Meenutus: Alaver on varasematest dopingukeeristest puhta nahaga pääsenud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aasta pressikonverents, kus Veerpalu tunnistas, et tema dopinguroov oli positiivne.
2011. aasta pressikonverents, kus Veerpalu tunnistas, et tema dopinguroov oli positiivne. Foto: RAIGO PAJULA / AFP

Mati Alaver on aastate jooksul pidanud korduvalt aru andma dopingukasutamise seoste asjus.

Suusataja Karel Tammjärv ütles täna Austrias Seefeldis toimunud pressikonverentsil, et tema veredopingu kasutamine sai alguse 2016. aasta jutuajamisest Mati Alaveriga. Dopinguhõng on Alaveri saatnud vähemalt 2011. aasta aprillist, mil Postimees kirjutas Andrus Veerpalu võimalikust dopinguga vahelejäämisest.

Veerpalu dopingujuhtum

Veerpalu toonane treener Alaver oli üks esimestest, kes artikli ilmumise järel lükkas ajakirjanduses avaldatud väited tagasi. Küsimuse peale, kas Veerpalu ja Alaveri südametunnistus on puhas, oli Alaveri vastus lakooniline. «Täna küll.»

Ka kaks päeva hiljem oli Alaver vankumatu: «Jah, ma võin täie kindlusega kinnitada, et Andrus Veerpalu ei ole kunagi dopingut tarvitanud,» ütles ta Õhtulehele.

Mõni päev hiljem sai siiski selgeks, et ajakirjanduses avaldatud info positiivsest dopinguproovist osutus tõeks. Pressikonverentsil tunnistas Veerpalu positiivset proovi ning palus kõigilt pöidlahoidjatelt ja lähedastelt vabandust.

«Tahan aga rõhutada, et kõikide Andruse võitude eel ja järel on teda sadu kordi testitud ja kõik need on olnud negatiivsed,» ütles Alaver kurikuulsal pressikonverentsil, kust peategelane Veerpalu lahkus pisarates.

Pressikonverents 2011. aasta aprillis.
Pressikonverents 2011. aasta aprillis. Foto: RAIGO PAJULA / PM/SCANPIX BALTICS

Ka 2011. aasta augustis ütles Alaver, et Veerpalu positiivne proov oli «mitme asjaolu kokkulangemisel tekkinud valepositiivne tulemus». Kerkis ka küsimus Alaveri jätkamise kohta.

Suusaliidu president Sandor Liive rääkis toona, et Alaver jätkab peatreenerina. «Siin on kolm tasandit. Esiteks tippsportlased – nemad on kindlad, et vaid Alaver suudab neid vajalikul tasemel treenida ning medalivõitudeni viia. Teiseks sponsorid – nemadki on veendunud, et Eestis ei suuda keegi Alaveri kohta täita. Kolmandaks avalik arvamus, mis jaguneb kaheks – poolt ja vastu,» rääkis ta toona pärast FISi otsust, et Veerpalu on dopingutarvitamises süüdi. Mõni aeg hiljem vahetati Alaver siiski Raul Olle vastu välja.

Vitali Bernatski ülestunnistus

Tumedad dopingupilved kerkisid Alaveri peakohale taas 2013. aastal, kui dopinguarst Vitali Bernatski kirjeldas Eesti Päevalehe veergudel, kuidas ta varustas Eesti sportlasi kasvuhormooni ja EPOga. Bernatski väitis, et üks neist, kes temalt dopingut sai, oli Mati Alaver. 

Bernatski väidete uurimiseks kutsus Eesti Olümpiakomitee kokku vastava komisjoni. Bernatski kirjeldas kalendri ja arvete põhjal, millal ja millised ravimiostud ta Alaveri palvel tegi, millist nõu ta andis ning kuidas edastas ostetud ravimid Alaverile. Komisjonile esitas Bernatski kokkuvõtte kasvuhormooni oste kinnitavatest arvetest/saatelehtedest, mille tellijaks ta märkis omakäeliselt nime Mati Alaver.

Vitali Bernatski
Vitali Bernatski Foto: PokerNews.ee

Alaver tunnistas toona «Aktuaalses kaameras», et on tõepoolest käinud Bernatski kabinetis tema jutul, kuid eitas süüdistusi, nagu ta oleks kunagi ostnud mehelt keelatud ravimeid või seda temaga isegi arutanud.

«Ei pea paika. Mul ei ole midagi sellele loole kommenteerida, kuna mul ei ole selle looga mingit pistmist,» sõnas Alaver vastuseks AK reporteri küsimusele, miks ta antud küsimuses vastustest kõrvale hoiab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles