ratas võtab kõvasti eestlaste hääli juurde. Tegelik tulemus näitas, et eestlaste hääli juurde ei saadud ja venelased jäid koju.

Oletame, et kaks suurt ei saa omavahel hakkama ja ei tule ka KE-EKRE-Isamaa. Teie läheksite Kaja Kallasega laua taha?

Laua taha kindlasti. Seda juhatus ka otsustas. Kas me siis ka kokku lepiksime, seda ei oska praegu öelda. Kõnelustele tuleb ikka minna.

Miks te oma autot lumest ei puhasta?

Lund oli palju sadanud ja presidendi juurde oli kiire.

Kellega te nüüd siis suitsu tegemas hakkate käima, kui tahate võimalikku Reformierakonna valitsust kukutama hakata? Tsahknat ju pole enam toeks, Eesti 200 ei saanud riigikokku.

No kui see valitsus kokku tuleb, las nad proovivad natuke valitseda ka. Kindlasti saab olema keeruline. Eesti jaoks on see keskpärane valitsus. Reformierakond on saanud tugeva mandaadi, eks me näe, kuidas nad selle realiseerimisega hakkama saavad. See, et Margust parlamendis ei ole… Mina oleks esimeses etapis tahtnud, et nad oleks erakonna tegemata jätnud, aga kui juba tegid, siis oleks tahtnud, et nad oleks sisse saanud. Liberaalse maailma eestkõnelejana oleks neist meile partner saanud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles