«Tõe ja õiguse» režissöör Tanel Toom: äkki pärast seda filmi julgetakse poistele sagedamini Pearu nimeks panna (1)

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Toom: ma pole kunagi nii tugeva meeskonnaga filmi teinud.
Tanel Toom: ma pole kunagi nii tugeva meeskonnaga filmi teinud. Foto: Raul Mee/Mollusk Media

Homme esilinastuva suurfilmi «Tõde ja õigus» režissöör Tanel Toom andis Postimehele pika intervjuu ning jagas muuhulgas mõtteid selle kohta, miks Andreseid palju, aga Pearuid vähe on.

«Tunnen isiklikult umbes tosinat Andrest, aga tean vaid ühte Pearut ning mõnd Pärti ja Päärna. Eesti vanemad tahaksid oma poegi näha Andres Paasidena, aga äkki oleks meie elu kergem ja lõbusam, kui oleks rohkem Pearu moodi Triksteri-tüüpe?» küsis ajakirjanik Hendrik Alla Toomilt.

«Äkki pärast seda filmi asi muutub ja julgetakse poistele sagedamini Pearu nimeks panna,» avaldas režissöör usku. «Osalt tuleb see ehk sellest, Andres on Eestis põhinimi. Aga kui palju üldse teatakse, et on teos pealkirjaga «Tõde ja õigus», kus kemplevad Andres ja Pearu, ja et Pearu on tumedam tegelane, aga Andres õige eesti mees, kes teeb tööd. Tammsaaret rohkem teatakse, kui ollakse lugenud. Film peaks «Tõe ja õiguse» vaatajale lähemale tooma ja võib-olla mõnigi üllatub, et Pearu on äkki normaalsemgi mees. Ja hakkab sündima rohkem Pearusid.»

Loe filmiajakirjanik Hendrik Alla suurt intervjuud Tanel Toomiga Postimehe kultuurilehest.

«Tõde ja õigus» on valminud A.H. Tammsaare samanimelise romaanisarja esimese raamatu põhjal. Lootusest ja teotahtest pakatav Andres tuleb koos noore abikaasa Krõõdaga võlgu ostetud soisele talukohale uut elu rajama. Vargamäe Mäe talust peab saama koht, mis perekonna eest hoolitseb. Majapidamine nõuab palju tööd ja järjekindlust – algab elukestev võitlus nii looduse ja saatuse kui ka kiusliku naabrimehe Pearu poolt mängitavate vingerpussidega. Kui elukaar jagab Andresele enam kannatusi kui kauaoodatud tulemusi, hakkab mees üha meeleheitlikumalt otsima tõde ja õigust nii kohtust, kõrtsist kui ka Piiblist, tuues oma otsinguil ohvriks perekonna, lähikondlased ja iseenda. Unelm õitsvast ja perekonna eest hoolt kandvast Vargamäest vajub üha sügavamale reaalsuse varju. Film valmib Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Apollo Kinodes alates 22. veebruarist 2019.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.
 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles