Varjatud kaamera: vaata, kuidas reageerivad loomad keset vihmametsa paigutatud peeglile

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Aastakümneid on teadlased loomade peal proovinud peeglitesti ehk uurinud nende võimet iseend peeglist ära tunda. Peeglitesti otsustas katsetada ka Suurbritannia fotograaf Mark Fernley, ent laborikeskkonna asemel pani ta peegli vabasse loodusesse ja asus loomade reaktsioone jäädvustama. 

Fernleyt huvitas enim see, mismoodi reageerivad oma peegelpilti nähes suured kaslased. Peruus Amazonase vihmametsa paigutatud liikumisanduritega kaamera abil jäädvustas ta nii jaaguari, puuma kui ka mitmete teiste loomade kokkupuuteid suure peegliga. 

«Nähtust võib järeldada, et kaslastel puudub suure tõenäosusega võime end ära tunda ning peegeldus võrdub nende jaoks automaatselt rivaaliga, keda nähes tuleb ettevaatlik olla,» rääkis Fernley. «Nad saavad aru sellest, et tegu on liigikaaslasega, aga mitte sellest, et näevad iseennast.»

Fernley rõõmustas, sest lisaks loodetud kaadritele kaslastest õnnestus tal jäädvustada ka teisi haruldasi Amazonase džunglis pesitsevaid loomi. «Loomade käitumise jäädvustamine on suure tähtsusega ning annab meile võimaluse uurida, kui intelligentsed nad olla võivad,» sõnas fotograaf ja lisas, et tema puhul on mängus ka isiklik lõbu, sest metsikute džunglielanike tegevusi on alati huvitav jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles