Hüvasti, Nord: südantsoojendavad hetked armastatud jääkaru elust

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile hommikul suundus Tallinna loomaaia 17-aastane isajääkaru Nord taevastele radadele. Looma tagakäpal olevat haavandit ei suudetud ravile allutada ning edasiste piinade vältimiseks võttis loomaaed vastu otsuse Nord eutaneerida. 

Nord sündis 24. novembril 2001. aastal Viini Schönbrunni loomaaias ning saabus Tallinnasse 10. aprillil 2009. aastal Moskva loomaaia kingitusena. Moskvas kutsuti Nordi Kefirtšikuks, sest tema lemmikjook oli keefir. Ta andis kaks järglast – 2013. aastal sündinud ja nüüdseks Viini Schönbrunni loomaaias elava Nora ning 2016. aastal sündinud Tallinna loomaaias elava Aroni. 

2017. aasta sügisel valminud polaariumi jõudis Nord nautida vaid veidi üle seitsme kuu — oma elu jooksul mitmeid kordi kolima pidanud jääkaru suhtus transpordikasti väga umbusklikult ja talitajatel õnnestus ta selle sisse meelitada alles möödunud aasta maikuu lõpus. Kui Nord siseruumidest esimest korda uude aedikusse lasti, suundus ta kiirelt suurde basseini sulistama. Pärast suplust püherdas Nord veidi murul, et kasukat kuivatada, jalutas seejärel erinevaid polaariumis kasvavaid taimi uudistama ja kaevas muruplatsile esimese augu. ​

Uude polaariumisse kolimine andis loomaaia veterinaaridele võimaluse uurida Nordi haiget tagakäppa, mis loomaaiatöötajatele pikka aega muret valmistas. Uuringutele tuginedes pandi käiku raviplaan, ent Nordi pikalt vaevanud psühhosomaatiline häire tegi tervenemise võimatuks. Hoolimata suurtest veterinaarsetest jõupingutustest ning kogu olemasoleva teadmise rakendamisest ei õnnestunud jääkaru käpa kroonilist haavandit ravida ning loomaaed võttis koos rahvusvaheliste ekspertidega vastu otsuse Nordil väärikalt minna lasta. 

Tallinna loomaaed jääb Nordi meenutama kui vaprat ja rahuliku loomuga jääkaru, kes esindas seda Põhjapoolkera polaaralade ohustatud liiki meie kollektsioonis. Heida pilk peale Lemmiku jääkarugaleriile ja vaata «Reporteri» videot 2009. aastast, mil Nord Tallinnasse kolis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles