Otse Postimehest: Kristina Šmigun-Vähi: halbu molekule pole kunagi olnud (5)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitmekordne maailmameister ja kahekordne olümpiavõitja, tulevane riigikogu liige Kristina Šmigun-Vähi ütles täna saates «Otse Postimehest», et kõik tema dopinguproovid on üle testitud ning need olid korras. « Mul on väga kahju, et mulle nii palju liiga tehti,» sõnas ta.

Olete Reformierkonna üldnimekirja kolmas number, Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita neljas. Miks pidi see koht nii hea olema – saaksite ju niikuinii sisse?

Minu jaoks oli see nagu välk selgest taevast, et mulle nii kõva üldnimekirja koht määrati.

Te ei küsinud seda ise?

Ei küsinud ise. Kaja (Kallase – VK) jutust sain küll aru, et olen väga oluline liige Reformierakonna jaoks, et minu mõtted on head ja kasulikud. Aga nii kõva koht paneb mulle endale suure pinge peale.

Kuidas te ennast Reformierakonnas tunnete, ikkagi täiesti uus maailm?

Hästi toredad inimesed on. Eks ma läksin eelarvamusega. Ikka loen ju ajalehest, kuidas üksteist sopaga loobitakse. Aga inimeste soovid Eesti jaoks midagi ära teha on hästi siirad. Mul on kahju vaadata, kuidas usk poliitikasse on kahanenud. Kui saaks seda muuta, oleks hea.

Kes teid igapäevases parteielus kõige rohkem toetab, kätt hoiab?

Andrus Ansip näiteks annab nõu. Tema soovitab mul jääda ikka iseendaks. Riigikogu on ju läbilõige Eesti ühiskonnast, mina olen see üks esindaja, kes räägib igapäevaseid asju. Mul on kaks väikest last, kes käivad koolis ja trennis – ma räägin sellest, mida võiks teistmoodi teha.

Kui suure osa ajast kulutate kampaaniale?

Näiteks täna lähen Lasnamäe keskusesse tänavakampaaniat tegema. Sellest on ikka on aega möödas, kui ma võitlesin selle eest, et Eesti saaks endale kõva nime maailmas. Rahvas ei tea, kes ma praegu olen ja mis ma mõtlen. Ma lähen ja teen neid asju, mida tehakse. Kuigi, see ukselt uksele… Ma ise ei salli, kui mulle ukse taha tullakse. Üritan pigem inimestega tänaval suhelda. Minu jaoks on kodu selline turvakoht. Ei tahaks teha seda, mis mulle endale ei meeldi.

Poliitikas vajate lisaks olemasolevatele uusi kompetentse. Missuguste oskuste omandamisele pöörate kõige rohkem tähelepanu?

Kõige olulisem on, et Reformierakond on väga tugeva meeskonnaga. Siin on oma ala spetsialistid. Mina ei häbene küsida, mida arvatakse välispoliitikast ja teistest asjadest, et viia oma sisetunne kokku spetsialisti arvamusega. Ja ülitähtis on ka ära kuulata, mida inimesed tunnevad ja räägivad. Tahan tugevat koostööd ja kaasamist.

Kuidas õnnestub oma isiklike ja erakonna eesmärkide ühendamine?

Kõige toredam on see, et kõik erakonnad saavad aru: tervis on ülitähtis. Ja liikumine, sport. Sellega tuleb tegeleda.

Just, kõigile meeldib see teema. Oleksite saanud sama asja ajada Keskerakonnas või mis tahes muus erakonnas. Aga valisite Reformi.

Jah. Ma olen nende moodi. Ma olen seda meelt, et kui riik loob võimalused, siis oma õnne nimel peab igaüks ise tööd tegema.

Olete majanduslikult kindlustatud: kindlasti ei aja rahahäda teid poliitikasse. Mis on see teie sisim poliitiline kutsumus?

Jah, mul on kõik väga hästi. Ja samas, nagu ei ole ka. Iga kord, kui ma tulin laste treeningult või kooli koosolekult koju, hakkasin rääkima, mida tuleb teistmoodi teha. Ja siis ütles mees mulle väga ägedalt: nüüd on sinu võimalus. Mine tee ära need asjad, mis sind häirivad, sul on see jõud, energia ja tahtmine.

Ülikoolis omandasite majanduskõrghariduse. Teil on üks ettevõte ka, aga see pole olnud eriti aktiivne. Miks pole te te oma haridust kasutanud ettevõtete loomiseks ja juhtimiseks?

See ei ole päriselt mu kutsumus. Mu asjad toimivad hästi tänu abikaasale, kes igapidi aitab ja toetab. Aga ennast ma näen pigem ühiskonna eestvedaja või eeskujuna.

Missugust tulemust te Reformierakonnale valimistel prognoosite?

Ma tahan väga, et Reformierakond võidaks. Saaks selle Eesti süsteemi korda tehtud.

Missugused on Kaja Kallase tugevused võrreldes Jüri Ratasega?

Mulle meeldib, et ta inimene. Ta räägib väga siiralt, kuidas asjad on, valimata imelisi sõnu. Mulle ta meeldib, ta saab asjadest aru.

Kas näete tal ka mõnda nõrkust olevat?

Kõige tähtsam on enesekindlus, ja seda tal on, meie meeskonnas näeme seda.

Te olete kaheksa aastat tippspordist eemal, kui palju praegu sporti teete?

Ei ole ühtegi päeva, kui ma ennast ei liigutaks. Jooksen, suusatamas oleme käinud, sest lumeolud on väga head. Vean oma lapsi ka välja, kuigi nende treeningute graafik on niigi tihe. Ma teen seda selleks, et rohkem jaksata. Erkki Nool ütles kunagi tabavalt, et kõige raskem on panna spordiriided selga ja astuda uksest välja. Sport spordiks – kas või minna õue värske õhu kätte kõndima.

Teie sportlasekarjäär on põhjus, miks inimesed teid tunnevad ja teile kaasa elavad.  Aastal 2104 kõnelesite ise halbadest molekulidest, mis tulid välja Torino olümpia dopinguproovist. Tegite läbi valedetektoritesti ja see näitas, te kõnelete õigust. Juriidiliselt olete absoluutselt puhas. Aga mis ikkagi nendest halbadest molekulidest sai?

Neid ei olnud. Kõik antud proovid, mis testiti üle, olid kõik korras. Seda keissi kui sellist ei olnud olemas. Tavaliselt ei räägita enne mitte midagi, kui A-proovid on välja antud. Mul on väga kahju, et mulle nii palju liiga tehti.

Kas ma saan õigesti aru: neid molekule ei olnudki? Kas see oli siis kellegi eksitus?

Kõige parem on küsida kõiki asju rahvusvahelise olümpiakomitee käest.

No olümpiakomitee ei ütle mulle. Olukord ongi teie suhtes ebaõiglane: sportlane ei pea mu meelest teadma, mis on tema pudru, ravimi või vitamiini sees. Aga ikkagi küsitakse temalt. Te ütlete, et neid molekule ei olnud. Mille üle see juriidiline vaidlus siis üldse käis?

Te olete nii armas ja osav. Aga mul ei ole mitte midagi lisada. See juhtum on lahendatud, seda ei eksisteeri enam.

Aga te tõestasite ju ise oma tõerääkimist valedetektoritestiga. Siis olid molekulid olemas – nüüd te ütlete, et neid ei olnudki.

Vaadake, kui ma 2014 olin otse-eetris, siis ma ütlesin ka, et ma ei ole oma sportlaskarjääri jooksul mitte kunagi tarvitanud keelatud aineid. Ma olen siiamaani sellel seisukohal ja mul on väga hea meel, et minu sõnad leidsid kinnitust.

Mille üle siis juristid vaidlesid?

See juhtum oli kaheksa aastat tagasi. Kogu see asi venis nii pika perioodi peale ja see ongi mõistetav, et asjad võtavad aega.

Kas keegi tegi vea? Kas viga tehti proovi võttes või eksisid juristid hiljem? Või tegi keegi kurja?

Ma ei oska sellele küsimusele vastata. Ma ei tea seda.

Mille üle juristid vaidlesid, seda teate?

Kui asjad on lahendatud, siis ma arvan, nendel ei pea pikemalt peatuma. Kõik asjad on ära öeldud.

Ma saan sellest kõigest inimlikult aru. Aga te sisenete poliitikasse ja kogu selles loos on olnud palju varjatut. Kuivõrd te olete valmis selleks, et seda jäädaksegi küsima?

Ma saan sellest väga hästi aru. Nagu Siim Kallast… Aga ma ei saa isiklikult mitte midagi teha. Ma ei taha ju, et mina ja keelatud ained oleks üks (ja seesama – VK).

Sellepärast olekski hea see lugu ära rääkida. Siis enam keegi ei küsiks.

Minu jaoks on kõik ära öeldud ja selle aina uuesti nämmutamine ei annaks enam midagi juurde.

Teil ei ole rohkem midagi lisada?

Mul ei ole enam midagi lisada.

Tippsportlasel on poliitikasse sisenedes see eelis, et ta on valmis tegema palju tööd. On tal ka mõni omadus, mis on poliitikas kahjulik?

Ma ei tule ka ju otse tippspordist. Olen kaheksa aastat elanud täitsa tavalist Eestimaa inimese elu. Lõpetanud ülikooli, kasvatanud lapsi, ja ma tunnen ühiskonda piisavalt hästi. Kõige kasulikum on alati suuta ära kuulata, mida erinevad osapooled räägivad, mida ütlevad inimesed, mida arvavad eksperdid. Mina ei taha praegu medalit, tahan teha häid asju suure meeskonnaga.

Missuguse ministrina te ennast ette kujutaksite?

Ma ei vaata nii kaugele, mind ei huvita see praegu. Mina kandideerin riigikokku selleks, et võidelda selle eest, et meie inimesed oleksid tervemad.

Mis on see põhiline väärtus või veendumus, millest te elus mitte kunagi ei tagane? Põhiline alus, mille te seisate?

Minu jaoks on hästi oluline perekond. Perekonna tugevus, see on esmatähtis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles