Sporditoimetuse loetumad lood: Tänak, Tänak ja....

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ralli poodium.
Soome ralli poodium. Foto: Markku Ulander / AFP

Kelle käekäik huvitab Eesti spordifänni kõige enam? Postimehe sporditoimetus tuhnis veidi oma statistikas ning avastas, et aasta kõige loetumatest lugudest puudutasid esimesed 14 just rallisõitjate Ott Tänaku ja Martin Järveoja tegemisi. Neist populaarseim kutsus artiklisse üle poole miljoni lugeja! 

1. Walesi ralli blogi: Ogier'le esikoht, Neuville viies, Tänak teenis neli punkti!

Eestlaste jaoks väga dramaatiline Walesi ralli kutsus enda juurde lugejaid eeskätt laupäeval, kui esikohal kihutanud Ott Tänaku ja Martin Järveoja Toyotalt kukkus ära põhjaplaat ja lõhkus radiaatori. Pühapäeval teeniti teine koht punktikatselt ja edasi kulgeti rahulikult. Ralli üldvõit läks pinevas konkurentsis Jari-Matti Latvala ees lõpetanud Sebastien Ogier'le.

2. Rootsi ralli blogi: Meeke rammis Tänaku teelt välja, eestlane sai Mehhikoks siiski hea stardikoha

Pärast laupäevast draamat, kus Ott Tänak põrkas kokku (nüüd juba uue tiimikaaslase) Kris Meeke'iga, tuli meie ralliäss Rootsi MM-rallil finišisse üheksandana ja noppis vaatamata ebasoodsale stardikohale ühe lisasilma ka punktikatselt. 

3. Kataloonia ralli blogi: Tänak võitis punktikatse ja säilitas tiitlivõimaluse, Ogier kerkis MM-sarja liidriks, esikoht Loebile

Jälle olid rallisõbrad ärevil, kui liidrikohal kihutanud Tänak ja Järveoja pidid esikoha rehvipurunemise tõttu käest andma. Oma karjääri 79. rallivõidu sai legendaarne Sebastien Loeb.

4. Monte Carlo ralli blogi: Tänak sai Toyota-debüüdil suurepärase teise koha

Tänak ja Järveoja alustasid oma karjääri Toyota meeskonnas teise kohaga Monte Carlo rallil. Rallimaailm oli saavutusest vaimustuses ja.. eks eestlasedki!

5. Saaremaa topelttriumf Soomes: Tänak näitas ulmelist kiirust, Torn alistamatu

Ott Tänak Soome ralli poodiumil
Ott Tänak Soome ralli poodiumil Foto: Karli Saul / SCANPIX

Tuhandetele Soome läinud eestlastele tegid Ott Tänak, Martin Järveoja, Ken Torn ja Kuldar Sikk imelise kingituse: rallivõit tuli nii WRC-klassis kui JWRC-klassis.  Saarlase nägu oli mõistagi naerul. «Kuidas saaksin kurta?» päris Tänak. «Ideaalne nädalavahetus. Esimene päev oli raske ja edasi kasvatasime lihtsalt eduseisu.  Nii see peabki olema: koostööd tehes on kõik võimalik.»

6. Saksamaa ralli blogi: Tänak tegi Eesti ralliajalugu ja valitses teist aastat järjest Saksamaa rallit

Mitte kunagi varem polnud ükski Eesti rallisõitja suutnud võidutseda ühel ja samal etapil mitu korda.

7. Austraalia ralli blogi: WRC maailmameistrid on Sebastien Ogier ja Toyota!

Tänak on liidrikohal, Ogier' masinaga on probleemid, Neuville sõidab teelt välja. Tänakul on võimalus... ja siis langeb temagi. Ogier tuleb maailmameistriks, tagatippu võidab Tänakut aidata proovinud Jari-Matti Latvala pika pausi järel lõpuks ralli - põnevusfilm Austraalia ralli moodi!

8. Türgi ralli blogi: Tänak ja Järveoja võitsid kolmanda järjestikuse MM-ralli

Meestele andis auhinnad üle riigi president Recep Tayyip Erdoğan isiklikult.
Meestele andis auhinnad üle riigi president Recep Tayyip Erdoğan isiklikult. Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Kui Soomes ja Saksamaal olidki eestlased stardis favoriitidena, siis Türgi ei sobinud nende Toyota võistlusmasinale üldse. Selle kiuste või kes teab, äkki isegi tänu sellele, et kõike ei saanud välja panna, suutsid eestlased erinevalt kõigist konkurentidest hädadest hoiduda.

9. Mehhiko ralli blogi: maailmameistrilt õpitud kavalus tõi Tänakule viis punkti

Ott Tänak ja Martin Järveoja pidid Mehhiko MM-ralli pärast 11. kiiruskatset turborikke tõttu pooleli jätma, kuid phapäeval tulid eestlased aga taas rajale sihiga teenida MM-tabelisse lisa punktikatselt. Peaproov ehk eelviimane katse võidetigi, punktikatsele minnes võttis Tänak aga appi kavaluse, mida kasutas Rootsi rallil Sebastien Ogier: ta hilines meelega starti, et saada punktikatseks parem stardipositsioon. Plaan töötas, Tänak sõitis punktikatsel välja parima aja ja teenis MM-tabelisse hinnalised viis punkti. 

10. Ületamatu Tänak tõi Toyotale Argentinas ihaldatud võidu

Terve nädalavahetuse jooksul parimat kiirust näidanud eestlased tõid Toyota võistkonnale esimese etapivõidu pärast tiimi naasmist MM-sarja. Õhtu lõpust ei puudunud ka väike suplus, sest nii Tänak kui Mäkinen hüppasid rõõmsalt vette: 

11. Korsika ralli blogi: Tänak sai teise koha ja noppis ka ühe lisapunkti

Korsika MM-rallil said Ott Tänak ja Martin Järveoja (Toyota) teise koha. Ralli võitsid Sebastien Ogier ja Julien Ingrassia (M-Sport).

12. Dramaatilise Sardiinia ralli võitis Neuville 0,7sekundilise eduga Ogier' ees, Tänakut tabas üks äpardus teise järel

Eestlased alustasid Sardiinia rallit poodiumikoha tempos, kuid reedese päeva viimasel katsel purunes ühelt hüppelt maandudes Toyota radiaator ja nii jäädi tee äärde. Siiski õnnestus Tänakul-Järveojal tänu mehaanikute tublile tööle superrallisüsteemis ka laupäeval rajale tulla.

Katkestamisest tingitud ajakaristuse tõttu korraks teise kümne lõppu langenud Tänak-Järveoja möödusid 14. katse järel prantslasest Nicolas Ciaminist ja tõusid tagasi viimasele punktikohale. Järgmisel katsel kerkiti veel koha võrra, laupäeva viimasel katsel purunes aga Toyotal rehv ja selle vahetamisele kulus kaks minutit. Tagatipuks hilineti viimasel päeval ajakontrolli ning kaheksandaks tõusnud eestlased lõpetasid ralli lõpuks üheksandana.

13. Portugali ralli blogi: suurte lootustega alanud ralli lõppes Tänakule krahhiga

Ott Tänaku ja Martin Järveoja Portugali ralli lõppes juba reede hommikul, kui nende Toyota tabas sisekurvis otse sõidujäljes olnud kahte suurt kivi, mis lõhkusid õliradiaatori. Mootori õlitemperatuur tõusis kõrgeks ja Tänak-Järveoja olid sunnitud auto raja äärde jätma. Hooldusalas autot uurinud mehaanikud tegid kindlaks, et sel rallil pole eestlastel enam võimalik rajale tulla.

14. Ott Tänak tegi Elvas uhket sõud ja võitis kindlalt Rally Estonia!

Ott Tänak võitis Rally Estonia. Laupäeval konkurente tabanud ajakaotused tähendasid, et Eesti parim ralliäss tuli kodusel suurvõistlusel viimasele kiiruskatsele vastu juba kindla liidrina ning andis Elvas publikule rehvitossu täis etenduse.

15. Võimas! Maicel Uibo võitis Birminghami MMilt pronksi!

Maicel Uibo võitis kergejõustiku sise-MMil Birminghamis Eestile pronksmedali, kogudes seitsmevõistluses 6265 punkti. Oma varasema tippmargi lõi eestlane üle suisa 221 punktiga.

Maicel Uibo.
Maicel Uibo. Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS

16. Kontaveit alistas toore jõuga Ostapenko ja saab võimaluse Kanepi eest kätte maksta!

Anett Kontaveit (WTA 33.) alistas Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste kolmandas ringis lätlanna Jelena Ostapenko (WTA 7.). Mäng on ka järelvaadatav.

17. Aus ülestunnistus: Toyotas vaadati Tänaku võimu ammulisui

Pool elust tippralli köögipoolt näinud soomlane, Toyota tehniline direktor Kaj Lindström andis vahetult enne Portugali ralli algust Postimehele intervjuu.

18. Video: rallisõbrad taunivad Tänaku hooletut sõitmist ja esitasid FIA-le kaebuse

Monte Carlo rallil Sebastien Ogier’ järel teise koha saanud Ott Tänak sõitis ühelt kiiruskatselt teisele, justkui tegemist oleks olnud võistlusolukorraga. Eestlane möödus napilt tee ääres seisnud autost. Jääb vaid spekuleerida: mis oleks võinud juhtuda, kui...?

19. Postimehe video: skandaalne avarii – Tänak ja Meeke pole kumbki süüta

Nagu ka TOPi alguses mainitud sai, oli Rootsi ralli laupäevase võistluspäeva kõige kõmulisem sündmus kahtlemata Kris Meeke’i ja Ott Tänaku avarii 13. kiiruskatsel, mis maksis eestlasele poolteist minutit ja kukutas ta seitsmenda koha jahilt kindlalt üheksandaks. Tänak ütles, et tema üritas aeglaselt liikunud britist mööduda, kui too teda rammis, Meeke väitis süü olevat meie mehel. Tõde on, nagu alati, kusagil vahepeal.

20. MM tõi tragöödia: võidu üle juubeldanud Brasiilia fänn hukkus hirmsal moel

Koos sõpradega Brasiilia jalgpallikoondise võitu tähistanud fänn Tamara Maiochi kukkus nii õnnetult veiniklaasi otsa, et suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles