Video: jahimeeste sõnul nägid nad Utah’ mäel lumeinimest (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA jahimeeste väitel nägid nad suurjalga
USA jahimeeste väitel nägid nad suurjalga Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerikas Ühendriikides Utah' osariigis Provo lähedal mägedes kitsedele jahti pidanud meeste teatel nägid nad seal olendit, kes võis olla legendaarne lumeinimene.  Põhja-Ameerikas kasutatakse selle olendi kohta ka nimetust suurjalg (bigfoot).

Mehed tegid kaugemal liikunud karvasest inimesesarnasest olendist video ning nad väidavad, et see video on autentne, edastab foxnews.com.

USA jahimeeste väitel nägid nad suurjalga
USA jahimeeste väitel nägid nad suurjalga Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Tegemist oli rohkem kui kahemeetrise karvase olendiga, kes kõndis kahel jalal. Ta nägi välja selline nagu suurjalgu tavaliselt kirjeldatakse,» laususid jahimehed.

Ameeriklased teatasid ebatavalise olendi nägemisest ja ta jäädvustamisest suurjala uurimisorganisatsioonile Bigfoot Field Researchers Organization’ile.

Eelmisel korral nähti USAs suurjalga 2018. aasta novembris Arkansases.

Lisaks USAle on sellise ahvinimese sarnase olendi nägemise kohta teateid ka Kanadast, Venemaalt, Hiinast, Nepalist, Malaisiast, Austraaliast ja Lõuna-Ameerikast.

Kanadas kasutatakse lumeinimese ja suurjala kohta ka sasquatch, mis tuleneb põlishõimu halkomeleemi keelest.

Esimene ülestähendus suurjala kohta pärineb 1811. aastast, kui karusnahakaupmees David Thompson leidis Kanada Alberta Jasepri linna lähedalt suured jalajäljed, mille pikkus oli üle 40 sentimeetri. Ta teatas leiust kohalikule ajalehele. Hiljem on maailma mitmetest paikadest leitud hiiglaslikke jalajälgi, mis meenutavad ahvide omi.

Venelasest lumeinimeseotsija Igor Bourtsev näitamas suurest jalajäljest tehtud vormi, võrreldes seda oma jalaga. Väidetavalt leiti 34-sentimeetrine jalajälg Tadžikistanist Pamiiri mäestikust
Venelasest lumeinimeseotsija Igor Bourtsev näitamas suurest jalajäljest tehtud vormi, võrreldes seda oma jalaga. Väidetavalt leiti 34-sentimeetrine jalajälg Tadžikistanist Pamiiri mäestikust Foto: General / ©2006 Credit:TopFoto / Fortean/Scanpix

Rongiga sõitnud kanadalased märkasid 1884. aastal karvast ahvi meenutavat olendit Briti Columbias Yale’i linna lähedal.

Põhja-Ameerikas on suurjalga enim nähtud lääneosas, California, Oregoni ja Washingtoni osariigis. Kanadas aga Briti Columbias.

Maal, millel on kujutatud suurjalga
Maal, millel on kujutatud suurjalga Foto: General / ©2006 TopFoto / Fortean/Scanpix

Suurjalga väidetavalt näinute sõnul levib selle olendi ümber tugev ebameeldiv lõhn.  Ta häälitsused meenutavad loomde ulgumisis või kutsehüüdeid, kuid need ei sarnane täiesti loomade hüüetele.

Kõige tuntum on juhtum 1967. aastast, mil Roger Patterson ja Robert Gimlin jäädvustasid Californias Bluff Creeki jõe juures üsna lähedalt kummalise olendi.

Kaader 1967. aasta filmist, millel on väidetavalt suurjalg
Kaader 1967. aasta filmist, millel on väidetavalt suurjalg Foto: General / ©2006 TopFoto / Fortean/Scanpix
Kaader 1967. aasta filmist, millel on väidetavalt suurjalg
Kaader 1967. aasta filmist, millel on väidetavalt suurjalg Foto: General / ©2006 TopFoto / Fortean/Scanpix

Teadlased ei ole suurjala kohta teaduslikke tõendeid leidnud, kuid vandenõuteoreetikud on ta olemasolus veendunud. On ka neid teoreetikuid, kes seostavad suurjalga tulnukate ja ufodega.

Osa vandenõuteoreetikuid seostavad suurjalga tulnukate ja ufodega
Osa vandenõuteoreetikuid seostavad suurjalga tulnukate ja ufodega Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Teadusfakt on see, et enne inimlasi ehk hominiide elasid maailma mitmes paigas väga suured inimahvid Gigantopithecus’e perekonnast. Nende fossiilide leidmine võis panna aluse suurjala ja lumeinimese legendidele.

Joonistus, millel on kujutatud Gigantopithecus liigi esindajaid, kes olid suured inimahvid
Joonistus, millel on kujutatud Gigantopithecus liigi esindajaid, kes olid suured inimahvid Foto: General / © TopFoto / Fortean / Sibbick/Scanpix

Gigantopithecus on väljasurnud hiidinimlaste perekond, kes olid  suurimad Maal elanud esikloomalised.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles