Iseseisvuspäeval kaunistatakse Tallinna-Tartu maanteel üks tont sinimustvalgesse

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Iseseisvuspäeval heisatakse Tallinnas pidulikult lipp Pika Hermanni torni, aga Järvamaal Tallinna–Tartu maantee ääres asuva Hermanni küla sildil köidab sel päeval möödasõitjate tähelepanu rahvuslippu lehvitav tont.

 

Tallinna–Tartu maantee 103. ja 104. kilomeetri vahel paiknev Hermanni püüab pilku tavalisest suursugusema külasildiga, millel nime kõrval ripub mingi kuju. «Me kutsume seda asjandust tondiks, kellele tähtpäevale vastavalt kaunistusi lisame,» on Järva Teatajale öelnud Sillaotsa talu peremees Peeter Loog.

Selgub, et jõulude ajal kehastub tont päkapikuks ja naistepäeval püüab sootu olend pilku lehvivate patsidega. Kes ja kuidas tonti kaunistab, seda omavahel kokku ei lepita, sest nii väikses külas, nagu seda 15 püsielanikuga Hermanni on, pole seda lihtsalt tarvis. «Oleme kokkuhoidev kogukond, üheteistkümnest talukohast on üheksa suitsu, kes elavad üheteistkümne kilomeetri raadiuses ehk silmaulatuses, info liigub kokku leppimata kiiresti,» on selgitanud külavanem Malle Siilak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles