Tartus algasid juubelilaulupeo eelproovid, esimesena kogunesid orkestrid (1)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartust loodab suvisele juubelilaulupeole pääseda täpselt sada muusikakollektiivi ja Tartu maakonnast üle poolesaja, aga enne pidu tuleb läbi teha eelproovid, mis Vanemuise kontserdimajas orkestrite ühismänguga just täna algasid.

Hommikul alustasid Vanemuises sümfooniaorkestrid, õhtupoolik jätkus puhkpilliorkestrite ühisharjutamisega, mille järel iga kollektiiv pidi ka ette mängima. Dirigendid annavad suusõnalise tagasiside, kus antakse soovitusi ja jagatakse kiitust.

«Mängisid sümfooniaorkestrid, samal ajal oli veel rivitrummide proov, siis mängisid koondorkester ja puhkpilliorkestrid,» ütles puhkpilliorkestrite liigi dirigent Peeter Änilane. «Ei ole üllatusi, näha on, et orkestrid on harjutanud. Kõlab hästi juba. Pärast esimest ehmatust kõlab orkester kokku.»

Änilane ütles, et ei saa välja tuua, et mõni pala näiks mängijatele suurem lemmik: «Kõik lood on juba algusest peale eriilmelised, absoluutselt igast stiilist, praegu näiteks kostab eesti popmuusikat, on uudisteos, pidulik avamäng-marss ja ka rahvamuusikatöötlus.»

«Edasi tuleb uus harjutusvoor ja järgmised eelproovid. Nüüd teeme tervele Eestile eelproovidega tiiru peale, pärast kuuajalist vahet tuleb teine ring, kus viimistletakse palad laululavaküpseks,» rääkis ta. 

Samasugused eelproovid seisavad jaanuaris ees ka Tartu kooridel, otsa teevad lahti lastekoorid, kelle eelproovid ja ettelaulmised on eeloleval kolmapäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles