Video: kulukamad lubadused tulid erakondadelt, kes ei ole võimu juures olnud (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juht Sven Kirsipuu rääkis valimislubaduste analüüsi kommenteerides, et pea kõigil erakondadel oli lubadusi, mida pole võimalik teostada.

Kirsipuu sõnul tuli võimatuid lubadusi käibemaksupiirangute ning põllumajandustoetuste vallas, mille reeglid on Euroopa Liidu tasandil sätestatud. «Kokku oli veidi alla 3100 lubadust, millest 775 hindasime hinnatavaks,» rääkis ta. Võimatudi lubadusi leidus tema sõnul pea igas erakonnas, kuid üldiselt oli neid vähe.

Erakondade kulukamad lubadusid puudutasid sotsiaalvaldkonda. «Suurima kuluga olid paari erakonna tervishoiukulude tõstmise ettepanekud, ka pensionitõusud ja käibemaksu langetamised olid väga kulukad lubadused,» ütles ta. 

Rahandusministeerium koostas valimislubaduste analüüsi tänavu neljandat korda. Kirsipuu sõnul on teemad ja fookused aastatega muutunud. «Välja saab tuua selle mustri, et erakonnad, kes ei ole võimu juures olnud, on teinud kulukamaid lubadusi,» ütles ta. 

Täna avalikustas rahandusministeerium erakondade valimislubaduste analüüsi. Analüüsi fookus on valimislubaduste maksumus ning see võimaldab rahandusministeeriumil paremini toetada valimiste järel uut valitsust koalitsioonilepingu ning seejärel nelja-aastase riigi eelarvestrateegia koostamisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles