Video ja galerii: jõejää meelitab tirgutajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeameti mõõtmistulemuste järgi on jääl Pärnu jõel paksust kümmekonna sentimeetri jagu ja see on meelitanud veekogule kümneid tirgutajaid.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo nõuniku Kristi Kaisi sõnutsi on jääolud Pärnumaal praegu väga erinevad.

„Pärnu jõe jää paksus on üheksa sentimeetrit Raba tänava pikendusel, Kastani tänavalt minnes 12, Papiniidu silla juures 13 ja Reiu jõe suudmest allavoolu 17 sentimeetrit. Juba see näitab, kui erinevad võivad olla olud ühe veekogu piires,“ ütles Kais.

Ülejäänud Pärnumaal on olud suhteliselt samad, jõgi on lahti Kasari jõe ujumiskohas, Pärnu jõel, Jõesuu kandis.

Suitsu sadamas küündis jää paksus vaid kolme sentimeetrini.

Kais hoiatas, et kalastajad peavad olema äärmiselt tähelepanelikud. “Jää paksus ei pruugi olla sama mõne juba mõne meetri kaugusel mõõtmiskohast,” manitses ta.

Kaardirakenduse andmeid püütakse uuendada kord päevas seni, kuni on näha, et jääolud on muutunud stabiilseks: see tähendab, et jää oleks üle kümne sentimeetri paks ja ilmateade lubab pidevat külma. Seni püütakse käia iga päev jääd mõõtmas.

„Olenemata sellest, milliseid olusid jääkaart kajastab, on tegemist informatiivse kaardiga, mis annab ettekujutuse, millised olud üldiselt jääl valitsevad,“ ütles Kais.

„Jääkaart on loodud selleks, et paremini edastada infot jääolude kohta meie siseveekogudel. Inimest kandev jää on kümne sentimeetri paksune, sellegipoolest ei saa ainult jää paksusele loota,” selgitas Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits.

Päästjad hoiatavad, et isegi hea ujumisoskusega on läbi jää vajumine väga ohtlik, sest omal jõul veest välja libedale jääservale pääseda võib osutuda äärmiselt keeruliseks.

„Külmas vees kaotab täiskasvanu tegutsemisvõime ja teadvuse umbes veerand tunniga. Lapsed ja vanemad inimesed veel kiiremini,” ütles Moorits.

Täpse hinnangu peab iga inimene ise andma jääoludele asukoha põhjal, kuhu on otsustatud kalastama minna.

„Igal korralikul kalamehel on ju kaasas jääpuur, millega peale kalastusaugu saab puurida kontrollaugu, vaatamaks, kui paks on jää. Kindlasti on võimalik ka visuaalselt hinnata, milline on olukord,” märkis Kais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles