EELVAADE: Eesti Laulu 2. poolfinaal – ennustame taas, kes pääsevad finaali

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile toimus Eesti Laul 2019 esimene poolfinaal ja selgus osa finaliste. Juba homme toimub teine poolfinaal, kus järjekordsed 12 artisti astuvad lavale, et samuti 16. veebruaril Saku Suurhallis toimuvas finaalis kaasa lüüa.

Järgnevalt on ära toodud minu ennustus sellest, kes võiksid Eesti Laulu teisest poolfinaalist edasi saada.

Kuid selleks, et ennustus väga ühepoolne poleks, palusin endale appi ka Elmari muusikatoimetaja Liana Kolodinskaja, kes samuti oma ennustuse pakkus. Videos ütleme mina ja Liana kordamööda edasisaajad ning põhjendame ka, miks just nii arvame.

Lisaks sellele paljastame ka enda JOKKERI ehk võimaliku üllataja, keda kohe esimese kuue edasisaaja hulka ei pakuks, kuid kes võib asjaolude kokkulangemisel sinna ikkagi jõuda.

1. Synne Valtri - «I'll Do It My Way»

Muusika: Sünne Valtri

Sõnad: Sünne Valtri

Anne Veski … tähendab, Sünne Valtri on teinud julge valiku ja proovib üksi hakkama saada. Tal on üleriigiliselt prestiiži ja toetajaid, et Eesti Laulul tegusid teha, iseasi, kas Patuse Poole kuulajad just temale hääle annavad.

Sünne kõlab tõesti justkui nagu Anne Veski, kes laulab inglise keeles. Tema madal hääl paneb kuulama ning tekitab korraliku euroloo tunde. Kui silmad kinni panna ja lihtsalt lugu kuulata, siis kõlab «I'll Do It My Way» nagu Cheri karjääri teise poole lugu. Mõnusalt kuulavalt ja piisavalt suursugune, et Iisraeli lavadele sobida. Laul tekitab hea tunde, üleva meeleolu ning … see kuidagi sobib Eesti Laulule. Sellel on 1970. aastate Eurovisiooni vibe juures. Peaks hästi minema küll.

KOHT 5

2. Iseloomad - «Kaks miinust»

Muusika: Vilho Meier

Sõnad: Siim Randveer

No ei. Ma ei tea, kas Iseloomadel on reaalne soov minna Eurovisioonile või jõuda vähemalt finaali, aga nende laul ei ole sellele konkursile mõeldud. Pigem näen Iseloomasid tegemas endale selle võistlustega kerget promo, et siis oma karjääri iseseisvalt jätkata.

Iseloomad kõlab nagu Miljardid, Vaiko Eplik ja Genialistid kokku pandud. Mõnus underground-muusika, mida kuskil pubis või baaris õlle kõrvale kuulata, või jaama vahetamata raadiost kuulata, aga sellel ei ole euroka kõla. Laul tundub ka liialt veider, et inimeste poolehoid võita. Teine poolfinaal on hästi tugev ja nende kahjuks räägib ka asjaolu, et keegi neid ei tea. Eesti Laulul on varasem tuntus juba pool võitu. «Terevisioonis» jätavad mehed väga sümpaatse mulje, aga nad on natuke mittemidagiütlevad.

KOHT 12

3. Lumevärv ft. INGA - «Milline päev»

Muusika: Margus Piik, Kermo Hert

Sõnad: Jana Hallas

Inga Tislar, kes on tuntud bändist La La Ladies, särab laulus väga omapärase häälega. Laul räägib loomulikult armastusest või südamelähedasest kallimast, kellega koos on väga lõbus. Inga kirjeldab laulus meeldivat aega, mida nad koos veedavad. Teema on ilus, aga tavaline ning sellepärast ka natuke igav. Laulu puhul jääb taustal kõlama rütmikas muusika, mida sobib ka kuskil klubis mängida. Kui aasta oleks 2008, muidugi.

Liialt üheülbaline laul, kus korrutatakse suuremalt jaolt samu sõnu. Muusika on taga väga hea ning Inga on hea laulja, kuid laul on liiga üldine, tavaline, et millegagi kõlama jääks. See ei tähenda loomulikult, et rahvas selle poolt ei hääletaks. Muusika on hea ja see juba võib ainuüksi Inga finaali aidata. Inga tahab finaalis liikuda ja tantsida, aga kuna ta vigastas Austraalia reisi ajal pahkluud, siis võib see ära jääda. Ning see võib tema tulemust mõjutada.

KOHT 7

4. Sissi Nylia Benita - «Strong»

Muusika: Karl-Ander Reismann, Sissi Nylia Benita, Rasmus Viberg

Sõnad: Sissi Nylia Benita

Sissi, kes on 2002. aastal Eurovisiooni võitnud Dave Bentoni tütar, hääl kõlab mõnusalt taustal kõlava bassi saatel. Hääl ja muusika astuvad ühes taktis. Ma ei pea silmas muusika saatel laulmist, vaid harmoonilist rütmi, mis laulu ajal kõlab. Sissil on võimas hääl, kuid refrääni ajal oleks oodanud, et see võimsus rohkem välja tuleb. Praegu jääb nagu üks või kaks taset puudu sellest, mis võiks olla. Muusika taustal viitab, et nüüd on midagi tulemas, aga natuke jääb puudu. Refrään ongi tavaliselt see osa laulust, mis näitab, kas lugu on hea või mitte. Siin jääb vokaalselt natuke vajaka.

Laul on kuidagi liiga lihtne. Tavaosa laulust paneb mõtlema, et refrään on see, mis laulu kannab. Refrääni ajal jääb võimsust hääles puudu. Siis on liiga palju oo-tamist, mis riivab lõpuks kõrva. Sissil on unikaalne hääl ning ta saaks paremini, aga see ei tule praegu välja. Sissi ütles «Terevisioonis», et isa oli talle öelnud, et igal aastal muutub see, mis rahvale meeldib. Võib-olla tahab rahvas tänavu seda, mida Sissi neile pakub.

KOHT 6

5. Cätlin Mägi & Jaan Pehk - «Parmumäng»

Muusika: Cätlin Mägi

Sõnad: Jaan Pehk

Natuke Eesti folki tänapäeva võtmes Cätlin Mägi ja Jaan Pehki esitluses. Kahju, et see kuskile ei vii, aga seda on Eesti Laulule vaja. Laul jätab muusika ja sõnade poolest rohkem lustaka kui tõsise mulje. Ja see on üks põhjus, miks laul finaali ei pääse. Eks on ka inimesi, kes protesti märgiks sellele laulule hääled annavad, aga keegi ei taha, et korduks «Leto Svet».

Jaan Pehk on küll armastatud muusik ja «Parmumäng» võib nii mõnelegi peale minna, aga see on nii veider lugu. Cätlin teeb miskeid hääli ja Jaan laulab imeliku häälega. Lugu jätab pigem veidra õudusfilmi paroodia kui tõsiseltvõetava Eestit esindava laulu mulje. Finaali laul ei pääse, aga oma veidruse tõttu ei jääda ka viimaseks. Jaan Pehk päästab laulule oma poolfinaalis viisaka koha.

KOHT 9

6. Kadiah - «Believe»

Muusika: Kadi Poll, Kristjan Ruus, Charlie Cavonius

Sõnad: Kadi Poll

Kadiah ehk Kadi Poll on TV3 kommunikatsioonijuht. See on kuidagi äärmiselt huvitav, et pressiesindaja Eesti Laulul osaleb. Tavaliselt on kommunikatsioonijuhid kuskil pimedas ruumis ja väldivad ajakirjanikke. Okei, nali, aga kommunikatsioonijuht laulmas on heas mõttes kummaline. Elu24-le antud intervjuu ajal ta rääkis ka, et muusika ja laulmine on tema esimene armastus ja ta sooviks selles valdkonnas tulevikus rohkem teha.

Aga laulust. Kadi hääl on … nagu lapsel. See ei ole sugugi halb, annab loole muinasjutulise tuuri. Muusika ja taustalauljad mähivad Kadi hääle mõnusaks kringliks, mis loob ühtse harmoonia ning teeb laulu nauditavaks. Muusikal on taustal kerge tümps, mis paneb eeldama, et Kadi hääl muutub refrääni ajal võimsamaks. Jääb ootama, et hääl läheb madalamaks ning diafragma abil tuleb kopsude ja kõri kaudu midagi võimsat. Selle laulu juures on Kadi hääl aga läbivalt ühesugune, ainuke, mis muutub, on muusika. See annab laulule oma eripära ning torkab silma … kõrva. Ma ei tea, mis laval toimuma hakkab, aga see laul ei ole selline, kus Kadi laval keerulise koreograafia tõttu ringi jookseb, vaid pigem seisab ühe koha peal paigal ning laulab nii, nagu torust tuleb. Ma arvan, et muusika on selle laulu puhul parem kui sõnade ettekanne, ja kui see rahvale meeldib, siis saab laul finaali.

KOHT 4

7. Kaia Tamm - «Wo sind die Katzen?»

Muusika: Kaia Tamm

Sõnad: Kaia Tamm

Kaia tahab teha Elinat, et uuskeelse lauluga Eesti Laulul osaleda, ja sellega siis silma paista. Saksakeelne laul jätab kindlasti teistsuguse mulje ja tõmbab tähelepanu, kuid jääb rahvale arusaamatuks. Mitte et Elina laul ei oleks seda olnud, aga see on lihtne poplaul, mille taustal mängib krääksuv viiul. Viiulid mulle meeldivad ja see sobib ka selle laulu taustale. Pealkiri on küsimus: kus on kassid? Mida sellega öelda tahetakse? Ei tea.

Kui välja jätta teadmatus, millest lauldakse, siis on laulul mõnus tempo, sõnad kõlavad pehmelt ning meloodia on meeldejääv. See on täiesti teistsugune, kui oli Elina ooperiaaria, natuke rohkem eurovisioonilikum ning hoogsam. Rahvale võib see omapärasuse tõttu täitsa meeldida. Iseasi, kas fakt, et laul on saksa keeles, ka midagi mõjutab.

KOHT 8

8. Kerli Kivilaan - «Cold Love»

Muusika: Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper

Sõnad: Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper

Kerli on ilus ja asjalik naine ning ta on suhtes Karl-Erik Taukariga. Tihti rohkem polegi vaja, et teiste seast nii palju silma paista, et finaali saada. Aga laul … tundub natuke lounge’ilik. Ma kujutan ette, et see laul mängib taustal, kui lounge’is istuda ja vaikselt kokteili libistada.

2017. aastal Portugaliga Eurovisiooni võitnud Salvador Sobral ütles, et talle ei meeldi klassikalised eurolaulud, mis on rohkem palagani kui viisaka võistluslaulu moodi. Kerli laul lähekski rohkem Salvadoriga ühte punti, sest see on viisakas, vaiksema tempoga, kõrvale mõnus kuulata ega ärrita. Kohati küll tundub, et laul on lohakalt kokku pandud, vokaal seguneb taustamuusikaga liiga kaootiliselt, aga see võib olla tahtlik, sest laulu nimi on «Cold Love», mis ehk viitab kahe inimese vahel olevatele segastele tunnetele. Seega laulu kaootilisus väljendab inimese segaseid, selgusetuid tundeid. Ei tea, kas nii ka on.

KOHT 3

9. Grete Paia - «Kui isegi kaotan»

Muusika: Grete Paia, Mihkel Mattisen, Timo Vendt

Sõnad: Grete Paia, Mihkel Mattisen, Kerli Puusepp

Mõnus klaveripala alustab laulu, loob tugeva eelduse, millestki müstilisest. Ja see saab ka teoks, kui Grete laulma hakkab. Koos tema võimsa häälega käivituvad plahvatuslikult ka muud instrumendid, mis äratavad üles inimesed, kes on selleks ajaks magama jäänud. Kohati tundub, et Grete hääl nagu ei sobiks tema välimusega, sest ta tundub kuidagi väike ja habras. Välimus on muidugi petlik, sest tema hääl on võimas. Meeldejääv. Kustumatult kaunis.

Refrään, Grete hääl ja laulu sõnum pakuvad suurepärase elamuse ning garanteerivad talle koha finaalis. See on talle kolmas kord, mil ta Eesti Laulul osaleb, ning tal on piisavalt kogemust teadmaks, mida kuulajatele pakkuda, et see tähelepanu tõmbaks. Ma ei üllatuks, kui ta lausa Iisraeli välja jõuaks. Ainuke kahtluseid tekitav asjaolu on see, et lugu on eesti keeles. Konservatiivsematele tegelastele see kindlasti meeldib, sest nende arvates tähendab Eesti Laul kindlasti ka eestikeelseid lugusid, aga inglise keeles on Eestil Eurovisioonil paremini läinud, sest sellest keelest saavad rohkemad inimesed aru. Grete laulu taga on ka tugev ja kogenenud tiim, mis räägib kindlasti tema edu kasuks.

KOHT 2

10. Lacy Jay - «Halleluja»

Muusika: Ago Teppand, Lacy Nicole Jones, Hugo Martin Maasikas

Sõnad: Ago Teppand, Lacy Nicole Jones

Teise poolfinaali Inger, kes rõhub samamoodi kitarrimuusikale ja laulab kojutulekust. Lacy Jay muidugi laulab kõrgemalt ning toob välja rohkem oma hääle mitmekülgsust. Ja võimsust. Seda just refrääni ajal. Taustal olev muusika on mitmekesine. Kui see algabki vaid kitarriga, siis sellele lisanduvad muud instrumendid, mis helipuldist tulevad. Lacy Jay hääle rütmiline kooskõla ajal, mil ta ütleb hallelujah ja samal ajal taustal kõlav muusika annavad loole eripära, mida kõik kuulajad kindlasti tähele panevad.

Kriitikana saab välja tuua seda, et laulja ei kasuta loos oma naturaalset häält, vaid seda on natuke mingite programmidega muudetud, andes sellele masinliku kõla. Ja see ei ole hea. Ning muusika peksab üle vokaali. Esimesena jääb kõlama muusika, mitte laulja hääl. Tegu on küll teise lauluga, aga sama pealkirja kandev «Hallelujah» Jeff Buckley esituses, on vastupidine. Seal domineerib hääl muusika üle. Vast oleks seda ka siin oodanud.

KOHT 10

11. Around The Sun - «Follow Me Back»

Muusika: Daniel Rukovitškin

Sõnad: Georg Eessaar

Kuidagi mittemidagiütlev laul. Midagi sellist, mida kuuled Soundcloudist või üks neist, mis hakkab YouTube'is mängima, kui järgmise laulu valik on automaatselt sees ning oled muusikat juba mitu tundi kuulanud. Lihtne muusikavalik. Justkui muusika autor on õppinud selgeks kõige algelisemad programmid muusika loomisel, siis visati midagi kokku ja hiljem lisati sõnad, mille on kirjutanud mõni teismeline, kes arvab, et teab, mida maailmast tahab. Ja salvestamise ajal kordab samu sõnu mitmel korral.

Laulul finaali asja pole, aga kui lavaline esitus tuleb korralik, siis on noortel võimalik endale reklaami teha, mille pealt mõned aastad Eesti muusikamaastikul tegutseda. Laul on liiga lihtne, liiga palju on toetutud arvutiprogrammidele ning naturaalsust on vähe. Kuigi on olemas inimesed, kellele selline muusika meeldib, siis ei ole «Around the Suni» toetajaskond nii suur, et laul kuhugi jõuaks.

KOHT 11

12. Uku Suviste - «Pretty Little Liar»

Muusika: Uku Suviste, Oliver Mazurtshak

Sõnad: Uku Suviste, Oliver Mazurtshak, Robert Stanley Montes, Ian Karell

Kuigi ma arvan, et teise poolfinaali kõige tugevam laul on Grete Paial, siis peaks poolfinaali võitma Uku, kes veel eduka esinemise eest Venemaa talendisaates paljude inimeste südames ja kõrvus kõlab. Ja rohkemale ei peagi Uku lootma, et finaali jõuda, sest laul ise ei ole suurem asi. Laulu pealkirigi viitab tavapärasele temaatikale, kus mees nutab naise järele või meenutab teda läbi mõjuka, kuid halva mälestuse. Võib-olla on Merilin Taimre tal veel meeles, ei tea …

Uku hääl on korralik ning ta hääldab sõnad kenasti välja. Nende taga on peidus tugev emotsioon, mingi piin või valu. See annab laulule lisaefekti, teeb selle ehedamaks, autentsemaks, südamlikumaks ning võidab kindlasti paljude poolehoiu. Taustamuusika juures tõmbab tähelepanu klaver, mis kannab Uku sõnadega väljendatud valu lainetena kõikide nende inimesteni, kes on olnud samasuguses emotsionaalses vanglas, mida Uku kirjeldab.

KOHT 1

Vaata Eesti Laulul toimuvat ka Elu24 vahendusel, kui toome teieni kaamerasilmast väljajääva pildi blogis, videos ja pildis.

Loe BLOGIST kindlasti ka seda, mis esimese poolfinaali ajal juhtus, seda nii päevase läbimängu ajal kui õhtul finaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles