Jõulupuu: kes viitsib, toob metsast; kes ei viitsi, ostab parklast

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täpsed juhised kuuse leidmiseks ja selle eest tasumiseks on RMK koduleheküljel.
Täpsed juhised kuuse leidmiseks ja selle eest tasumiseks on RMK koduleheküljel. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Igal aastal tuuakse riigimetsast RMK peametsaülema Andres Sepa andmeil umbes 10 000 kuuske. Popim aeg selleks on just nädalavahetus enne jõule ehk praegu.

Eeskätt linnas elavad inimesed, kellel oma metsa ei ole, soovivad ette võtta retke, et endale ise kuusk tuua. Seega kohtab kuusetoojaid Sepa sõnutsi just linnalähedastes metsades.

Inimesi, kes püüavad metsast vaikselt ja kuuse eest maksmata välja hiilida, on Sepa jutu järgi kas väga vähe või ei olegi. Pigem ollakse ausad ja teadlikud. Täpsed juhised, kuidas riigimetsa leida, on kirjas RMK kodulehel või mobiiliäpis. 

Pikaaegse kogemuse põhjal väidab Sepp kindlalt, et kõige ilusama kuuse saab elektriliini alt, tee või kraavi äärest – neist kohtadest soovitataksegi kuusk võtta. “Seal kasvaval kuusel on tugevad oksad ja mitte nii pikaks veninud latv kui tihedas noorendikus. Kui kohtute metsas RMK töötajaga, küsige tema käest julgelt nõu, küll ta soovitab sobivaid kuuseleidmise kohti,” märkis Sepp.

Kaubamajaka ees 11 aastat kuuski müünud Raigo Rõõmussar tõdes, et ise metsas kuuse järel käia on tõepoolest populaarseks saanud, kuid jätkub neidki, kes eelistavad endale kauni jõulupuu vaevata soetada. On tulnud ette selliseidki olukordi, mil hommikul käidi metsas ja õhtul tuldi ikkagi müügiplatsilt ostma põhjendusega, et metsast ei leidnud sobivat.

Nagu täna oli eelmine nädalavahetuski kuusemüüjail juba väga töine. "Praegu on enamikul kuusk vahest olemas," arvas Rõõmussar. Sellegipoolest saab Kaubamajaka müügiplatsilt kuuski osta veel jõuluõhtulgi. Selle pärast, nagu valik kehvemaks jääks, ei maksa muretseda, sest müüja sõnutsi tuuakse värskeid ilusaid puid täna ja homme juurde, et viimase hetke ostjalgi oleks valikut. 

Kes veel metsa kuusejahile kavatseb minna, saab kasulikke nippe ja näpunäiteid puu valimise kohta Pärnu Postimehe ülemöödunud aasta videost, mil reporter Sirle Matt mobiiliäpi abiga RMK metsast kuuske toomas käis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles