Paavst: soovin vendlust erinevatest uskudest inimeste hulgas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paavst Franciscus ütles tänases jõulupühade läkituses, et soovib Iisraeli ja Palestiina rahukõneluste jätkumist, rahu saavutamist Süürias ja sõja ning näljahäda lõppemist Jeemenis. Samuti avaldas paavst lootust, et jõulud aitavad meil taasavastada vennalikud sidemed ka endast erinevate inimestega.

«Minu soov õnnelikest jõuludest on soov vendlusest. Vendlus iga rahva ja kultuuri inimeste seas. Vendlus erinevate ideedega inimeste vahel. Vendlus erinevatest uskudest inimeste hulgas,» ütles Franciscus Vatikanis Peetruse väljakul traditsioonilises läkituses «Urbi et Orbi» («Linnale ja maailmale»). «Aidaku need jõulud meil taasavastada meid ühendavaid vennalikke sidemeid.» 

«Võimaldagu see iisraellastel ja palestiinlastel jätkata dialoogi ning asuda rahuteele, mis võiks lõpetada konflikti, mis on vallanud üle 70 aasta maad, mille Jumal oma armastava palge näitamiseks välja valis,» sõnas katoliku kiriku pea viidates 2014. aasta aprillis katkenud rahukõnelustele Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Paavst Franciscus esines Vaticanis oma kuuenda traditsioonilise jõulupühade läkitusega «Urbi et Orbi» («Linnale ja maailmale»).
Paavst Franciscus esines Vaticanis oma kuuenda traditsioonilise jõulupühade läkitusega «Urbi et Orbi» («Linnale ja maailmale»). Foto: VATICAN MEDIA / REUTERS / SCANPIX

Samuti ärgitas paavst rahvusvahelist kogukonda suurendama jõupingutusi rahu saavutamiseks sõjast laastatud Süürias, et kümned tuhanded põgenikud saaksid kodumaale naasta.

«Kutsun rahvusvahelist kogukonda tegutsema otsustavalt poliitilise lahenduse nimel, et süüria rahvas, eriti need, kes olid sunnitud oma maadelt lahkuma ja otsima varjupaika mujal, saaksid tagasi pöörduda, et elada rahus oma riigis,» ütles paavst.

ÜRO andmeil on kaheksandat aastat kestva Süüria sõja käigus ümber asunud 23 miljonit inimest, kellest 6,6 miljonit on vahetanud elukohta riigisiselt ja 5,6 miljonit läinud välismaale.

Lisaks avaldas paavt lootust, et sõjast laastatud Jeemenis kehtestatud relvarahu viib hävitusliku sõja ja näljahäda lõppemiseni.

«Minu mõtted pöörduvad Jeemenile lootuses, et rahvusvahelise kogukonna vahendatud relvarahu toob viimaks kergendust kõigile sõjast ja näljahädast kurnatud lastele ja inimestele,» lausus Franciscus.

Jeemeni vaenupooled leppisid relvarahus kokku 13. detsembril Rootsis peetud rahukõnelustel. Vaherahus nähakse parimat võimalust teha lõpp neli aastat kestnud konfliktile Saudi Araabia toetatud valitsusvägede ja huthi šiiamässuliste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles