Venemaa alustas Putini imerelva testimist (43)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveedroon Poseidon.
Allveedroon Poseidon. Foto: TASS / Scanpix

Moskva on väidetavalt hakanud testima president Vladimir Putini poolt imerelvaks nimetatud tuumavõimekusega allvee-drooni.

Poseidoniks ristitud tuumavõimekusega allvee-drooni arendavad Venemaa relvajõud. Kaitsetööstuse allikatele tuginedes väitis riiklik uudisteagentuur TASS eile, et Venemaa merevägi on hakanud Poseidonit merel katsetama.

Poseidoni tõelist võimsust pole avalikustatud, kuid relva olemasolust on kaitseringkonnas aastaid räägitud.

2015. aasta septembris kirjutas USA väljaanne The Washington Free Beacon Pentagoni allikatele tuginedes, et Venemaa arendab mehitamata allveelaevu, mille külge kinnitatud lõhkepeadega oleks võimalik hävitada linnasid. Väideti, et droonide abil on võimalik esile kutsuda hiiglaslikke plahvatusi ja masinad on võimelised kõrgel kiirusel suuri vahemaid läbima.

Vaid paar kuud hiljem näitas Venemaa valitsuse poolt kontrollitud telekanal NTV «kogemata lekkinud» kavandeid tuumavõimekusega allvee-droonidest. CIA sõnul polnud leke juhuslik.

Putin rääkis droonide olemasolust märtsis ja kelkis ka võimeka relvaarsenaliga, mis suudaks üle kavaldada isegi kõige tugevamad kaitsesüsteemid. «See on sada korda väiksem kui tänapäeva tuumaallveelaevade jõuseade ja see jõuab lahingurežiimi, st täisvõimsuseni 200 korda kiiremini,» ütles president.

Tema sõnul suudaksid droonid allveelaevadest oluliselt kiiremini liikuda, lisaks olla need vaiksed, hea manöövervõimekusega ja ilma nõrkusteta, mida vastased ära saaksid kasutada. «Maailmas pole lihtsalt midagi, mis neile vastu saaks,» sõnas Putin märtsis.

Nime said need Vene kaitseministeeriumi poolt korraldatud küsitlusel, kus vastajad otsustasid relva nimetada Vana-Kreeka merejumala järgi Poseidoniks.

Raportite kohaselt oleks Poseidoni abil võimalik esile kutsuda hiiglaslik radioaktiivne tsunami, mis kujutaks ohtu suurlinnadele. Mõned eksperdid on seda teooriat küll kinnitanud, kuid samas kahelnud strateegia taktikalises efektiivsuses.

Jõulukatsetused

Kui ülejäänud maailm on jõulupühade lainel, siis Kreml mängib samal ajal sõjatehnikaga. Kremli pressiteenistus teatas, et täna katsetati Putini korraldusel ka raketisüsteemi Avangard.

Rakett tulistati välja Dombarovskist ja see tabas sihtmärki Kura polügoonil Kamtšatka poolsaarel, teatas Kreml. Lisati, et lennu ajal sooritas lõhkepea vertikaalseid ja horisontaalseid manöövreid ülehelikiirusega ning tabas sihtmärki ettenähtud ajal.

Avangard.
Avangard. Foto: AP/Scanpix
Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles