Vaata sarja: droonide võistlussari jätkus pisikeses Läti külas

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

20. Augustil 2018 toimus pisikeses, vaid 37 elanikuga Läti külas Vana-Vigala lähistel Elisa Drone Racing League kuues etapp. Põneval võistlusrajal võtsid omavahel mõõtu Eesti ja Läti parimad droonipiloodid, keda oli sel tähtsal päeval kokku tulnud 14. Postimehe spordiportaali vahendusel saad jälgida, kuidas regiooni parimad piloodid võistlevad suurele auhinnarahale Elisa Drone Racing League sarjas.

Droonide võidukihutamine on USA-s ja Skandinaavias väga populaarne ja mõnede hinnangul tulevane olümpiaspordiala, millele saab nüüd ka Eestis kaasa elada. 2018 Jaanuaris startis Eestis suuremalt kui kunagi varem uus droonide võidusõidu liiga – Elisa Drone Racing League. Möödunud aastal Soomes peetud võistlus kolis tänavu Eestisse ja hõlmab endas terve aasta jagu etappe erinevates Eesti paikades. Hooaja üldvõitjale on pandud välja uhke 1000€ suurune rahaline auhind!

«Eelmine aasta osutus Robotexil toimunud Elisa droonivõistlus väga edukaks ja tänavu olemegi oma tegevust laiendanud. Elisa on tegemas Eestis erakordset droonide võistlusliigat, kus toimub veel seitse etappi üle Eesti,» ütles Toomas Polli, Elisa tehnoloogiaüksuse juht.

Polli sõnul hakkavad droonid tulevikus meie igapäevaelus aina suuremat rolli mängima näiteks korrakaitse tagamisel ja esmaabi osutamisel ning kindlasti tuleb ka droonide kasutamiseks 5G raames uusi ning põnevaid võimalusi.

«Et olla kursis droonimaailmas toimuvaga ja seal kasutatavate tehnoloogiatega, otsustas Elisa kampa lüüa selle ala ekspertidega ehk droonipilootidega. Üheltpoolt vahetada kogemusi ja õppida, kuid teiselt poolt pakkuda ka elamusi pealtvaatajatele.»

Elisa Drone Racing League kuues etapp toimus Pisikeses Läti külas, kus rahvastikuregistri andmetel elanikke vaid 37, Lagunenud küüni ümber kõrvale formuleeritud rada koos väga tugeva tuulega pakkus väga põnevaid väljakutseid pilootidele.

«Võistlusdroonide lennutamine on globaalselt kiiresti arenev tehnikaspordiala, mis nõuab piloodilt välkkiireid reflekse ja külma närvi, seadmata seejuures kedagi reaalsesse ohtu. Rajal riskitakse vaid tehnika purunemisega.»

Pilootide eesmärgiks on läbida kahe minuti jooksul rajal võimalikult palju ringe ning olla oma finaalis kahe parima piloodi hulgas, et tõusta edasi kõrgema tasemega finaali. Drooni juhib piloot puldiga ohutust kaugusest, aga piloot ise istuks justkui drooni pardal, sest ainus mida ta näeb, on drooni pardal oleva kaamera pilt oma videoprillides. Võistlusdroon on nelja propelleriga mehitamata õhusõiduk mis on võimelised arendma kiirusi kuni 200 km/h ning on nullist sajani kiirendama 0.4 sekundiga. Piloodi jaoks tähendab see, et rajal tuleb navigeerida igas sekundis läbi või ümber vähemalt kahe takistuse, seega nõuab juhtimine täit kontsentreerumist ja kokkupõrked on selle spordi sama loomulik kooslus nagu Anne ja Veski.

Vaata finaale kokkuvõtvast saatest, kuidas pilootidel läks. Postimees.ee toob sinuni iga etapi finaalide kokkuvõtted.

Kui soovid ala kohta rohkem infot siis vaata kindlasti sarja kodulehte www.edrl.ee, uuri ühiste trennipäevade kohta: https://www.hobizone.ee/droonid või haagi end spordialale külge Facebooki grupis «FPV Racing Estonia».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles